HABER MERKEZİ / Yeni destekleme modelinde hayvansal üretimde destekler, ‘temel hayvancılık ve ürün geliştirme destekleri’ olarak iki gruba ayrıldı. Bu iki desteğin yanında hayvancılıkta planlı üretim bölgeleri oluşturularak, bu bölgelerde üreticilere ek destekler verilecek.
Bilindiği üzere temel hayvancılık destekleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerinin desteklenmesinden oluşuyor. Her bir destek için temel destek tutarı belirlenirken, aile işletmeleri, genç ve kadınlar, birinci derece örgüt üyesi ile planlama bölgeleri gibi yönlendirici kriterleri sağlayan yetiştiricilere temel destek tutarına ilave destek verilecek. Ayrıca suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme, sürü yöneticisi (çoban) gibi verimlilik kriterlerine ilave destek sağlanacak.
Ürün geliştirme destekleri ise; çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas), tiftik üretimi desteklerini kapsıyor. Her bir destek için temel destek tutarı belirlenirken, aile işletmeleri, genç ve kadınlar, birinci derece örgüt üyesi ile planlama bölgeleri gibi yönlendirici kriterleri sağlayan üreticilere temel destek tutarına ilave destek verilecek. Ayrıca ari işletme, kendi tankında soğutma, örgüt üzerinden pazarlama, karkas ağırlığı, kaliteli tiftik ve sözleşmeli üretim gibi verimlilik kriterlerine ilave destek verilecek.
Peki, hayvancılıkta 'Planlı Üretim Bölgeleri Desteği' kapsamındaki il ve ilçeler nasıl belirlendi? Hangi bölgeler, hayvancılıkta planlı üretim bölgesine giriyor?
Sorularla Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli kitapçığında, hayvancılıkta planlı üretim bölgelerinin, nasıl belirlendiği hakkında bilgiler verildi. Buna göre, Tarımsal Üretim Planlama Kurulu tarafından su kısıtı, mera varlığı/ kapasitesi, kaba yem üretim potansiyeli, hayvansal ürün işleme kapasitesi ve yetiştirici alışkanlıkları esas alınarak süt ve besilik materyal üretim bölgelerinin oluşturulduğu kaydedildi.
İşte süt, besi hayvancılığı ve kanatlı eti üretiminde planlı üretim bölgeler...
Süt Hayvancılığı: Çorum, Amasya, Tokat, Elâzığ, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş
Besi Hayvancılığı: Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van
Kanatlı Eti Üretimi: Adana, Adıyaman, Amasya, Bingöl, Çorum, Elâzığ, Gaziantep, Giresun, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Malatya, Ordu, Osmaniye, Samsun, Sinop, Tokat
HAYVANCILIKTA PLANLI ÜRETİM BÖLGELERİNDEKİ DESTEKLEME ŞARTLARI VE MİKTARI!
Planlı üretim bölgelerinde buzağı/malak yetiştiricilerine Temel Desteğin yarısı oranında (500 TL/baş) ilave destekleme yapılacak.
Çiğ süt desteklemesinde ise süt üretim bölgesindeki üreticilere ürettikleri her litre çiğ süt için Temel Desteğin %40’ı oranında ilave destek verilecek.
İNDİRİMLİ KREDİLERDE İLAVE YÜZDE 20 FAİZ İNDİRİMİ YAPILACAK!
Planlı üretim bölgelerindeki yetiştiriciler için hazine destekli, faiz indirimli kredi kullanımlarında ilave %20 faiz indirimi sağlanacak.