Küçük üreticinin et satışına düzenleme getirildi. Buna göre, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzını, sadece hayvanların yetiştirilmesi ile ilgili faaliyetleri yürüten birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi yapabilecek.
Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan, 'Çiftlikte Kesilen Küçük Miktarlardaki Kanatlı ve Tavşanımsı Etlerinin Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik'in Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Müdür Rüzgar, yeni yönetmelikle ilgili üreticilerin ilçe müdürlüğüne gelerek daha geniş bilgiler alabileceklerini söyledi. Rüzgar, "Üreticisi tarafından çiftlikte kesilen küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına ilişkin kurallar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yeni bir yönetmelikle belirlendi. Yönetmelik, üreticisi tarafından çiftlikte kesilen küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına ilişkin hususları düzenliyor. Yönetmeliğe göre küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı için çiftlikte kesilebilecek hayvan sayısı tavukta aylık 150'yi, bıldırcın, güvercin, sülün, keklikte aylık 300'ü, ördek, kaz veya hindide aylık 50'yi, tavşanımsı ette aylık 50'yi geçemeyecek.
BAŞKA İŞLETMEYE SATIŞ YOK
Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzını sadece hayvanların yetiştirilmesi ile ilgili faaliyetleri yürüten birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi yapabilecek. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, sadece kendi yetiştirdiği ve çiftliğinde kestiği küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerini doğrudan arz edebilecek. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerini çiğ et olarak, birincil üretim yerinde son tüketiciye veya yerel perakendecilere doğrudan arz edebilecek. Yerel perakendeciler, birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinden çiğ et olarak doğrudan tedarik ettikleri kanatlı ve tavşanımsıların etlerini başka bir gıda işletmesine arz edemeyecek.
Son tüketiciye çiğ et olarak doğrudan arz edebilecek veya işletmesinde son tüketiciye satış amacıyla işleyebilecek, muameleye tabi tutabilecek veya depolayabilecek. (Birincil üretim yeri merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde yer alan ve son tüketiciye doğrudan satış yapan perakende gıda işletmecisini ifade eder) Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerini çiğ et olarak doğrudan arz etmek isteyen birincil üretimden sorumlu gıda işletmecileri bu yönetmeliğin 6. maddesine göre, yetkili merciden izin belgesi ve numarası almak zorunda. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, yetiştirdiği kanatlı ve tavşanımsıların periyodik kontrollerini yapmak üzere tam ya da yarı zamanlı en az bir veteriner hekim çalıştırmak zorunda. Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerini çiğ et olarak doğrudan arz etmek isteyen birincil üretimden sorumlu gıda işletmecileri başvuru dilekçesi ve beyanname, hayvanların kesileceği ve etlerin muamele edileceği tesisin teknik resim kurallarına göre çizilmiş A3 boyutunda yerleşim krokisi, hayvanların kesimi ve etlerinin muamele sonucu oluşan atıkların uzaklaştırma şekli ve sıklığı hakkında bilgi ve yetkili merci tarafından istenmesi durumunda belge, işletmedeki kanatlı ve tavşanımsıların periyodik kontrollerini gerçekleştirecek veteriner hekimin adı ve adresiyle yetkili merciye başvuruda başvurmalı.
BİLGİLER ETİKETTE NET OLACAK
Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı, gıda ile temasa uygun madde ve malzemeler içerisinde hazır ambalajlı olarak gerçekleştirilmek zorunda. Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin ambalajlarındaki etikette birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı, adresi, izin belgesi tarihi ve numarası, etlerin ait olduğu hayvan türü, kesim tarihi, son tüketim tarihi ve etlerin net miktarı, kolaylıkla görülebilecek ve okunabilecek şekilde yer almalı.
BELGELER BİR YIL KORUNACAK
Bunun yanında birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, kanatlı ve tavşanımsı etinin anatomik bütünlüğünü ve yapısını büyük oranda değiştiren, parçalama, kemiklerden ayırma, dilimleme, kıyma haline getirme veya başka herhangi bir işlemi gerçekleştiremeyecek. Kanatlı ve tavşanımsı etlerini donduramayacak. İşletmeciler, çiftlikte kanatlı ve tavşanımsıların kesimi için 'Gıda Hijyeni Yönetmeliği'nde yer alan gerekliliklerle belirlenen diğer şartlara uygun bir kesimhaneye sahip olacak. Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı, gıdayla temasa uygun madde ve malzemeler içerisinde hazır ambalajlı olarak gerçekleştirilecek. Yerel perakendeci, birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinden tedarik ettiği küçük miktarlardaki hazır ambalajlı kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan son tüketiciye arzını hazır ambalajı bozulmadan gerçekleştirebilecek. İşletmeci tutmakla yükümlü olduğu kayıt ve belgeleri en az 12 ay muhafaza edecek" dedi.
yenialanya.com