Zeytinoğlu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve genişletilmesi sürecinin 2017 başında başlamasını beklediklerini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu süreçte hizmet ve tarım sektörlerini, kamu alımlarını içerecek daha kapsamlı bir yeni nesil ticaret anlaşmasının yapılması söz konusu. Bu sürecin Türk ekonomisine olumlu katkısının olacağını ve gayri safi hasılayı önemli ölçüde artıracağını düşünüyoruz. Birlik'in hizmet sektörlerini ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi, Türkiye'nin toplam ticaretini artıracağı gibi, daha etkin ve verimli bir tarımsal dönüşüm gerçekleştirmesi ve hizmet sektörlerinde rekabet edebilirliğini geliştirilmesi açısından da büyük fayda sağlayacak. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ülke ekonomisinde çığır açacak."
Zeytinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu.
"Türkiye'nin AB iç pazarına erişimini derinleştirecek bu süreçte AB'nin ortak ticaret politikası, serbest dolaşım kuralları, üretim standartları, ortak tarım politikası gibi birçok AB politikasının uygulayıcısı konumuna geleceğiz. Bu durumu 'üyelik dışında her şey' olarak tanımlayabiliriz. AB politikalarından doğrudan etkilenirken bu politikaların karar alma sürecinde yer almamamız kabul edilemez. En azından ortak ticaret politikasının belirlenme sürecinde Türkiye'nin yer alması, ilgili komitelere katılması gerekir."
Kaynak: Yeniakit