Tarım Bakanlığı sözde yolsuzluğu önlemek için hayvancılıkta bütün ithalatı ESK’ya bağlarken, ithalattaki büyük rantın kimler tarafından paylaşıldığı da bilinmiyor. Rant tartışmaları devam ederken, ESK’nın bu yıl daha pahalıya hayvan ithal etmesi bu tartışmaları daha anlamlı hale getirdi.

ESK TEK ALICI OLMASINA RAĞMEN NASIL OLUYOR DA DAHA PAHALIYA HAYVAN ALIYOR?

Karkas kesim fiyatı bu hafta kaç lira oldu? Kuzu kesim fiyatı sert yükseldi! Karkas kesim fiyatı bu hafta kaç lira oldu? Kuzu kesim fiyatı sert yükseldi!

Ziraat Mühendisi Gazi Kutlu, ESK’nın geçen yıl hayvan ithal ettiği ülkelerle, bu yıl ithal ettiği ülkelerin fiyatlarını karşılaştırarak, “Et ve Süt Kurumu dış pazarda tek ve büyük bir alıcı olmasına rağmen nasıl oluyor da daha pahalı hayvan alıyor?” diyerek, “Bu durumun derhal açıklanması gerekiyor” dedi.

GAZİ KUTLU GEÇEN YIL İTHAL EDİLEN HAYVANLARIN FİYATLARI İLE BU YIL İTHAL EDİLEN HAYVANLARIN FİYATLARINI KARŞILAŞTIRDI!

Kutlu, 10 Haber’deki; ‘Et ve Süt Kurumu’nun yüksek fiyatlı hayvan ithalatı: Neden daha fazla ödüyoruz?’ başlıklı yazısında şunları kaydetti:

Et ve Süt Kurumu tarafından yapılacak 600 bin büyükbaş hayvan ithalatının bu yılın ilk altı ayında 197 bin büyükbaş hayvan ithalatına 11 milyar lira (360 milyon dolar) ödendi. Geçen yılın aynı döneminde 234 bin büyükbaş hayvan ithalatına 7 milyar lira (361 milyon dolar) ödenmişti.

Dolar bazında neredeyse aynı ödeme yapılmış olmasına rağmen hayvan sayısındaki azalma dikkat çekiyor. Aradaki fark 37 bin büyükbaş hayvan! Et ve Süt Kurumu dış pazarda tek ve büyük bir alıcı olmasına rağmen nasıl oluyor da daha pahalı hayvan alıyor?

En çok canlı hayvan ithal ettiğimiz ülkelerden bazı örnekler vermek gerekirse:

Geçen yıl Brezilya’dan ortalama 1.181 dolara alınan bir hayvan bu yıl 1.173 dolara, Bulgaristan’dan 1.386 dolara alınan hayvan bu yıl 1.326 dolara alındı.

ESK BESİLİK HAYVANI ÖZEL SEKTÖRDEN DAHA PAHALIYA İTHAL ETTİ!

Ancak Uruguay’dan 1.362 dolara alınan hayvan bu yıl 1.404 dolara, Macaristan’dan 1.560 dolara alınan hayvan bu yıl 2.299 dolara, Çekya’dan 1.681 dolara alınan hayvan bu yıl 2.678 dolara, Romanya’dan 1.465 dolara alınan hayvan bu yıl 1.665 dolara, Slovakya’dan 1.570 dolara alınan hayvan bu yıl 2.208 dolara alındı.

İç savaş halindeki komşumuz Suriye’den geçen yıl 1.575 dolara alınan hayvanların fiyatı bu yıl 2.325 dolara çıktı. Ne oldu da bu ülkelerde hayvan başına fiyatlar 42 dolar ile 997 dolar arasında arttı? Hayvan başına yaklaşık bin dolarlık fark 33 bin lira ediyor. Binlerce hayvanı düşündüğünüzde bu çok büyük bir para ediyor. Bu durumun derhal açıklanması gerekiyor.