Baklagiller ailesinin üyelerinden olan fasulye, sağlık açısından oldukça yararlıdır. Vitaminler, antioksidanlar ve mineraller bakımından zengin olan bu sebze, uzmanların tavsiyelerine de sık sık konu olur.

A, C ve K vitaminleri bakımından zengin olan fasulye ayrıca lif ve protein de içermektedir. Tüm bu içerik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda fasulyenin göz, kemik ve sindirim sağlığını desteklediğini söylemek mümkündür. Yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendiren bu sebze hastalıklara yakalanma olasılığını düşürürken mevcut hastalıkların da daha kısa sürede atlatılmalarına yardımcı olur.

Amasya'da ata tohumundan 40 yıl sonra kenevir üretimi! Amasya'da ata tohumundan 40 yıl sonra kenevir üretimi!

Tek başına tüketilebileceği gibi sebze ve et yemeklerine de eklenebilen fasulye, farklı şekillerde hazırlanabilir. Tavada kavurma şeklinde veyahut da tencerede zeytinyağlı olarak hazırlanabilen fasulye, yanı sıra bazı fırın yemeklerini de lezzetlendirir.

Fasulyenin geniş kullanım alanı ve damak çatlatan lezzeti yalnızca tüketicilerin değil üreticilerin de dikkatlerini çekmektedir. Tarım alanında faaliyet göstermek isteyen pek çok kişi, arama motorları üzerinden fasulye yetiştiriciliğine dair birtakım sorgulamalarda bulunur. Yanı sıra hobi olarak fasulye yetiştirmek isteyen pek çok kişi de profesyonel yetiştiricilerin tavsiyelerini araştırır. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde fasulye yetiştiriciliğine dair merak edilenlere yer verdik. İşte ayrıntılar…

FASULYE NE ZAMAN EKİLİR?

Fasulyenin tam gelişim gösterebilmesi ve meyve verimliliğini de yüksek olabilmesi için ekim dönemine doğru bir şekilde karar vermek gerekir. Yanlış dönemde, uygunsuz şartlar altında ekilen fasulyelerden verim alınması beklenmemelidir.

Profesyonel yetiştiricilerden alınan bilgilere göre fasulyenin ekim zamanı, bitkinin türüne ve bölgenin iklim koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Ancak genel bir bilgi vermek gerekir ise fasulyenin ekimi için ilkbahar mevsiminin sonu ile yaz mevsiminin başı arasında olan dönemin tercih edilmesi uygundur. Burada önemli olan don tehlikesinin tamamen geçmiş olmasıdır. Yani aylara bağlı kalmadan don tehlikesinin geçmiş olduğu her dönem, fasulye ekimi için tercih edilebilir.

FASULYE NASIL EKİLİR?

Fasulyenin gelişiminde güneşin oldukça önemli bir katkısı bulunur. Bol güneşten hoşlanan bu sebze için ekim alanı, bu şartı sağlayacak şekilde belirlenmelidir.

Ekim alanına karar verdikten sonra fasulye tohumları hazırlanmalıdır. Tohumlar bir gece önceden suda veyahut da nemli bir bezin arasında bekletilmelilerdir. Bu, tohumların çimlenme oranını artıracak bir uygulamadır.

1 gece boyunca suda bekletilen fasulye tohumları toprağa ekilmeye hazır hale gelir. Ekim öncesinde toprağın yabani otlardan arındırılması ve temizlenmesi gerekir. Hazırlık süreci bittikten sonra toprakta 3- 5 cm derinliğinde çukurlar açılmalıdır. Tohumlar, 10 cm aralıklar ile çukurlara bırakılmalılardır. Eğer birden fazla sıra var ise bu aşamada sıralar arasında en az 40- 50 cm kadar mesafe bırakılmalıdır.

Ekilen tohumların üzerleri toprak ile örtülmeli ve bu aşamada toprak iyice sıkıştırılmalıdır. Ekim tamamlandıktan sonra tohumlar hafif bir şekilde sulanmalılardır.

FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAMA NASIL OLMALI?

Fasulye, düzenli olarak sulanmak isteyen bir sebzedir. Ancak sulama sıklığı kadar sulama miktarı da bu sebzenin gelişiminde büyük bir öneme sahiptir.

Toprağının devamlı olarak nemli kalmasını isteyen fasulye, aşırı sulama durumunda çürüyebilir. Ayrıca bu sebzenin yüzeysel olarak değil köklere odaklı olacak biçimde sulanması gerekir.

FASULYE NASIL TOPRAKLARDA YETİŞİR?

Fasulye yetiştiriciliğinde toprak özelliklerine dikkat edilmesi gerekir. Bu sebze iyi drenajlı, humuslu ve nemli topraklardan hoşlanır. Yanı sıra toprağın pH seviyesinin de 6 ila 6.8 aralığında olması gerekir.