Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez Ankara ilinin Beypazarı ilçesinde düzenlenen sertifikalı kırkım elemanı yetiştirme kursunun ikincisi Mart ayı içinde yine Ankara'da düzenlenecek. Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç ikinci eğitimin Ankara'nın Güney ilçelerine hitap edeceğini ve güney bölgesinde yer alan ilçelerden birinde gerçekleşeceğini söyledi.
Sertifikalı kırkımcı yetiştirilmesinin ekonomik boyutu kadar hayvan refahı açısından önemine dikkat çeken Birlik Başkanı Hasan Kılınç projenin tamamlanmasının ardından Ankara'da yılda en az bir kez kırkılan bir milyonun üstünde küçükbaş hayvanın kırkımının bağlanmadan makine ile gerçekleşeceğini söyledi.
Ankara'nın makineli ve modern kırkım noktasında Türkiye'ye öncülük yaptığını belirten Başkan Hasan Kılınç: “Proje sona erdiğinde hayvanlar kırkılırken bağlanılmıyor ve tekniğine uygun kırkılıyor oluşu, en büyük kazanımımız olacak. Küçükbaş hayvanların bağlanmadan tekniğine uygun kırkılması zamandan tasarruf olduğu gibi hayvan refahı anlamında büyük bir yol kat etmiş olacağız. Her sene onbinlerce hayvanımız bağlandığı ve tekniğine uygun kırkılmadığı için ölüyor. Sertifikalı kırkım elemanları ile ölümlerin de önüne geçeceğiz” dedi.
Profesyonel kırkım yapan eleman sayısının hem ülke genelinde hem Ankara'da yetersiz olduğunu belirten Başkan Kılınç: “Hem Ankara'da hem de ülke genelinde yetiştiricilerimiz kırkımcı bulmakta zorlanıyor. Her yıl kırkımcı bulanamadığı için zamanında kırkımı yapılamayan hayvanlar nedeniyle ülke olarak kilo artışı noktasında kayıplar yaşıyoruz. Zamanında kırkım yapılmayan hayvanlarda kilo artışı kayıpları kadar hayvan sağlığı da riske giriyor. Yeteri kadar kırkım elemanı bulunmayan Ankara'da sertifikalı kırkımcılığın küçük ve ortaboy hayvan işletme sahipleri için de ek gelir olanağı sunuyor” dedi.
Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç sertifikalı kırkımcılar ile birlikte Ankara Keçisinde tiftikte, merinos ırkı hayvanlarda ise yapağıda kalite artışı beklediklerini söyledi.