Tarımcı/Dünyada Tarım / Ekonomiye ve tarıma bütüncül bakmak gereklidir. Gana’da kakao çiftçilerinin düştükleri durum, birçok ülkede yaşanıyor. Kısaca kakao endüstrisi bu iflasın eşiğine nasıl geldi;

Ekonomik kriz,

Enflasyon çok yüksek,

Paraları çok değer kaybediyor,

Kamu maliyesi kötü durumda,

Ülke gelirinin % 70’i borç ödemeye gidiyor

El Nino,

Yapay zeka ve lazer! Star Wars tarzı ayıklama tarlalara geliyor... Yapay zeka ve lazer! Star Wars tarzı ayıklama tarlalara geliyor...

Kuraklık, (Meyveleri büyüyemedi)

Daha sonra nemli hava, (Tarlalarda hastalıklar çıktı)…

Çiftçilere ödeme yapacak paranın olmaması ve Gana'daki kakao endüstrisinin krizde olması, endişe verici ekonomik tabloyu tamamlıyor.

Gana'daki kakao endüstrisi sallanıyor. Ülkedeki kakaonun pazarlamasından sorumlu kurum olan Kakao Kurulu'nun (Cocobod) artık çiftçilere ödeme yapacak parası yok. Bütün bunlar, kakao fiyatlarının uluslararası piyasalarda rekor seviyelerde olmasına rağmen gerçekleşti. 

Şimdiye kadar Cocobod, tohumları uluslararası bankalardan oluşan bir konsorsiyumdan uygun fiyatlarla satın almak ve yeniden satmak için fon alıyordu. Ancak bugün durum değişti. Ülkeyi 2022'den bu yana vuran ve son on yılların en ciddi ekonomik krizi, bankaların finansman koşullarını sıkılaştırmasına yol açtı. Kakao endüstrisi ayakta kalacak paraya sahip değil.

Gana'da kakao krizi nasıl başladı?

Gana , Fildişi Sahili'nden sonra dünyanın ikinci büyük kakao üreticisidir. İki ülke birlikte küresel kakao çekirdeği üretiminin yaklaşık %60'ını temsil ediyor. Bununla birlikte, Conseil Café Cacao'nun yalnızca satış hacimlerini ve fiyatlarını denetlediği Fildişi Sahili'nin aksine, Gana'daki çiftçiler yasal olarak tohumları yalnızca daha sonra onları çok uluslu şirketlere satan kurum olan Cocobod'a satmakla yükümlüdür. Ancak ikincisi artık çiftçilere ödeme yapamıyor. 2023/2024 hasadı için 400 milyon dolarlık bir krediye ihtiyaç duyulacak ancak Parlamento bunu henüz onaylamadı.

Artık kakaolarını yasal olarak satamayacak durumda olan Ganalı çiftçilerin, kakaoyu alıcı bulmanın daha kolay olduğu Fildişi Sahili'ne kaçakçılıkla göndermeye başvuracaklarından korkuluyor. 

Kakao fiyatları hızla artıyor..

Görünen o ki paradoksal olarak bu kriz, bu hammadde fiyatlarının uluslararası piyasalarda rekor seviyelerde olduğu bir dönemde ortaya çıktı. Londra'da bir ton kakaonun fiyatı yaklaşık 3.500 pound olup, bu 1989'dan bu yana en yüksek fiyattır. New York'ta bir ton çekirdeğin fiyatı yaklaşık 4.000 dolar olup, bu son 45 yılın rekoruna yakındır. Bu artışın arkasında arz yetersizliği ve 2023 üretiminin beklentilerin çok altında olması vardır.