Karar Gazetesi yazarlarından Eyüp Sabri Demirci, dul ve yetim aylığı alan çiftçilerin ÇKS ve ziraat odası kayıtlarından dolayı emekli maaşlarında yaşadıkları kayıplarla ile ilgili önemli bir konuyu gündeme taşıdı.

Demirci, köşesinde ele aldığı ‘Dul ve yetim aylığı alanlar ziraat odası kaydına dikkat!’ başlıklı yazısında dul ve yetim aylığı alan çiftçilerin, ziraat odası ve ÇKS kaydından sonra emekli maaşlarında bir kayıp yaşamamaları için ne yapmaları gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

ZİRAAT ODASINA KAYDINDAN DOLAYI ÖLÜM AYLIĞI TAMAMEN KESİLİYOR MU? 

Konuyla ilgili olarak bir okuyucusundan gelen “Çiftçi kayıt sistemine başvurduktan sonra vefat eden eşimden dolayı aldığım aylığın bir kısmının kesileceği söylendi, doğru mudur ne yapabilirim?” soruyu hatırlatan Demirci, eşin çiftçi kayıt sistemine kaydolması nedeniyle ziraat odası kaydına istinaden 4/b (Bağkur) kapsamında sigortalı olması halinde ise ölüm aylığının tamamının kesilmediğini, ancak ölüm aylığındaki hissesinin % 75’ten % 50’ye düştüğünü kaydetti.

SİGORTALILIK MUAFİYET BELGESİ NASIL ALINIR?

Bu durumda olan çiftçilerin istemeleri durumunda sigortalılık muafiyet belgesi alarak emekli maaşlarındaki kaybın önüne geçebileceklerinin altını çizen Demirci, şunları kaydetti:

-Sigortalı olunması noktasında çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıt olanlar da dahil olmak üzere ziraat odalarına, ziraat odasının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlüklerine yapılan kayıtlar esas alınmaktadır.

-Bu vatandaşların 4/b kapsamında sigortalılıkları ziraat odalarınca veya tarım il/ilçe müdürlüklerince kayıt tarihinden itibaren bir yıl içinde SGK’ya bildirilmesi halinde kayıt tarihinden itibaren; bir yıllık süre geçirildikten sonra bildirilmesi halinde ise SGK’ya bildirildikleri tarihten itibaren başlatılmaktadır.

ÇİFTÇİLER 4/b SİGORTALILIKLARINI SONA ERDİREBİLİRLER!

-Hal böyle olmakla birlikte bu vatandaşların yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının bir aylık brüt asgari ücretten (20.002,50 TL’den) az olması halinde sigortalılıklarını sona erdirmeleri mümkün bulunmaktadır.

-Bu amaçla 4/b kapsamına sigortalı olarak tescil ediklerine dair SGK tarafından gönderilen yazının tebliğinden itibaren on gün içinde, ziraat odalarından veya tarım il/ilçe müdürlüklerinden alacakları “Sigortalılık Muafiyet Belgesi’ni” bir ay içinde SGK’ya intikal ettirmeleri halinde tescil edildikleri tarih itibariyle sigortalılıkları sona erdirilmektedir.

Ticaret Borsalarında yukarı yönlü hareketlilik! İşte güncel hububat fiyatları Ticaret Borsalarında yukarı yönlü hareketlilik! İşte güncel hububat fiyatları

65 YAŞINI DOLDURAN ÇİFTÇİLER DE MUAFİYET BELGESİ ALABİLİRLER!

Yine tarımsal faaliyetleri nedeniyle 4/b kapsamına sigortalı olarak tescil edilmiş vatandaşların muafiyet kapsamına girmemelerine rağmen 65 yaşını doldurmaları halinde de talepte bulundukları tarihten itibaren sigortalılıkları sona erdirilmektedir.

-Bu bakımdan tarımsal faaliyette bulunmaları nedeniyle 5510/4-b kapsamında sigortalı olan dul eşlerin veya hak sahibi çocukların, SGK tarafından gönderilen yazının tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde ziraat odasına veya tarım il/ilçe müdürlüklerine başvurarak Sigortalılık Muafiyet Belgesini bir ay içinde SGK’ya ibraz etmeleri halinde, emekli aylıklarında herhangi bir azalma veya kesinti meydana gelmeyecektir. 10 günlük veya bir aylık süreyi geçirenlerin sigortalılıkları ise muafiyet belgesini SGK’ya ibraz ettikleri tarih itibariyle sonlandırılacağından, bu süre zarfında emekli aylıklarının azalması veya kesilmesi söz konusu olabilecektir.