Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, baskın seçim kararı ile seçime giderken, Torku’nun mimarı Recep Konuk bugün yaptığı bir basın toplantısıyla kooperatif seçimlerinde aday olduğunu açıkladı. Konuk, neden aday olduğunu maddeler halinde sıraladı... 

AGACA BAKAMAYANLAR MAKİNEYE BAKABİLİR Mİ?

“Üretim yapan bazı fabrikalarımız kapandı, bazıları ise kapasitesi küçülerek devam etti. Arzu ettiğimiz ilerleme devam etmedi. Torku markası küçültüldü. Ağaçlandırma gibi önemli bir süreci ilerletilemediler ve ağaçlar kaderine terk edildi. Ağaca bakamayanlar makinaya bakabilir mi? Tarımın ağaçlandırmaya ihtiyacı var. Bunlar ikisine de bakamadı” 

KONYA ŞEKER 3'ÜNCÜ SIRAYA GERİLEDİ!

Konya Şeker, Türk şekerden sonra en çok kotaya sahipken bugün 3. sıraya geriledi.

ŞEKER SÜT VE KOLA MARKASI NEDEN KAPATILDI?

Şeker süt, kola markamız No 10 neden kapatıldı?  Şayet kapatılmasaydı ciddi gelir olacaktı. Büyük bir değer kapatıldı.

ENERJİDE 300 MİLYON DOLAR KAYBEDİLDİ

Enerji ve o günkü konjonktür de en iyi yatırımdı. Hükümetin dayatması asal söz konusu değil. 2020- 2021 de enerji fiyatları 45 sentti, görevi alan yönetim zamanında 95 sente yükseldi. Sadece bu farktan Konya şekere gelen para 600 milyon dolar. Eğer doğru işletilseydi 15 milyon Megavat üretilebilirdi ama 12 milyon megavat üretildi. Yani 300 milyon dolar kaybedildi. 

60 MAĞAZA KURDUK ANCAK KAPATILDI

Bugüne kadar sabrettik ancak müdahil olmak zorunda kaldık. Sadece pancarı değil ayçiçek ve mısırı da alacaksınız ki çiftçiye katkınız olsun. Mazotu ve gübreye destek vereceksiniz. Nerede bizim mağazalarımız. Araya neden bankaları koyuyorsun? Doğrudan mağazamızın tabelasını indirerek başka bir firmaya verildi.

Ürünümüzün tanıtılması için 60 mağaza kurduk ancak kapatıldı.  Torku’nun üretimi büyüdükçe ve daha iyi durumlara gelmesi için üniversite kurduk. Bugün diğer bölümleriyle birlikte gıdayı da kapattılar. İlk 500’den öğrenciler almıştık. Sektöre kazandırmıştık ancak kapatıldı. Üniversite niye engel oluyordu da kapatıldı?

Arkadaşlar para yok diyor ancak yeni fabrika kuracaklarını söylüyorlar. Biz Cihanbeyli Altınekin bölgesine 2 fabrika kurduk. Biz bölgeyi istismar etmedik, hizmet ettik. Bugün en karlı olan BETA’nın durumuna bir bakın. 

BENİM DERDİM KOLTUK DEĞİL!

Yanlış olan, iyi gitmeyen işler var. Bizim de işimiz zor. Biz isterdik ki seçimler olağan şekilde yürüsün. Ancak baskın seçim olunca biz müdahil olmak zorunda kaldık. 46 tesisi Anadolu’ya kazandırdık. Benim derdim koltuk değil. Kötü giden gidişatı durdurmaktır.

Hedefimiz dünyanın 5 büyük firması olmak. Geçmişte çok büyük başarılara imza attık ancak bugün maalesef bu durum yok. Kooperatifçiliğin gereği gerektiği gibi üretmek, işlemektir. Kötü gidişata “bize ne” diyemedik. Seçimin hayırlı olmasını diliyorum.

KONYA ŞEKER TOP TOPLAYICILARLA DEĞİL TEKNİK DİREKTÖRLE YÖNETİLİR!

Kim hayırlısı ise o kazansın. Konya şekerin bugün maalesef CEO su yok. Gelenler, niye dayanmadı? Konya şeker şu an teknik direktörsüz ilerliyor. Gönderilen kişiler gittikleri yerde çok başarılı oldu. Konya şeker top toplayıcılarla değil teknik direktörle yönetilir” ifadelerine yer verdi.

NİŞASTA BAZLI ŞEKERLERLE MÜCADELE EDİLMİYOR! 

NBŞ ile ilgili son yıllarda hiçbir açıklama duymadığını söyleyen Konuk, “Ülkemizde kişi başı şeker tüketimi artıyor. Şu anda nişasta bazlı şeker kullanımı gittikçe yükseliyor. Bizim zamanımızda NBŞ ile mücadele vardı. Biz çok zorluklar yaşadık. Mücadele edecek, cesareti göstereceksiniz. Bugün NBŞ ve kimyasal tatlandırıcılar piyasayı ele geçirdi. Bununla PANKOBİRLİK mücadele ederdi. Öne çıkmak zorundasınız! Pancar çiftçisine soruyorum, öne çıktık mı? Maalesef"

ŞEKER İTHAL EDİLMEYE BAŞLANDI

Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasının amacı nedir? Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasının amacı nedir?

Türkiye’de şeker fazlalığı var. Çünkü ithalatın önü açıldı. Kendi kendimize yeterken, Konya Şeker, şeker ithal etmeye başladı. Şekerde problem tekrar başladı. Şeker pancarının sürdürülebilirliğini sağlamak PANKOBİRLİK’in görevidir. Türkiye’de şu anda şeker fazlalığı var. İthalatta yanlışlıklar var. Bunlara müdahil olacaksınız, yoksa Konya Şeker biter, pancar çiftçisi biter. Şeker pancarının sürdürülebilirliğini sağlamak asli vazifedir. Bunlara müdahil olmazsak Konya kaybeder. Kaybetmeye de başladı.

PANCAR PARASINI NEDEN 17 LİRAYA GÖRE ÖDEMEDİNİZ?

2022 yılındaki şeker fiyatından bahseden Konuk, “Hükümetin şekere ve enerjiye veremediği fiyatlar vardı. 2022 yılında şeker normalde 3,60 iken, bunun önü açıldı. Ortalama 17 liradan şeker satıldı. Dört katı şeker satıldı demektir bu. Sadece fiyat farkı 180 milyon dolardı. Siz şekeri 3,60 liraya satarken, pancarı neden 17 liraya göre ödemediniz? Yazık değil mi bu çiftçiye. Şimdi geldiğimiz noktada ne yapacaksınız?

KURUMLARI KAPATIRSANIZ ÇİFTÇİYİ NASIL DESTEKLEYECEKSİNİZ?

Konya Şeker eskiden pancara, mısıra, ayçiçeğine ilave fiyat veriyorduk, devamlı yukarıda tutuyorduk. Çiftçiyi desteklemek zorundasın Büyük olmanın sorumlulukları vardır. Biraz ağalık yapacaksın. Mazotu, gübreyi destekleyeceksin. Nerede bizim kurduğumuz mağazalar? Sen araya bankaları niye sokuyorsun? Çiftçi zaten birbirine kefil, neden kartla satış yapıyorsun? Çiftçimizin ekipmanını da ilacını da gübresini de biz bu yöntemle sağlardık. Var mı şu anda? Yok. Çiftçiyi sen bunlarla da destekleyeceksin. Bu kurumlarımızın çoğu yüzde 20-30 kapasiteyle iş yapıyor. Buraları kapatırsanız nasıl destekleyeceksiniz?