Tarım Kredi Genel Müdüründen kaybolan 5 bin ton yağla ilgili skandal savunma: Dolandırıldık ama kurtardık! Tarım Kredi Genel Müdüründen kaybolan 5 bin ton yağla ilgili skandal savunma: Dolandırıldık ama kurtardık!

TARIMDAN HABER ÖZEL / Rekabet Kurulu’nun, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle ünlü sucuk firması NAMET’de 72,9 milyon lira idari para ceza kesmesi, ESK’nın bu firmaya yaptığı ithal et satışlarının da sorgulanmasını gündeme getirdi.

ESK'DAN ALDIĞI ET YILLIK 5 BİN TONU BULUYOR!

ESK, ağırlıklı olarak Polonya’dan ithal ettiği karkas eti belli et firmalarına satarken, bu firmaların başında da NAMET geliyor. NAMET’in, paravan şirketler üzerinden de olmak üzere ESK’dan yıllık aldığı karkas et miktarının 5 bin tonu bulduğu kaydediliyor.

NAMET'E KESİLEN CEZA 250 TON KARKAS ET PARASI EDİYOR!

Rekabet Kurulu tarafından NAMET’e kesilen 72,9 milyon lira idari para cezasının toplamda 250 ton karkas et parasına karşılık geldiği, bunun da ESK’dan aldığı iddia edilen toplam et miktarı ile karşılaştırıldığında sadece yüzde 5’ine denk geliyor. Dolayısıyla Rekabet Kurulu tarafından kesilen idari para cezasının, aslında ESK’nın indirimli ithal et satışının yanında küçük bir parça kaldığını gösteriyor.

ESK İTHAL ET SATIŞINA DEVAM EDECEK Mİ?

Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal eden firmalara gerçek manada bir yaptırım uygulanması için idari para cezasının yanında mevzuatlar kapsamında bu firmaların ithalat, ihracat ve kamu kurumlarındaki alım ve satış faaliyetlerinin de yasaklanması gerektiğinin altı çiziliyor.

Namet Gıda hakkında yürütülen rekabet soruşturması uzlaşmayla sonuçlandı. O uzlaşmaya göre Namet Gıda, 72,9 Milyon lira ceza ödeyecek.

Yeniçağ'daki habere göre; Rekabet Kurulu'nun hızlı tüketim malları sektöründe üretici ve tedarikçi olarak faaliyet gösteren Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürüttüğü soruşturma, "uzlaşma" kararıyla tamamlandı.

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, şirketin, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirleyerek Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik yürütülen soruşturma sonuçlandı.

Kurul, şirketin, alıcılarının yeniden satış fiyatlarını belirleyerek kanunu ihlal ettiğini kararlaştırırken, firmanın sunduğu uzlaşma metni kabul edildi.

Bu kapsamda teşebbüse verilecek idari para cezasında uzlaşma nedeniyle yüzde 25 indirim uygulanırken, kesilen ceza tutarı 72 milyon 986 bin 653 lira olarak belirlendi.