HABER MERKEZİ / Özel TOBB ETÜ Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Uzman Diyetisyen Mehtap Ersin Bayrak, sağlıklı yaşamın korunarak devamı için yeterli ve dengeli beslenmenin bir yaşam biçimi olması gerektiğini vurguladı. Uzman Diyetisyen Bayrak, “Kilo kaybına yönelik uygulamalar/ diyetler güncel sağlıklı beslenme kılavuzlarına uygun, doymuş yağ, kolesterol ve sodyumdan düşük, meyve ile sebzelerden oluşmalı, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamalı” dedi.

Bayrak, kişinin yaşı, boyu, cinsiyeti, aktivitesi, fizyolojisi ve hastalık durumu alınması gereken besin öğeleri miktarını etkilediğinden beslenme programının bireye özgü olarak planlanması gerektiğini söylüyor. Uzman Diyetisyen Bayrak, diyetlerin doğru bilinen yanlışlarını şöyle sıraladı:

Tek öğün yemek zayıflatır!

Vücudu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek kilo alınmasına neden olan en önemli etkenlerden biri. Yaklaşık 18- 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve yediklerini yağ olarak depolamaya başlar. Halsizlik, yorgunluk, kanda ürik asit artışı, kansızlık, saç dökülmesi, ruhsal bozukluk, uykusuzluk aç kalarak bireyde meydana gelebilecek en önemli sağlık sorunları arasında yer alır.

Lahana tüketmek vücut sistemini hızlandırır ve zayıfl amayı sağlar!

Lahana, pırasa, brokoli gibi sebzeler vücuttaki zararlı toksinlerin atımını sağladıkları için sağlıklı beslenmeye yardımcı olur. Bu besinlerin metabolizmayı hızlandırmak gibi bir özelliği bulunmaz. Lahana kullanılan diyette, lahananın kalorisinin düşük olmasından dolayı kilo verildiği unutulmamalı. Bu nedenle diyette değişik renkte tüm sebzelere yer vermek kilo kaybıyla sonuçlanır.

Zeytinyağı, katı yağlar gibi kilo aldırmaz!

Zeytinyağı kalp ve damar sağlığı için faydalı olsa da, kalori acısından diğer yağlardan farkı yok. Zeytinyağı, tereyağı ve margarinin 1 gramı dokuz kalori enerji verir. Zeytinyağı tüketilmesi gerekir, ancak tüketim miktarı önemli. Kısaca zeytinyağının da fazlası kilo aldırır