Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) yönetimi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yi ziyaret etti. Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul'un haberine göre, Zeybekci, aile hayvancılığının geliştirilmesi için somut kararların alınacağı bir çalışma başlatılması gerektiğini söyledi. UKON ise besicilikte yüzde 15 oranında olan gümrük vergisinin kaldırılmasını, perakende ette yüzde 8'lik KDV oranın yüzde 1'e indirilmesini istedi.
UKON Yönetim Kurulu, Zeybekci'yi ziyaret etti. UKON'dan edinilen bilgiye göre Zeybekci, buğday ve ette kendimize yeter durumda olmamız gerektiğini ifade etti. Zeybekci, tüketiciye dünya fiyatları üzerinden uygun fiyatlı et yedirirken üreticinin maliyet farkının karşılanması, bu sayede üretimin sürekliliğini sağlarken özellikle gençlerin daha iyi beslenmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Zeybekci özellikle aile hayvancılığının geliştirilmesine dönük olarak ilgili bakanlıkların ve sektörün katılımıyla somut kararların alınacağı bir çalışma başlatılması gerektiğini dile getirdi.
UKON Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince ise besi işletmelerinin istikrarsızlıktan dolayı sektörden çıktığını belirterek, kırsal alanlarda tarımla ilgilenen kesimlerin azaldığını, özellikle gençlerin tarıma olan ilgisinin yok derecek kadar az olduğunu ifade etti. Hedeflerinin yüzde 100 yerli üretim olduğunu ifade eden Hacıince, son dönemde dolar kurunun çok yükselmesi nedeniyle yurtdışından gelen ürün fiyatının arttığını, bu nedenle yüzde 15 oranında olan gümrük vergisinin kaldırılması gerektiğini belirtti.
Yüzde 1 vergi önerisi
UKON Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fazlı Yalçındağ ise GAP, DAP, KOP ve DOKAP'da uygulanan damızlık etçi boğa desteğinin tüm illere yaygınlaştırılması, perakende ette yüzde 8'lik KDV oranın yüzde 1'e indirilmesi talebini Zeybekci'ye iletti. Yalçındağ, Türkiye'deki hayvan miktarı ve niteliği istenilen noktaya gelene kadar besi hayvanı ithalatına kısıtlama getirilmeksizin devam edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kıbrıs'ta karantina
UKON Yönetim Kurulu Üyesi Osman Civil, 2023'te et tüketiminin yüzde 40 artacağını, üretimin buna göre planlanmasını önerdi. Civil, ithal besiliklerin Kıbrıs'ta kurulacak karantina merkezinden sonra yurda getirilmesiyle hastalıkların önleneceğini kaydetti.
Fiyatlar küçükbaşa yöneltti
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, et fiyatlarındaki artışın kurbanlıklara da yansıdığını ve vatandaşların kurbanlık için küçükbaş hayvana yöneldiğini belirtti. Tunç, “Türkiye'de 40 milyona yakın küçükbaş, 14 milyon civarında da büyükbaş hayvan varlığı var. 4-5 yıl boyunca kurban bayramlarında sadece küçükbaş hayvan kesilse dahi olumsuz etkilenmeyecek bir hayvan sayısına sahibiz. Bu yıl Kurban'da 3.5 milyon küçükbaş kesilmesini bekliyoruz. Geçen yıl, 600 bin civarında büyükbaş, 3 milyon civarında da küçükbaş hayvan kesilmişti" dedi.