TMO’nun, günlük piyasa ve borsa fiyatları bülteni, TÜİK’in veri skandalını gözler önüne serdi.  TMO’nun günlük yayımladığı bültenlerde, DAP ve Üre nın son bir yılda yaklaşık yüzde 150 arttığı gözlenirken, TÜİK’in yayınladığı tarımsal girdi fiyat endeksinde ise gübrede son bir yıllık fiyat artışı sadece yüzde 62 olarak gösterilmişti. Söz konusu durum TÜİK’e karşı güven sorununu bir kez daha ortaya çıkarırken, çiftçiler ise “TÜİK nereden gübre hesaplıyorsa bize de söylesin” yorumunu yapıyor. 

Milli Gazete'den Muhammed Vefa'nın haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerle diğer devlet kurum ve kuruluş verileriyle çelişmeye devam ediyor. Son yıllarda tartışmaların odağında bulunan TÜİK’in verileri, başta işsizlik, enflasyon ve birçok kalemde vatandaşların tepkisini topluyor. Özellikle son günlerde çiftçinin en önemli girdi maddesi olan gübre fiyatında yıllık değişimi yüzde 62 göstermesi çiftçileri çilden çıkarmıştı. TÜİK’in açıkladığı verileri çiftçiler yalanlarken, devlet kurumu ve çiftçi kuruluşu olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı günlük piyasa bülteniyle “gübre fiyatlarında” TÜİK verilerini boşa çıkardı.  

BİR YIL İÇERİSİNDE YAKLAŞIK YÜZDE 150 ARTIŞ!

Çiftçinin en çok kullandığı gübre maddelerindeki fahiş fiyat artışı son yılların en yüksek seviyesine çıktı. TÜİK önceki gün açıkladığı gübre fiyatlarında artışı önceki yıla göre yüzde 62 gösterdi. Bir diğer devlet kuruluşu olan TMO ise 2020 yılı 21 Eylül’de DAP gübre fiyatını 2 bin 820 TL, ÜRE gübre fiyatını 2 bin 250 TL olarak açıklarken, bu yıl 21 Eylül tarihinde DAP gübre fiyatını 6 bin 400 TL, ÜRE gübre fiyatını 4 bin 800 TL olduğunu duyurdu. Bir yıl içerisindeki fahiş fiyat artışı neredeyse önceki yıla göre yüzde 200’e yaklaşırken, TÜİK’in açıkladığı yüzde 62’lik artışı nasıl bulduğu merak konusu oldu. 

TÜİK GÜBREYİ NEDEN HESAPLADI 

Çiftçinin en fazla kullandığı gübre maddelerinden olan DAP ve ÜRE gübresindeki fahiş artış çiftçinin içinde bulunduğu zor durumu gözler önüne serdi. Çiftçiler gübre fiyatları ve TMO’nun açıkladığı fiyatları ortadayken, TÜİK’in gübre fiyatındaki yüzde 62’lik artışı nasıl bulduğunu merak ediyor. Çiftçiler ise TÜİK’in gübreyi hesapladığı kurumları ve işletmeleri çiftçiye de söylemesini istiyor.