Küçük üreticiye, kırsal kalkınma hibelerinde 'proje kolaylığı' getirildi. IPARD'ın kırsal kalkınma hibelerinden alınan proje paraları küçük üreticiyi mağdur ediyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, küçük üreticiden proje parasının alınmayacağını açıklamıştı. Bu konuda somut bir adım atılarak TKDK ile üretici örgütleri arasında protokol imzalandı. Buna göre küçük üreticiler kırsal kalkınma hibelerinden yararlanmak için hazırlayacakları projeleri üyesi oldukları birlikler aracılığıyla yaptıracaklar.
İLK PROTOKOL KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ İLE İMZALANDI
Küçük üreticinin IPARD kırsal kalkınma hibelerinden etkin bir şekilde yararlanması için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile ilk protokol, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği arasından imzalandı. Merkez Birliğinde yapılan imza töreninde Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Adak da hazır bulundu.
ÜRETİCİ BİRLİKLERİ İLE PROTOKOL YAPILACAK
Söz konusu işbirliği anlaşması; Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ile de imzalanacak. Üretici örgütlerinin yanı sıra Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile de söz konusu protokolün imzalanması amaçlanıyor.
KÜÇÜK ÜRETİCİ PROJE ŞİRKETLERİNE PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYACAK
Buna göre, küçük üreticiler yapacakları yatırımlarda IPARD kapsamında kırsal kalkınma hibelerinden yararlanmak için proje şirketlerine proje parası vermek zorunda kalmayacak. Üyesi oldukları birliklerden proje için her türlü desteği alacaklar. Projelerinin onaylanmaması durumunda proje parası ödemek zorunda kalmayacaklar.
ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI
TKDK Başkanı Hakan Kalender, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile yapılan imza töreninde yaptığı konuşmada IPARD programı kapsamında bir kısmı ulusal fonlardan oluşan Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma hibelerinin etkin kullanılması amacıyla önemli bir adım atıldığını belirtti.
ÜCRETSİZ PROJE HAZIRLAMA İMKANI GETİRİLDİ
Üretici örgütleri ile işbirliği çalışması yaptıklarını kaydeden Kalender, şunları kaydetti: “ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın kırsal kalkınmaya verdiği önem ve küçük ölçekli işletmelerin desteklerden etkin faydalanmasına yönelik başlattığı yeni projeler çerçevesinde, küçük yatırımcılara IPARD kırsal kalkınma projelerini ücretsiz hazırlayabilme imkanı getirilmiştir.
KÜÇÜK ÜRETİCİLER İÇİN ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ İLE PROTOKOL YAPILACAK
Üretici örgütleri tarafından ücretsiz olarak hazırlanacak projeler için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı IPARD Yönetim otoritesi olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile üretici örgütleri arasında işbirliği protokollerinin imzalanması süreci başlamıştır.
DAHA FAZLA İŞLETMENİN YARARLANMASI AMAÇLANIYOR
İmzalanan işbirliği protokolleri kapsamında, küçük yatırımcılarımız proje hazırlama aşamasında yaptıkları harcamaların azaltılması, sektörün ihtiyaçlarına uygun proje sayısının artırılması ve bu hibelerden daha fazla işletmenin faydalanması amaçlanmıştır"
TZOB İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Söz konusu ilk protokolü ilk olarak Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile imzaladıklarını ardından Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ile de protokol imzalanacağını söyleyen Kalender, “Ayrıca kısa süre içerisinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile imzalanacak protokol ile IPARD kapsamındaki işbirliğinin kapsamı daha da genişleyecektir" dedi.
BU İŞBİRLİĞİN HAYVANCILIĞA KATKISI BÜYÜK OLACAK
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, imza töreninde yaptığı konuşmada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Merkez Birliğimiz, il birliklerimiz ve yetiştiricilerimiz açısından bu protokolü önemsiyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Çünkü bu protokol ile yetiştiricilerimize mali külfet gelmeden mahallinde birliklerimiz tarafından projeleri ücret alınmadan yapılacak. Bunun da ülkemiz hayvancılığına katkısı ve getirisi büyük olacaktır"
BAKAN FAKIBABA'YA TEŞEKKÜR ETTİ
Protokol kapsamında Merkez Birliğinin görev ve sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek için çalışacaklarını ifade eden Çelik, kırsal kalkınmanın desteklenmesine yönelik bu işbirliği protokolünün Merkez Birliği'nin tarihinde bir ilk olduğunu kaydetti. "Küçük üretici için büyük önem taşıyan protokole ilk imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diyen Çelik, “Göreve geldiğimizden buyana kırsal kalkınmaya çok önem veren başta sayın Bakanımız sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba olmak üzere Tarım Reformu Genel Müdürü sayın Emin İzol'e, Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanı Sayın Osman Güzelgöz'e ve TKDK Başkanı sayın Hakan Kalender'e çok teşekkür ediyoruz" dedi.
İŞBİRLİĞİ KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
İşbirliği protokolü kapsamında üretici örgütleri ve Ziraat Odalarında görev yapan personele, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı koordinesinde TKDK ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından IPARD başvuru dosyası ve İş Planı hazırlama eğitimi verilecek.
PROJELER ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİNDEKİ PERSONEL TARAFINDAN HAZIRLANACAK
Başlangıçta, küçük çiftçilerin hazırlayacakları ve yatırım tutarı düşük olan başvuru dosyaları ve iş planları bu personel tarafından hazırlanacak.
DANIŞMANLIK HİZMETİ VERECEKLER
Yatırımcılar ile üretici örgütleri ve Ziraat Odaları arasında danışmanlık sözleşmesi imzalanacak ve bu çerçevede danışmanlık hizmeti sunulacak.
PROJELER ONAYLANIRSA ÜCRET ÖDEYECEKLER
Hazırlanan başvuru dosyaları ve iş planları için ilk aşamada hiçbir ücret talep edilmeyecek. Projeleri kabul edildiğinde, çiftçiler IPARD kapsamında TKDK'dan alacakları danışmanlık desteği ile üretici örgütlerine ve Ziraat Odalarına ücretlerini ödeyecekler.
TARIMDANHABER