KOP ile Koyun Gerisi Oyun’ projesinin tanıtım toplantısı Konya’da yapıldı. Tanıtım toplantısına katılan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılıkta en önemli sorunların başında gelen dış parazitlerle mücadelede bu projenin kısmen de olsa çözüm olabileceğini söyledi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, yaptığı konuşmada şunları kaydetti: 

“Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Konya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimizce ortaklaşa düzenlenen ‘’KOP İLE KOYUN GERİSİ OYUN’’ projesinin tanıtımı nedeniyle burada sizlerle birlikte olmaktan son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum.

Küçükbaş hayvancılığımıza güzel bir hizmet olacağına inandığım bu projeye emek veren İl Müdürlüğümüz, Birliğimiz ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına teşekkür ediyorum. Sektörümüzün gelişmesi adına yapılan bu projeden duyduğum heyecan başta olmak üzere yapılan tüm proje ve çalışmalara emek veren güzel insanlara minnet duygularımla teşekkür ediyor, bu güzel projenin ülkemizin her alanında da uygulanabilir olmasını diliyorum.

Ülkemiz küçükbaş hayvan varlığı açısından yıllardır Van’dan sonra ikincilik konumunda olmasına verdiği katkılar bakımından Konya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimizin böylesine güzel projelerin içerisinde yer alması, sektörümüz açısından bizleri mutlu etmekte ve gururlandırmaktadır. Konya Birliğimizce şu an hızla yapımı devam eden koç teke üretim istasyonu da tamamlandığında Konya’da çok daha güzel işlere imza atılacağına yürekten inanıyorum. Dolayısıyla takdire şayan çalışmalarıyla sektörümüze değer katan başta Birlik Başkanımız Fettah Öztürk olmak üzere Birliğimizin yönetimi ve personelini canı gönülden kutluyor başarılarının daim olmasını diliyorum.

Ülkemiz iklim, mera, torak yapısı itibariyle tam bir küçükbaş hayvancılık coğrafyasıdır. Ayrıca da bitkisel üretim açısından Buğday en önemli ve ülkemiz için stratejik bir üründür. Anadolu coğrafyasının bize sunduğu bu iki temel üründen vazgeçemeyeceğimiz noktasında ülkemiz tarımını bir cümle ile anlatan en anlamlı en güzel güzel söz 'Buğdayla Koyun Gerisi Oyun' sözüdür. Türkiye'de sadece bugün değil, dün de önemli olan bu söylem, yarın da bu önem ve anlamını en yüksek derecede korumaya devam edecektir. 

BUĞDAY VE KOYUNUN BİRLEŞTİĞİ YER KONYA 

Dolayısıyla bu güzel sözün hayat bulduğu en önemli ilimiz durumunda olan Konya’nın buğday üretimi ve koyunculuktaki yeri ve önemi tartışılmaz boyuttadır. Bu nedenle Konya’mızda yapılan ya da yapılacak her çalışmanın sonucu ülkemiz geneline olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Ayrıca Buğdayla koyun gerisi oyun sözünden esinlenerek Projeye ‘’KOP ile Koyun Gerisi Oyun’’ ismini vermekle bu bölgede koyunculuğa ne denli özel bir önem verildiği bir kez daha gözler önüne serilmiştir. 

Bu manada bugün burada tanıtımı yapılacak olan projenin Konya’mıza ve küçükbaş hayvancılık sektörümüze büyük katkılar sağlayacağı aşikârdır. 

Daha da önemlisi Bugün burada Konya Birliğimizin başarılı ve özverili çalışmaları yanında Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızın birlikteliği ile güzel hizmetlere imza atılabileceği mesajı verilmiştir.  Ben Sektörümüz adına bu projenin sahada başarıyla uygulanması, yetiştiricilerimizin bu projeden azami ölçüde istifade elde etmeleri yanında ülkemizdeki tüm işletmelerimize örnek olmasını diliyorum.

Küçükbaş hayvancılığımızın bugün geldiği noktayı geçmiş yıllara göre kıyaslandığımızda önemli mesafeler alındığı rahatlıkla söylenebilir. Gerek küçükbaş hayvan sayısındaki artışlar gerekse ıslah çalışmaları sonucunda hayvanların verimlerinde kaydedilen gelişmeler son 10-15 yılda gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bunda Devletimizin sektörümüze verdiği destekler ve Birliklerimizin önemli rolleri bulunmaktadır. Ancak halen sektörümüzün çözüm bekleyen birçok sorunu olması da bilinen bir gerçektir. 

Ben sizleri bu güzel tanıtım toplantısında sorunlarımıza boğmak istemiyorum. Ancak en önemli sorunlarımızdan biri olarak gördüğümüz hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında dış parazitlerle mücadelede bu projenin kısmen de olsa çözüm olabileceğini düşünüyorum. Bu projenin uygulanması neticesinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin hayvanlarındaki dış parazitler sorunundan kurtulmalarını sağlayacak olması en azından önemli bir sorunumuza çare olacaktır diye düşünüyorum. 

Ayrıca bu proje; hayvanlarda sıkça görülen bit, pire, uyuz, kene gibi dış parazitlerle mücadele edilmesi ve hayvan ve insan sağlığının korunması açısından da büyük önem taşımaktadır.

Projeye kapsamında geliştirilen püskürtmeli yıkama makinesi ve banyosunun seyyar olması da kullanım alanının daha geniş tutulması açısından büyük faydalar sağlayacaktır. Bu manada Konya Birliğimize üye olan yetiştiricilerimizin tümünün bu hizmetten faydalanmaları projeden beklenen amaca gerçek anlamda hizmet edecektir.

Ben daha fazla zamanınızı almadan bu güzel proje ile biran önce tanışmak adına konuşmama burada son verirken, bu projenin başta Konya İlimiz küçükbaş hayvan yetiştiricilerine hayırlı uğurlu olması temennilerimle emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyor ve daha güzel proje ve çalışmalarla yeniden birlikte olmak ümidiyle hepinizi tekrar saygılarımla selamlıyorum"