Vücut sağlığı açısından son derece büyük bir öneme sahip olan enginar, arama motorlarına da sık sık konu olmaktadır. Enginarın faydalarını bilen pek çok kişi bu sebzenin nasıl yetiştirildiğini merak etmektedir.

Enginar yetiştiriciliği son derece zahmetli süreçlere sahiptir. Bazı püf noktalara dikkat edilmemesi halinde verilen tüm uğraşlar çöpe gidebilir. Peki, enginar tohumu ne zaman dikilmelidir? Enginar yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmelidir? İşte enginar yetiştiriciliğine dair tüm merak edilenler…

TZOB'da ömür boyu başkanlık ya da çiftçiler kralı rekora koşuyor! TZOB'da ömür boyu başkanlık ya da çiftçiler kralı rekora koşuyor!

Enginar Ekimi

ENGİNAR TOHUMU HANGİ MEVSİMDE EKİLMELİDİR?

Enginar yetiştiriciliği çerçevesinde sıklık ile araştırılan konu başlıkları arasında, bu sebzenin tohumunun hangi mevsimde ekilmesi gerektiği gelmektedir. Birçok kişi enginar tohumu ekiminden hangi mevsimde en yüksek verimin alınabileceğini merak etmektedir.

Enginar tohumu ekimi için en verimli aylar, ilkbahar ile son bahar mevsimlerinin bulunduğu aylardır. Bu aylarda ekilen enginar tohumunun verimli bir hasat koşulunu sağlayabileceği bilinmektedir. Bir meslek olarak sebze ve meyve yetiştiriciliği ile ilgilenmeyen kişiler dahi gerekli özeni göstermeleri halinde enginar yetiştirebilirler.

ENGİNAR TOHUMU NASIL EKİLİR?

Enginar tohumunun nasıl ekilmesi gerektiği de bu sebzenin faydalarını hayatlarına dahil etmek isteyen pek çok kişi tarafından merak edilmektedir.

Enginar tohumunun doğru ekilmesi verimli bir hasat dönemi açısından son derece önemlidir. Bu neden ile tohumu ekmeden önce mutlaka suda veyahut da nemli bir bezin içerisinde bekletmek gerekir. Bu sayede tohumların ekime hazır gelmeleri ve minerallerini hızlı bir şekilde aktifleştirmeleri sağlanacaktır.

Suda bekletilen enginar tohumlarının çimlenmesi için bir kap veyahut da viyollarin içindeki toprağın nemlendirilmesi gerekir. Bu noktada toprakların elenmiş olması son derece önemlidir. Toprağın sıcaklığının ise 10 ila 20 derece aralığında olması gerekir.

Gerekli koşulların sağlanmasının ardından tohumlar nemli toprağın içine yuvalanmalılardır. Sonrasında tohumların üzerleri toprak ile örtülmeli ve toprak bir kez daha nemlendirilmelidir. Son nemlendirmenin ardından bir naylon poşet veyahut da streç film yardımı ile toprağın etrafı kaplanmalıdır.

ENGİNAR TOHUMU NE ZAMAN ÇİMLENİR?

Naylon poşet veyahut da streç film ile kaplanmış olan toprak, enginar tohumunun çimlenmesinde büyük bir role sahiptir. Bu koşullarda tohumlar ortalama olarak 15 gün ile 20 gün arasında çimleneceklerdir. Çimlenmenin başlaması ile birlikte naylon poşet kaldırılmalı ve çimlerin güneş ile temas etmeleri önlenmelidir.

Çimlenmenin ardından kısa bir süre daha sulama işlemine devam edilmelidir. Ardından ise tohumlar 4- 5 cm’lik fidelere dönüştükten sonra büyük bir saksıya ya da bahçeye ekilmelilerdir.

ENGİNARIN FAYDALARI NELERDİR?

Enginar yetiştiriciliğine dair bilgilendirmelerde bulunduktan sonra bu mucizevi sebzenin eşsiz faydalarından da bahsetmekte fayda vardır.

Enginar hem vitaminler hem mineraller hem de antioksidanlar bakımından son derece zengin olan bir sebzedir. İnsan sağlığını çok çeşitli açılardan destekleyen bu sebze, alternatif tıpta da önemli bir yere sahiptir. Pek çok alternatif uzmanı tarafından ‘doğal ilaç’ olarak tanımlanan bu sebzenin öne çıkan faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kolesterolün dengelenmesinde rol alır. Kötü kolesterol seviyesini düşürür.
  • Mide sağlığını destekler. Mide rahatsızlıklarına yakalanma olasılığını düşürür.
  • Kan hücrelerini yeniler.
  • Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo verme sürecini destekler.
  • Karaciğeri temizler. Organın yapısında bulunan enzimlerin temizlenmesine destek olur.
  •  C vitamini bakımından zengin olduğu için hem cilt sağlığını destekler hem de bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara yakalanma olasılığını düşürür.
  • Kemik sağlığını destekler.
  • Antioksidan özelliğe sahip olduğu için vücudu toksinlerinden arındırır.