Hububat fiyatlarında dikkat çeken rakamlar! Haziran’da kaç liraydı, Temmuz’da kaç lira oldu? Hububat fiyatlarında dikkat çeken rakamlar! Haziran’da kaç liraydı, Temmuz’da kaç lira oldu?

Son yıllarda Türkiye'den Romanya, Ukrayna, Azerbaycan ve diğer 50'den fazla ülkeye gübre ihraç edilerek yurt dışı gübre satışlarında artış yaşanmakta. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 1 Ocak - 31 Mayıs döneminde gerçekleştirilen gübre ihracatı 106 milyon 929 bin dolar olarak kaydedildi. Geçen yıl aynı döneminde 80 milyon 894 bin dolar olan yurt dışı satışında bu yıl yüzde 32,19'luk artış oldu.

'GÜBRE İHRACATINDA 33,8'LİK ARTIŞ'

Antalya, Isparta ve Burdur'u içine alan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, bölgede gübre ihracatında yüzde 33,8'lik bir artış yaşandı. Geçen yılın aynı döneminde 15 milyon 549 bin 837 dolar olan gübre ihracatı, bu yıl 20 milyon 805 bin 440 dolara yükseldi. Bu artış, gübre üretimi ve tüketiminin yoğun olduğu Antalya'da da dikkat çekici bir şekilde gözlendi.

Antalya'nın önde gelen bir konumda olduğunu belirten BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, örtü altı tarımda gübre üretiminin yüksek olduğunu ve Türkiye genelinde ve bölgelerinde kimyevi maddelerin yaklaşık yüzde 20'sinin gübre ihracatını oluşturduğunu ekledi.

'BU DURUM BİZİM İÇİN SEVİNDİRİCİ'

Çavuşoğlu, işlenmiş ürünün daha değerli olduğunu belirtirken "Önceden diğer ülkelerin bize yaptığını şimdi biz onlara yapıyoruz. Artık gübrede ham maddeyi alıp işleyip daha yüksek katma değerle satıyoruz, bu da bizim için daha sevindirici. Ham maddeyi işleyip satmak tercih ettiğimiz bir durum" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin en fazla gübre ihracatı yaptığı ülkelerin sıralamasının genelde bölgeyle benzerlik gösterdiğini belirtti. İlk 10'da Romanya, Ukrayna, Azerbaycan, İran, Kenya, Fas, Kamerun, Vietnam, Türkmenistan ve Cezayir'in bulunduğunu ifade etti.