Karadeniz Bölgesi’nin başlıca geçim kaynaklarından olan fındık, son günlerde gündemden düşmemeye başladı. Dünyadaki fındığın yaklaşık olarak yüzde 70’ini üreten aynı zamanda dünya fındık ihracatının da yüzde 60’ını tek başına karşılayan ülkemizde bu sene de verimli bir sezonun geçeceği tahmin ediliyor.

Son dönemlerde çok çeşitli faktörlerin etkileri ile artan maliyetlerden ötürü açıklanacak olan fındık fiyatının hangi düzeyde olacağı merak ediliyor. Üreticiler ve muhalefet benzer beklentiler ile önce çıkarken fiyatın tam olarak hangi tarihte açıklanacağı da birçok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde fındık fiyat açıklamasına dair son gelişmeleri paylaştık. İşte konuya dair ayrıntılar…

FINDIK FİYATLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmış olan fındık fiyatlarının bu sene ne zaman duyurulacağı merak ediliyor.

Çiftçilerin protestosu mecliste de yankı buldu! Kaç çiftçinin ürünü tarlada kaldı araştırılsın Çiftçilerin protestosu mecliste de yankı buldu! Kaç çiftçinin ürünü tarlada kaldı araştırılsın

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alımı gerçekleştirilen fındıklar için henüz bir fiyat bilgisi paylaşılmadı. Kulislerden gelen bilgilere göre ise fiyatın açıklanacağı net tarih, ağustos ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılında yapmış olduğu açıklamada fındık fiyatlarını şu şekilde duyurmuştu: “Giresun kalite fındık için kg başına 84 TL, levant kalite için kg başına 82 TL 50 kuruş olarak belirlendi. Her bir randıman için kg başına ilave 1 TL 65 kuruştan başlamak üzere prim verilecek.”

CHP’Lİ BAŞKANDAN ALIM FİYATI AÇIKLAMASI

CHP Ordu İl Başkanı Bülent Akpınar geçtiğimiz günlerde düzenlenen ortak basın açıklamasında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Her hasat sezonu öncesinde birtakım spekülasyonların üretildiğini ve çeşitli ayak oyunları ile fındık fiyatının tepetaklak edildiğini ileri süren Akpınar, “Üreticimizin, esnafımızın bir nebze olsun rahat nefes alabilmesi adına 160 TL’nin üstünde bir fiyat açıklanmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım politikasının hızla belirlenmesi gerektiğini belirten Akpınar, ayrıca alım kampanyasının da artık başlatılması gerektiğini ifade etmişti.