Tarım ve Orman Bakanlığı, "tarladan sofraya gıda güvenilirliği" uluslararası yaklaşım doğrultusunda ülkemizde üretilen gıdaların birincil üretim aşamasından son tüketim aşamasına kadar gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla ülke genelinde gıda işletmelerinin resmi kontrollerini kesintisiz sürdürüyor.

Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesini sağlamak üzere Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması hayata geçirildi. 

Bakanlık tarafından hazırlanan ve her bir işletmeye özel karekod içeren görsel gıda işletmelerince gönüllü olarak https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/  internet adresinden indirilip tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenecek.

Tüketiciler görsel üzerinde yer alan karekodu mobil cihazlarına indirmiş oldukları Tarım Cebimde uygulaması üzerinden sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait; Kayıt/Onay Numarası, Unvan, Adres ve İşletmede Yapılan En Son Denetim Tarihi bilgilerine ulaşabilecek.

Söz konusu hizmet aracılığı ile tüketicilerin menfaatlerinin en üst düzeyde korunması ve Bakanlığın gerçekleştirdiği resmi kontrollerin görünürlüğünün arttırılması hedefleniyor. 

KAREKOD UYGULAMASI NASIL KULLANILACAK?

TÜRKŞEKER’den şeker fiyatlarına indirim! TÜRKŞEKER’den şeker fiyatlarına indirim!

Gıda işletmecilerinin hizmete dahil olmak ve tüketicilerin hizmetten yararlanmak için yapması gerekenlere ilişkin işlemler şu şekilde... 

GIDA İŞLETMECİLERİ İÇİN

1. https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/​  internet adresinde yukarıdaki menüden “İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklanarak sorgu sayfasına ulaşılır. (Varsayılan tarayıcı olarak Chrome kullanılmalıdır.)

Gida Karekod 1

2. Gerçek kişi işletmeleri için işyeri sahibinin T.C. Kimlik Numarası ve İşletme Kayıt/Onay Numarası; tüzel kişi işletmeleri için Vergi Numarası ve İşletme Kayıt/Onay Numarası verileri girilerek sorgulama yapılır ve söz konusu işletmenin karekod içeren belgesine ulaşılır.

Gida Karekod 2

​3. Belgenin çıktısı alınırken A4 boyutu seçilirse Yazdır ekranında Kağıt boyutu A4, A5 boyutu seçilirse Yazdır ekranında Kağıt boyutu A5 seçilerek çıktı alınır ve işletmenin görünür bir yerinde tüketicilerin erişimine sunulur.

Gida Karekod 3

TÜKETİCİLER İÇİN

1. Tarım Cebimde mobil uygulaması cep telefonuna indirilir. ​​

Gida Karekod 4

2. Tarım cebimde “Gıda Kontrol" menüsü altındaki “İşletme Denetim Sorgulama" tıklanır.

Gida Karekod 5

3. Açılan kamera işletme görseli üzerindeki karekoda yaklaştırarak sorgulama yapılır.​ ​

Gida Karekod 6

4. Sorgulama sonucunda söz konusu işletmenin; unvan, adres, kayıt/onay numarası ve işletmeye yapılan en son denetim tarihi verilerine ulaşılır.​​

Gida Karekod 7