Belli başlı 3-5 firmaya kapalı kapılar ardında yapılan düşük fiyatlı et satışının, piyasada et fiyatlarını düşürmeye hiçbir katkısı olmayacağı bilindiği halde, bu etlerin doğrudan vatandaşın yararlanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği Tarım Kredi Marketlere verilmeyip 3-5 firmaya verilmesi et ithalatındaki gerçek niyeti ortaya çıkardı. Ucuz et satışı ile 3-5 firma köşeyi dönerken, vatandaş ise artan fiyatlar karşısında etten tamamen uzaklaşıyor.

Et ve Süt Kurumu yetkilileri, Tarım Kredi Marketlere, Ocak ve Şubat aylarında ithal edilen etlerden taahhüt edildiği miktarda et verilmediğini doğrularken, sadece Ramazan ayında Tarım Kredi Marketlerde satılmak üzere 500 ton et verilmesinin planlandığını belirtti.

Kasım ayı ikinci hafta inek, dana ve düve kesim fiyatları! Kasım ayı ikinci hafta inek, dana ve düve kesim fiyatları!

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Et krizi giderek derinleşirken, Et ve Süt Kurumu (ESK)’nın sözde fiyat artışlarına müdahale etmek için ithal ettiği eti, İstanbul’da belli başlı imalatçılara firmalara düşük fiyattan sattığı ortaya çıktı. Karkas et piyasada 170 – 175 lira arasında bulunurken, ESK ithal ettiği karkas eti İstanbul merkezli 3-5 firmaya 145 liradan sattı. 3-5 firmaya yapılan satışın fiyat garantili olmaması, ithal etteki büyük operasyonu gözler önüne serdi.

RAMAZAN GELMEDEN KIYMA MAHALLE KASABINDA 250 LİRAYA ÇIKTI!

Ramazan ayına sayılı günler kalırken, et fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi sektörde büyük endişeye neden oluyor. Bir taraftan ithalat diğer taraftan şap hastalığına rağmen et fiyatları yükselmeye devam ediyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin en son yayınladığı kesimlik fiyatlara göre dana karkas 178 liraya, kuzu karkas 160 liraya kadar çıktı. Karkas kesim fiyatlarındaki artışın devam etmesi, mahalle kasaplarında kıymanın da sürekli zamlanması anlamına geliyor. Mahalle kasaplarında kıymanın kilosu 250 liraya kadar çıktı.

TARIM BAKANLIĞI HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE YAŞANAN BÜYÜK SORUNU ÖNGÖREMEDİ!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, et piyasasında spekülasyon yapıldığını iddia ederek, artan fiyatlara müdahale edileceğini açıklamıştı. Ancak canlı hayvan ve et ithal edilerek yapılan müdahaleye rağmen, fiyatların artmaya devam etmesi, hayvancılıkta daha büyük bir sorun yaşandığını gözler önüne koyuyor.

PİYASAYA MÜDAHALE ETMEK İÇİN YAPILDIĞI SÖYLENEN ET İTHALATI 3-5 FİRMAYA RANT KAPISINA DÖNDÜ!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu üzerinden Uruguay, Macaristan ve Romanya’dan canlı hayvan ithalatı yaparken, Bosna Hersek, Sırbistan ve Polonya’dan da et ithalatı yapıyor. İthal edilen etlerin bir kısmı Et ve Süt Kurumu’nun satış mağazalarında satılırken, Bakanlık fiyatlara müdahale etmek için kasaplara ve imalatçı firmalara da karkas et satışının yapılacağını açıklamıştı.

KASAPLARA GÖSTERMELİK BİR SATIŞ YAPILDI!

İstanbul’da kasaplara düşük tonajlı et satışı yapılırken, geçtiğimiz hafta İstanbul merkezli sektörün önde gelen belli başlı marka firmalarına da karkas et satışının yapıldığı ortaya çıktı. 4 firmaya 145 liradan 8 tır karkas et satışı yapıldı. Ancak bu firmalara herhangi bir fiyat garantisi alınmadan piyasanın 30 lira altında karkas et satışının yapılması, bu firmalara büyük bir kıyak geçildiği anlamına geliyor. Bu firmalar 1 tırda ortalama 600 bin lira kazanç elde ederken, karkas et fiyat garantili satılmadığı için de piyasa fiyatlarının düşmesine hiçbir katkısı olmayacak.

UCUZ ET NEDEN BELLİ FİRMALARA VERİLDİ?

Diğer yandan ucuz karkas et satışının 3-5 firma ile sınırlı tutulması da dikkat çekiyor. ESK’nın gelen talebe göre eldeki etleri, şartları uyan bütün firmalara dengeli bir şekilde satışını yapmayarak, satışı 3-5 firma ile sınırlı tutması, peşkeş iddialarını kuvvetlendirdi.

3-5 FİRMAYA YAPILAN DÜŞÜK FİYATTAN ET SATIŞININ VATANDAŞA BİR KATKISI OLMAYACAK!

ESK’nın 3-5 firmaya 145 liradan yaptığı karkas et satışı, fiyat garantili yapılmadığı için vatandaşa bir yansıması olmayacak. Söz konusu firmalar düşük fiyattan karkas et almalarına rağmen, bu firmalar imal ettikleri ürünleri yine piyasa fiyatları ile satmaya devam edecekler.

KARKAS ET 145 LİRADAN NEDEN TARIM KREDİ MARKETLERE SATILMADI?

Sözde et ithalatı vatandaşın eti daha ucuz tüketebilmesi için yapılırken, ESK’nın ithal ettiği karkas eti, doğrudan vatandaşın yararlanması için düşük fiyattan Tarım Kredi Marketlere satmayıp, 3-5 firmaya satması yapılan satışın sorgulanmasını gündeme getirdi.

TARIM KREDİ MARKETLERE RAMAZAN AYINDA SADECE 500 TON ET VERİLECEK!

Et ve Süt Kurumu yetkilileri, alınan bilgilere göre Ocak ve Şubat ayında verilen taahhütlere rağmen Et ve Süt Kurumu’nun Tarım Kredi Marketlere yeterli miktarda et satışı yapmadığını doğrularken, Ramazan ayı içinde ise Tarım Kredi Marketlere sadece 500 ton etin verilmesinin planlandığı ifade ediliyor. 500 ton etin kıyma ve kuşbaşı olarak paketlenip Tarım Kredi Marketlere belli bir fiyat garantili satış kapsamında verileceği belirtiliyor.