İşte Kobi'den tarım ve hayvancılık uzmanı Nevzat Öztürk, kaz yetiştiriciliği yapmak isteyenlere önemli ipuçları verdi. Diyarbakır'dan bir takipçisinin konuyla ilgili olarak sorusunu cevaplandıran Öztürk, kaz yetiştiriciliğinde üretime karar vermeden önce satış kanallarının ve pazara sunum tarzının iyi araştırılması gerektiğini bildirdi. Satış kanallarının da sadece kaz eti ile sınırlı tutulmaması gerektiğini bildiren Öztürk, “Yan ürünler olan tüy, kaz yağı, kaz ciğeri ve sakatat pazarlamasını da araştırmayı unutmayınız" dedi.
KAZ ÇİFTLİĞİ KURMAK İSTİYORUM
Diyarbakır'dan Ercan Parıldar'ın; “Ben kaz çiftliği kurmak istiyorum. Çiftliği kurabileceğim arazi ve diğer maddi şartlar uygun durumda. Ama kaz piyasası ve satışıyla ilgili fazla bir bilgim yok. Kurabileceğim çiftliği nasıl geliştirebilirim ve satışı nasıl sağlayabilirim?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Öztürk, kaz yetiştiriciliğinin zor ve meşakkatli olduğunu belirtti.
KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KARŞILAŞILAN ÖNEMLİ SORUNLAR
Ülkemizde kaz yetiştiriciliğinin halihazırda Kars ili başta olmak üzere lokal alanlarda, tecrübe birikimi ve alışkanlıklara dayalı olarak yapılan bir üretim biçimi olduğunu vurgulayan Öztürk, yerel yetiştirme sisteminde dölleme, yavru elde etme ve merada otlatma gibi konuların önemli sorunlar olarak öne çıktığını ifade etti.
PAZARLAMA UNSURUNA DİKKAT EDİLMELİ
Öztürk, şunları kaydetti: “Üretimden sonra en önemli sıkıntı pazarlama olarak karşımıza çıkıyor. Kars'ta yoğunlaşan pazar dinamiklerini Diyarbakır'da sağlayabilir misiniz, Diyarbakır'da bir tüketim kültürü var mıdır araştırmalısınız. Yani size tavsiyem önce satış kanallarını ve pazara sunum tarzı araştırmalı, üretime ondan sonra karar vermelisiniz. Satış kanalları deyince sadece kaz eti değil yan ürünler olan tüy, kaz yağı, kaz ciğeri ve sakatat pazarlamasını da araştırmayı da unutmayınız.
KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HİBE ORANI YÜZDE 70
Diyarbakır'da Avrupa Birliği destekli IPARD II hibe projesi uygulanıyor. En önemli maliyet kalemleri araziniz olduğuna göre barınak ve damızlık alımı olacak ancak damızlık alımı hibe kapsamında değil. Geriye proje hazırlama giderleri ile kümes inşası, makine ve ekipmanların maliyeti kalıyor. Bu harcamalar hibe hesaplanırken KDV'siz tutar üzerinden hesaplanır.
Hibe süreci zor bir süreçtir ve proje büroları gibi kurumlardan destek almanız gerekebilir. Kaz yetiştiriciliğinde kabul edilebilir harcama kalemlerinde hibe oranı yüzde 70'e kadar çıkıyor. Proje bedeli üst sınırı da 250 bin avro.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) bir projeyi incelerken mutlaka nasıl finanse edileceğini inceler. Çünkü hibeye hak kazanabilmek için öncelikle projeyi gerçekleştirmek gerekir. Bu nedenle banka kredisine hak kazanmak projenin kabul edilmesinde önemli bir kriterdir.
ÇİN ORJİNLİ DAMIZLIKLAR DAHA UCUZ
Bu programdan yararlanmak için TKDK il koordinatörlüğünden bilgi almanızı öneririm. İki yaşında bir damızlığı 130-140 TL'ye alabilirsiniz. Damızlık ırkınız Çin orijinli olursa biraz daha ucuza mal edilebilir.
Mutlaka her 3-4 dişi kaz için 1 erkek damızlık kaz bulundurmayı unutmayın. Kapalı alan (kümes) hesabı yaparken 1 m² alana yetişkinlerde 1-2 kaz, yavrularda ise 5 yavru hesaplayabilirsiniz.
Kümesin metrekare maliyetini 250-300 TL alınabilir. Kümeste mutlaka altlık kullanın. Araziniz hayvanların yaylım yapabileceği büyüklükte ve çevresi mutlaka tel örgü ile çevrili olmalıdır. Ayrıca kazların meradaki yönetimi için çoban ihtiyacınızı da maliyetlerinize ilave edebilirsiniz."