‘Yılbaşı çiçeği’ olarak da bilinen kokina çiçeği, yeni yıla girmeden haftalar önce çiçeklerin stantlarında boy göstermeye başlar. Parlak rengi ile dikkat çeken kokina çiçeğinin yeni bir yıla girmeden önce sahibine o yıl için şans getireceğine inanılır.
Yeşil yaprakları ve kıpkırmızı çiçekleri ile ilk bakışta fark edilen kokina, senelik bir çiçektir. Yaklaşık olarak 1 yıl kadar yaşam alanlarını renklendiren bu çiçeğin bakımında bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Peki, kokina çiçeği tam olarak nedir, özellikleri nelerdir? İşte kokina çiçeğine dair tüm merak edilenler…
KOKİNA ÇİÇEĞİ NEDİR?
‘Kokina’ Yunanca kırmızı anlamına gelmektedir. Türkçe ‘ölmezdiken’ veyahut da ‘tavşan memesi’ olarak adlandırılan bu çiçek, ‘Simax excelsa’ ve ‘Ruscus aculeatus’ bitkilerinin birleşimlerinden oluşmuştur.
Kokina çiçeğinin oluşumuna katkı sunan Ruscus aculeatus, Asparagaceae ailesinin bir üyesidir. Bu bitki pek fazla büyümeyen, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Ortalama olarak 70 ila 80 cm aralığında bir yüksekliğe ulaşabilen Ruscus aculeatus, son derece dayanıklı bir bitkidir. Yılbaşından itibaren çiçeklenmeye başlayan bu bitkinin nisan ve mayıs aylarında da çiçek verdiği bilinir. Bitkinin kendine has kırmızı renkte küçük meyveleri vardır.
Kokina çiçeğinin oluşumuna katkıda bulunan diğer bitki Smilax, Smilacaceae familyasının bir üyesidir. ‘Özdiken’ ve ‘kırçan’ isimleri ile de bilinen bu bitki, Anadolu’da geleneksel tıp yöntemleri çerçevesinde geniş bir yere sahiptir. Bitkinin kanı temizlediği, idrar söktürdüğü düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde antioksidan bakımından zengin olduğu anlaşılan bitki, ülkemizde Karadeniz yemeklerinde de kullanılmaktadır. 15- 20 metreye kadar uzayabilen bu bitki, yeşil renkli parlak yapraklara sahiptir.
KOKİNA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Kokina çiçeğine dair en çok merak edilen konu başlıklarından biri de çiçeğin bakımı ile ilgilidir. Yılbaşından hemen önce evine kokina çiçeği alan birçok kişi, bu bitkinin uzun süre taze kalmasını sağlamak amacı ile neler yapılması gerektiğini öğrenmek ister.
Kokina çiçeği canlı bir bitki olduğu için kesinlikle özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Aksi takdirde alındığı gibi solabilen bu çiçek doğruca çöpe gidebilir.
Kokina çiçeğinin uzun süre boyunca diri kalabilmesi için öncelikle çiçeğin bulunduğu ortamın sıcaklığına dikkat edilmesi gerekir. Aşırı soğuk havaları sevmeyen bu çiçeğin yüksek sıcaklıklardan da hoşlanmadığı bilinir. Bu neden ile çiçeğin normal oda sıcaklığında saklanması uygundur. Bu sayede çiçeğin canlı renkleri uzun süre boyunca korunabilir.
KOKİNA ÇİÇEĞİNİN SULAMASI NASIL OLMALIDIR?
Kokina çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sulama ile ilgilidir. Oda sıcaklığında renklerini koruyabilen bu çiçek, doğru sulanmadığı takdirde hızla çürüyebilir. Bu neden ile sulama periyotlarına ve sulama miktarına özen gösterilmesi gerekir.
Kokina çiçeği aşırılıktan hoşlanmayan bir bitkidir. Bunu, sıcaklık başlığımızın altında da belirtmiştik. Aynı durum çiçeğin sulanması noktasında da geçerlidir. Çok sudan hoşlanmayan bu çiçeğin haftada 1 veyahut da 2 kere sulanması yeterlidir.
Kokina çiçeğini sularken aşırı sudan kaçınmak gerekir. Yanı sıra sulamanın çiçeğin kök kısmına yapılması, çiçeğin gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken püf noktalardandır.
KOKİNA ÇİÇEĞİ ZEHİRLİ Mİ?
Kokina çiçeğinin zehirli olup olmadığı da arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan konu başlıkları arasında yer almaktadır.
Kokina çiçeği bakımını üstlenen kişi için olmasa da çiçek ile aynı ortamda bulunan evcil hayvanlar açısından tehlikeli olabilir. Çiçeğin meyveleri zehirli olabilir. Bu neden ile evlerinde evcil hayvanları olan kişilerin kokina çiçeğini hayvanların ulaşamayacakları bir ortamda saklamaları doğru olacaktır.