Diyarbakır'da bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Diyarbakır Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinlikleri" kapsamında yarışmalar düzenlendi.
Valilik ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen tanıtım etkinlikleri kapsamında Diyarbakır Hipodromu'nda "Karpuz Koşusu" gerçekleştirildi. Koşuyu, jokeyliğini Velat Demir'in yaptığı "Koca Oğul" adlı İngiliz atı kazandı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, yarışmada birinci olan atın sahibi Ömer Demir adına Mehmet Balta'ya kupasını verdi.
Valimiz Güzeloğlu ve beraberindeki heyet daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinliğe katıldı.
Valimiz ve heyeti "Tarım ve İnsan" konulu resim sergisini gezdikten sonra protokoldeki yerlerini aldılar. Etkinlikler Halk oyunları gösterisiyle başladı.
Tarım İl Müdürlüğümüz Müzik Korosu tarafından sunulan yöresel türküler dinletisinin ardından konuşan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır karpuzunun kentin birçok özel ve güzel yanı gibi dünyaya tanıtılması gereken, tadılmaya değer bir değeri olduğunu dile getirdi.
Sahip olduğu 10 bin yıllık tarihi geçmişi, değerleri ve üzerinde izler bırakan medeniyetleriyle çok büyük öneme sahip olduğunu ve amaçlarının bu değerleri önce Türkiye'ye sonra da dünyaya tanıtmak olduğunu belirten Güzeloğlu, "Görev süremizin geride kalan 2,5 yılında çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Çünkü Diyarbakır'ın kendisi zaten bir dünya markası. Diyarbakır medeniyet ve insanlık gelişiminin canlı tanığı ve bunu sunan bir tarih hazinesi." diye konuştu.
Ardından konuşan Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar;
"Değerli misafirlerimiz 9. Diyarbakır Kültür ve Karpuz Tanıtım etkinlikleri ’ne hepiniz hoş geldiniz.Öncelikle ülke olarak, karpuz üretiminde Dünyada ikinci sırada yer aldığımızı belirterek konuşmama başlamak istiyorum." dedi.
Konuşmasının devamında;
Ülkemizde 2018 yılı karpuz ekim alan 864 bin dekar olup, 4 milyon ton karpuz üretimi gerçekleştirilmiştir. Diyarbakır’ın toplam tarım alanı 6 milyon 960 bin dekar olup, karpuz ekim alanı 44 bin dekardır. Karpuzuyla her bir yere ün salmış Diyarbakır’ımızda 44 bin dekarlık alanda 165 bin ton karpuz üretimi yapılmıştır.
Karpuz denince akla kuşkusuz Diyarbakır gelir, Diyarbakır denince de karpuz, bunu hepimiz böyle biliriz. Karpuz adeta kentimizle özdeşleşmiş ve Diyarbakır’ımızın en önemli simgesi haline gelmiştir.
Eskiden Diyarbakır karpuzunun % 90’ı Sur ilçesi sınırları içinde yer alan Erimli köyünde yetiştiriliyorken, son yıllarda üretimin büyük bir bölümü Bismil İlçesi’nde yapılmaya başlanmıştır. Özellikle Bismil’in Alibey Mahallesi, Salat Mahallesi, Tepe ve Mirzabey Mahallesinde yaygın olarak karpuz üretimi yapılmaktadır.
Diyarbakır Karpuzu ile ilgili şöyle bir tarihimize baktığımızda; Diyarbakır’ımızla özdeşleşen, Diyarbakır Karpuzu’nun tanıtımı için ilk kez 1967 yılında festival düzenlenmiştir. Ancak 1982-1985 yılları arasında düzenlenen festivaller daha sonraki dönemde 1995 yılına kadar yapılmamıştır. 1995 yılından günümüze kadar, İlimizin sembolü haline gelen karpuzlarımız; Karpuz yarışmalarında yerini almıştır. Geçmişte, ağırlığı nedeniyle develerle taşınan; kılıçlarla kesilen Diyarbakır Karpuz’unun 70 kiloya kadar çıkan ağırlığı sadece bölge insanı tarafından biliniyordu. Bugün düzenlediğimiz tanıtım ve daha başka etkinlikler ile kentimizde karpuz tarımını arttırdık ve bu vesileyle sadece şehrimiz değil ülkemizin dört bir yanı, bir kez daha karpuzun, ülkemiz ve Diyarbakır’ın ekonomik ve sosyal yaşantısında ne kadar önemli olduğuna şahit oldular.
Burada her yıl yaptığımız Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinliklerinde amacımız; Diyarbakır karpuzunu daha iyi tanıtmak, karpuz tarımını yaygınlaştırmak ve siz değerli üreticilerimizi desteklemektir. Bu anlamda Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinliklerini Diyarbakır’ımız ve üreticilerimiz için bir fırsat olarak görüyorum.
Karpuzlar şehrimizde 35 kg ağırlıklarından başlayıp 40 ila 52 kg’lara kadar çıkıyor. Bu durum bugün karpuzlarımızın geçmişteki iriliğini tekrar yakalayabileceğine işaret ediyor.
Siz değerli üreticilerimizin bölgemizin simgesi haline gelmiş karpuz yetiştiriciliğine büyük emek verdiğinize bizzat kendimiz de şahit oluyoruz. Bizler de bugün emeğinizin karşılığını her koşulda sağlayabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
İriliği ve kendine has özellikleriyle görülmeye ve yenilmeye değer karpuzlarımızın yöresel kültüre katkısını artık herkes biliyor.İrilikleriyle dünyaca ünlü olan Diyarbakır Karpuz’ları arasında Sürme, Pembe ve Ferik gibi çeşitler yaygın olarak yetiştiriliyor. Hepimizin bildiği gibi Sürme çeşidi Diyarbakır Karpuz’ları arasında en iri olanıdır.
Dünyaca ünlü karpuzumuzun diğer bir özelliği de kabuğunun kalın ve dayanıklı olmasıdır. Bu sayede karpuzlarımız taşımaya ve uzun süreli muhafaza edilmeye elverişlidir. Zorlu bir süreci geride bırakarak, bugün emeklerini sergileyen tüm karpuz üreticilerimizi tebrik ediyor, ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum." dedi.
Konuşmaların ardından çocuklar arasında yapılan "karpuza en çok yakışan çocuk" ve "karpuz yuvarlama" yarışı renkli görüntüler oluşturdu. Etkinliğin, "En ağır karpuz" yarışmasında 49 kilo 100 gramlık karpuz birinci seçildi.
Programda, ödüllü şef Yusuf Altınkaya'nın karpuzlara nakşettiği Türk bayrağı ve çeşitli eserler alanda sergilendi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, kamu kurum ve kuruluş müdürleri sivil toplum temsilcileri ile vatandaşların yoğun katılımıyla bir "Diyarbakır Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinlikleri" daha son buldu.