Bakanlık makamında gerçekleştirilen görüşmede, Bakan Eker Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti heyetini Türkiye'de görmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, Kıbrıs'ın Türkiye için ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

KKTC İÇİN HAYATİ ÖNEMİ VAR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu da Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'den KKTC'ye aktarılacak suyun 28 Ekim'de ulaşacağını ve bunun gerek içme suyu gerekse tarımsal sulama için hayati önemde olduğunu söyledi.

EKER'DEN DESTEK İSTEDİ

Bakan Sennaroğlu, Türkiye'nin gıda güvenilirliği konusunda yaptığı çalışmaları takdirle izlediklerini ve Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu belirterek kendi ülkelerinde bu sistemi kurmak için teknik desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Turkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirten Bakkan Sennaroğlu, Kıbrıs'ta bu konunun bir çok ülkede olduğu gibi gıda ve sağlık bakanlıkları arasında kaldığını dile getirdi.

KKTC Bakanı Önder Sennaroğlu ayrıca hellim peyniri üretiminde Güney Kıbrısla rekabet edebilmeleri için ihtiyaç olan küçükbaş hayvan süt üretiminde sıkıntı yaşadıklarını ayrıca hayvan hastalıklarının eradikasyonu konusunda da desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

GÖREVİNİ ANLATTI

Bakan Eker, Müsteşar Vekili Nihat Pakdil ve diğer birim amirlerinin de hazır bulunduğu toplantıda tarımın hayata dair bir uğraş olduğunu, insan organizmasının mevcut haliyle devam ettiği sürece tarımsal üretime ihtiyacı olduğunu söyledi. Ülkelerin tarım bakanlarının görevinin o ülkenin coğrafi şartlarına uygun olarak gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde planlamak ve mevzuatını yapmak görevi olduğunun altını çizen Bakan Eker, tarımsal ürünlerin ticaretinin öneminde işaret etti.

DESTEK SÖZÜ VERDİ

Günümüzün şartlarında rekabet edebilmek ve sürdürülebilir bir tarımsal faaliyet yürütmek için ekolojik denge ve doğal kaynakların korunması gerektiğine dikkat çeken Bakan Eker, güvenilir gıda için sektörle bağlantılı bir dizi mevzuat gerektiğini söyledi. Türiye'nin gıda güvenilirliği konusundaki tüm mevzuatı 2010 yılında bir kanun altında birleştirerek buna bağlı yüzden fazla yönetmelik ve tebliğle düzenlediklerini vurgulayan Bakan Eker, KKTC'ye destek vermek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.

Araştırma ve planlama ile birincil, ikincil ve üçüncül mevzuatların ülkenin şartlarına uygun şekilde hazırlanması gerektiğini belirten Bakan Eker, bakanlığındaki ilgili birimlerin gerekli desteği vereceğini söyledi. Hayvan hastalıklarının eradikasyonunun ada devletler için çok daha kolay olduğuna işaret eden Bakan Eker, kararlı ve planlı bir çalışma olduğu sürece kendilerinden istenen hiçbir şeyin esirgenmeyeceğinin altını çizdi.

Ülkelerinin bulunduğu coğrafyaların özellikle tarımsal üretim için bir kader olduğunu ifade eden Bakan Eker, küçük baş hayvancılığın Akdeniz coğrafyasına uygun olduğunu ancak üreticinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

LOGOLU TABAK HEDİYE ETTİ

Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi gıda ve tarım sektöründe de Kıbrıs'ın kalkınma ve istihdam sağlayacak gelişmeyi göstermesinden memnun olacaklarını söyleyen Bakan Eker, görüşme sonunda konuk Bakan Sennaroğlu'na Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı logosu bulunan hatıra tabak takdim etti. Daha sonra toplantıda konuşulan konuların detaylarını görüşmek üzere teknik heyetlerin görüşmeleri devam etti.