Hem üretim hem de tüketim alanının yanı sıra ekonomik alanda da büyük bir öneme sahip olan hububat hasadı, hız kesmeden devam ediyor. Ülkemizin dört bir yanında hasat hareketliliği devam ederken Erzincan’da dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Erzincan Tarım ve Orman İL Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren ekipler hububat hasadı denetimine başladı. Dane kaybının önüne geçebilmek amacı ile yapılan sıkı denetimler, dikkat çekti.

MÜDÜR DE DENETİMLERE KATILDI

Hububat hasadı üreticilerin yanı sıra ülke ekonomisi adına da büyük bir önem taşıyor. Hasat esnasında oluşabilecek dane kaybı, ekonomik açıdan ciddi sonuçların gözlenmesine yol açabiliyor. Bu neden ile olası kayıpların önüne geçebilmek için harekete geçen Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, hububat hasadını yakın takip altına aldı.

Buğday, mısır ve arpa fiyatları açıklandı! Mısır fiyatı sert düştü! Buğday, mısır ve arpa fiyatları açıklandı! Mısır fiyatı sert düştü!

Hububat hasadı kapsamında ortaya çıkabilecek dane kaybı oranının asgari seviyeye çekebilmek adına yapılan denetimlere, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin de katıldı. Denetimde yer alan ekiplerin biçerdöverleri an be an takip ettikleri öğrenildi. Denetim esnasında hem operatörlerin belgeleri hem de kayba sebep olabilecek diğer faktörler kontrol edildi.

KAYIPLARIN ESAS SEBEBİNİ AÇIKLADI

Dane kaybına yol açan faktörler ile ilgili konuşan Müdür Şahin, şu ifadeleri kullandı: “Biçme ya da harmanlama kısmı bozulan eski araçların parçaları değiştirilse dahi birbirlerine uyum sağlayamıyor. Daneyi kabuğundan ayıramıyor ve tarlada ortaya konulan alın teri, eski makinler sebebi ile ziyan ediliyor.”

Eski biçerdöverlerin tamir edilseler dahi verim oranında kayıpların yaşandığını belirten Şahin, yeni model biçerdöverlerin ekranlarında dane kaybı oranının gösterildiğini ifade etti. Yeni biçerdöverlerde kullanılan teknoloji sayesinde kayıpların yüzde 1’e kadar indiğini belirten Şahin, çiftçilere seslenerek şu açıklamayı yaptı: “Mümkün olduğunca yeni model biçerdöverleri ve kesinlikle ehliyetli ve operatör belgesi olan sürücüleri tercih etsinler.”