TARIMDAN HABER ÖZEL / Çiftçi, geçen yıl tarlada 5,5, 6 liraya sattığı soğanı bu yıl 3 liraya bile satamıyor. Soğan ihracatının açılmaması durumunda, çiftçinin ürettiği soğanlar ya tarlada çürümeye terk edilecek ya da derelere dökülecek. 

Çiftçiye 135 milyar lira destek tartışması: Vicdanları sızlamıyor mu bu bir darbedir! Çiftçiye 135 milyar lira destek tartışması: Vicdanları sızlamıyor mu bu bir darbedir!

TÜRKİYE'NİN İHTİYACINDAN FAZLA SOĞAN ÜRETİLDİ!

Bu yıl Türkiye’nin ihtiyacından fazla soğan üretildiğine dikkat çeken üreticiler, ihtiyaç fazlası soğanın bir şekilde ihraç edilmesinin önemine dikkat çekiyorlar. İhtiyaç fazlası soğanın ihraç edilmemesi durumunda çiftçinin maliyetlerin altında soğanını zararına satmak zorunda kalacağına dikkat çekilerek, bu durumun hem çiftçiye hem de ülke ekonomisine büyük zarar vereceğine vurgu yapıyorlar.  

SOĞANIN ÜRETİCİYE MALİYETİ 4 LİRA!

Soğanın üreticiye maliyetinin en düşük 4 lira olduğu belirtilirken, üretim fazlası soğandan dolayı tüccarın tarlada soğanı 3 liraya bile almaya nazlandığı kaydediliyor. 

ÇUVALLAMA 20 LİRADAN 55 LİRAYA ÇIKTI!

Geçen yıl tarlada soğanın çuvalı 20 liradan yapılırken, bu yıl işçilik maliyetinin 55 liraya çıktığına işaret eden soğan üreticileri, maliyetler bu kadar artarken, çiftçinin geçen yıl tarlada en düşük 5,5 liraya sattığı soğanı bu yıl 3 liraya bile satamamasının soğanda yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdiğini dile getirdi.  

İHRACAT BİR İKİ AY SONRA AÇILIRSA ÇİFTÇİ KAYBEDER TÜCCAR KAZANIR! 

Soğan üreticileri, kışlık soğanların hasat edilmeye başlandığını ve ihracatın bugünlerde açılması gerektiğini belirterek, "İhracat bir, iki ay sonra açılırsa, bundan çiftçi değil soğanı ucuz fiyattan stoklayan tüccar kazanır. Çİftçi de gelecek yıl soğan ekmez. Çiftçinin kazanması isteniyorsa ihracatın bugünlerde açılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundular.