Kivi Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Kivi Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan kiraz, şu sıralar arama motorlarına da sık sık konu olmaya başladı. Hem kişisel tüketim için hem de gelir elde etmek için kiraz fidanı dikmek isteyen pek çok kişi, meyvenin yetiştiriciliği ile ilgili sorgulamalarda bulunmaya başladı.

Gülgiller familyasının üyelerinden olan kiraz hem canlı renkleri hem de muhteşem tadı ile çocukları ve yetişkinleri cezbeder. Ekonomik açıdan da yetiştiriciliği ile ülkeye katkı sunan bu meyve, özellikle Ege ve Marmara Bölgelerinde rahatlık ile yetiştirilebilmektedir. Peki, kiraz yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmelidir? Kiraz fidanı ne zaman dikilir? İşte konuya dair merak edilenler…

KİRAZ FİDANI NEDİR, NASIL DİKİLİR?

Kiraz ağacının kolay ve sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için dikime hazır hale getirilen kiraz fidanları, tohumların çimlendirilmesini takiben gelişir. Belirli bir boya gelen bitki, fidan olarak toprağa ekilebilir.

Kiraz fidanı dikimine geçmeden önce yaralı köklerin temizlenmeleri gerekir. Ayrıca bu fidanın tam gelişim gösterebilmesi için toprağın geçirgen ve kumlu olması önemlidir.

Kiraz fidanı dikimi için açılacak olan çukurun derinliğinin ortalama 60 cm olması gerekir. Ayrıca fidanın aşı yerinin toprağın üstünde kalması da önemlidir. Fidanın dikim aşaması tamamlandıktan sonra can suyu bol tutulmalıdır.

KİRAZ FİDANI NE ZAMAN DİKİLİR?

Kiraz hasadının verimli olabilmesi için kiraz fidanının doğru zamanda dikilmiş olması gerekir. Profesyonel yetiştiricilere göre kiraz fidanı dikimi için en uygun zaman aralık ve ocak aylarıdır. Ancak genel olarak ilkbahar mevsiminde ağaçlara su yürümesi başlayana kadar fidan dikiminin yapılabileceğini söylemek mümkündür.

KİRAZ FİDANININ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Kiraz fidanının bakımında en çok önem verilmesi gereken başlık, sulamadır. Özellikle ilkbahar mevsiminin başından yaz mevsiminin sonuna kadar fidanı düzenli olarak sulamak önemlidir. Ancak sulama esnasında ağaç çukurunda su birikmemesi gerekir. Aksi takdirde kısa süre içerisinde köklerde çürüme başlar.

KİRAZ FİDANI NE ZAMAN MEYVE VERİR?

Kiraz fidanının dikim tarihinden sonra 2 yıl içerisinde meyvelerin dallarda boy göstermeye başlayacaklarını söylemek mümkündür. Ancak bunun için elbette ki uygun bakım koşullarının sağlanması gerekir.

Kiraz fidanı dikimini takiben 2 yıl içerisinde meyve vermeye başlıyor olsa da verimli bir hasat için ortalama olarak 5 yılın geçmesi beklenmelidir. Bodur türü kiraz fidanlarında ise meyve verme süresi çok daha kısadır.

KİRAZ FİDANININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Kiraz fidanının farklı türleri bulunur. Bodur, yarı bodur, aşılı, tüplü ve açık, kiraz fidanının en çok tercih edilen türleri arasında yer almaktadır. Bu türler çerçevesinde meyvelerin renkleri ve boyutları da değişiklik göstermektedir. Ayrıca fidan türünün meyvenin tadı üzerinde de etkili olduğunu söylemek mümkündür.

KİRAZ FİDANI NASIL ÇOĞALTILIR?

Kiraz fidanı çoğaltmada en çok tercih edilen yöntem aşılama yöntemidir. Durgun göz aşılama yöntemi ile başarılı bir şekilde çoğaltma işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem sonbahar mevsimine kadar uygulanabilmektedir.

KİRAZ FİDANI NE ZAMAN BUDANIR?

Kiraz yetiştiriciliğinde budama, önemli bir yere sahiptir. Budamanın doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması, hasat dönemini olumlu yönde etkilemektedir.

Kiraz fidanlarında budama, dinlenme döneminde yapılmalıdır. Fidanlar kış döneminde dinlenmeye geçmektedir. Bu neden ile budama, hava tam soğumadan yapılmalıdır.

 Genç ağaçlarda verim dönemi gelene kadar budama işleminin oldukça az yapılması gerekir. Güçlü gelişim gösteren fidanlarda ise fazla sürgün veren fidanlarda uç alma yaparak budama tamamlanmalıdır.