‘Peygamber kılıcı’ olarak da bilinen kılıç çiçeği, uzun yapraklı tropikal bir bitkidir. Renk çeşitliliği ile tanınan bu çiçeğin bazı türleri kalın ve sarı kenarlara, bazı türleri ise göz alıcı yeşil çizgilere sahiptir.

Yaşam alanının dekorasyonu nasıl olur ise olsun girdiği her ortama ayak uydurabilen özellikte olan kılıç çiçeği, etli bir türdür ve dolayısı ile de son derece dayanıklıdır. Belirli kriterlere dikkat edilmesi halinde senelerce aynı ortamda kalabilen kılıç çiçeği, arama motorlarına da sık sık konu olmaktadır.

Kılıç çiçeği görünümü itibari ile kılıcın keskin hatlarını andırmaktadır. Adını görüntüsünden alan bu çiçeğin bakımı birçok çiçek türüne göre çok daha rahattır. Peki, kılıç çiçeğinin özellikleri nelerdir? Kılıç çiçeği bakımında nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

KILIÇ ÇİÇEĞİ NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kılıç çiçeği, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi tropikal bir bitkidir. Dış faktörlere karşı son derece dirençli olan bu bitki, 20 ila 30 cm arasında bir boya sahiptir. Uzun ince ve yaprak şeklinde yetişen bu bitki, susuzluğa dayanıklıdır. Pek fazla bakım gerektirmediği için çiçek bakımından anlamayanlar tarafından dahi rahatlık ile bakılabilen kılıç çiçeği, kuşkonmazgiller familyasının bir üyesidir.

KILIÇ ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Kılıç çiçeği şaşırtıcı bir biçimde nerede ise hiç bakım gerektirmeyen bir bitkidir.  Ev ve ofis ortamları için en çok tercih edilen çiçek türlerinden olan bu bitki, fazla sudan hoşlanmamaktadır. Nispeten kurak ortamları seven kılıç çiçeği, sulanmaya karşı son derece dayanıksızdır.

Saksıdaki toprağın tamamen kuruması halinde suya ihtiyaç duyan kılıç çiçeği, fazlaca sulanması halinde hızla çürümektedir.

Adam Otu Bitkisi Faydaları Nelerdir? Adam Otu Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Kılıç çiçeği kök çürüklüğüne müsait bir yapıya sahiptir. Bu sebep ile bu çiçek için hava geçirgenliği yüksek olan bir toprağın tercih edilmesi gerekir. Ayrıca toprağın mineral bakımından zengin olması da bitkinin gelişimi açısından son derece önemlidir.

Kılıç çiçeği hemen hemen her ortamda rahatlık ile büyüyebilse de oda sıcaklığı bu tür için en uygun ortamdır. İç ortamlarda soğutma veyahut da ısıtmaya ihtiyaç duymayan kılıç çiçeği, dış mekanlarda ise normal sıcaklıklara hızlı bir şekilde ayak uydurabilmektedir. Ancak bu çiçeğin direkt olarak güneşte veyahut da kısmen güneş alan bir gölgede düzenli olarak bekletilmesi gerekir. Kılıç çiçeğinin düzenli olarak güneş görmesi, yapraklarının daha parlak bir görünüme kavuşması açısından son derece önemlidir.

SAKSIDA KILIÇ ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

Kılıç çiçeğinin bakımı saksı koşullarında da değişmemektedir. Ek bir özen gerektirmeyen bu çiçek, uygun sulama koşullarına dikkat edilmesi halinde gelişimini sürdürecek ve yıllarca canlı olarak kalabilecektir. Ancak çiçeğin saksısının dönem dönem değiştirilmesinde fayda vardır.

KILIÇ ÇİÇEĞİ NE ZAMAN DİKİLMELİDİR?

Kılıç çiçeği ile ilgili en çok merak edilen konu başlıklarından biri de çiçeğin ekimi için en doğru zamanın belirlenmesi ile ilgilidir.

Kılıç çiçeğinin ekimi için belirli bir zaman yoktur. Her zaman aralığında çiçeğin dikilmesi mümkündür. Ancak çiçeğin daha kısa bir sürede gelişmesini isteyenler, güneşin bol olduğu dönemleri tercih edebilirler.

Kılıç çiçeğinin dikimi için genç yaprakları olan bir kılıç çiçeği tercih edilebilir. Toprak değişimi esnasında küçük filizler farklı bir saksıya aktarılabilir. Filizler mutlaka sulanmalı ve çok sıkıştırılmamalılardır. Bu sayede yeni kılıç çiçeğiniz kısa bir süre içerisinde ailenize katılacaktır.