Her yıl 1.3 trilyon dolar değerinde gıdanın çöpe gittiği dünyada, Türkiye’deki rakam yıllık 300 milyar TL. FAZLA Uygulaması ile restoran, kafe ve süpermarketlerin tazeliklerini koruyan üretim fazlası yiyecek ve içecekleri sürpriz kutularda, %50 indirimle tüketiciyle buluşuyor. B2B pazarda 4 senedir büyük başarılar elde eden, 40’tan fazla global ve ulusal markaya sağladığı teknolojik çözümler ile maksimum finansal, çevresel ve sosyal fayda sağlayan Fazla Gıda, geliştirdiği FAZLA Uygulaması ile üretim fazlası yiyecek ve içecekleri %50 indirim ile tüketiciyle buluşturacak.
Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, gıda atık sorunu ile olan mücadelelerini 360 dereceye tamamlayabilecekleri bir uygulama geliştirdiklerini belirterek, “FAZLA Uygulaması; restoran, kafe, pastane ve süpermarketlerin tazeliklerini koruyan üretim fazlası yiyecek ve içeceklerini sürpriz kutularda topluyor ve %50 indirim ile tüketici ile buluşturuyor. Bu uygulama ile tüketiciler hem tasarruf ediyor hem de gıda kurtarma hareketinin bir parçası oluyor.” dedi.
Restoran, Kafe, Pastane ve Marketlere hem Finansal hem de Sosyal Fayda
FAZLA Uygulaması; restoran, kafe, pastane ve market gibi işletmelerin gün içinde satışını gerçekleştiremediği, üretim fazlası olan ve çeşitli sebepler ile ertesi gün satışa sunamadığı ürünleri finansal, sosyal ve çevresel faydaya dönüştürebilecekleri kullanıcılar ile buluşturuyor. Bu şekilde gıda satış noktaları gün sonunda ellerinde kalan ürünleri ile gıda kurtarma hareketinde yer alırken yeni müşterilere de erişim imkanı buluyor. FAZLA Uygulaması ayrıca çöpe gidebilecek ürünler üzerinden işletmelerin finansal kazanç elde etmelerine ve atık oluşumuna bağlı karbon ayak izlerini en aza indirmelerine de olanak tanıyor.
Proje kapsamında; Nisan ayı içinde 200 noktaya ulaşmak istediklerini belirten Olcay Silahlı, yılın ikinci yarısına ise 500 işletme ile girmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Silahlı; “Herkesin tanıdığı global kahve zincirlerinden, dev perakendecilere; yerli restoran zincirlerinden, yerel markalara kadar birçok yeni üye işyeri önümüzdeki dönemde FAZLA Uygulaması ile birlikte “FAZLA İyi” diyecek ve Fazla Gıda’nın israfla verdiği mücadelesine ortak olacaklar. Bu büyük mücadeleye katılmak isteyen hem tüketicileri, hem de gıda satış noktalarını aramıza bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Fazla Gıda desteğiyle, 4 yıllık bir sürede 16 bin ton gıda kurtarıldı. 53 bin ton karbon emisyonu önlenirken, 200 Milyon TL değerinde gıda ekonomiye geri kazandırıldı. 1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine aylık gıda yardımı yapıldı ve 35 milyon öğün kurtarıldı. Ayrıca Fazla Gıda platformu üzerinden 35 bin işlem gerçekleştirildi. Kurtarılan gıda miktarı sayesinde indirekt olarak 61 Milyar Litre suyun da boşa gitmesi engellenmiş oldu.
Fazla Gıda Hakkında: Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir.