“Amasya'da 90 bin dekar alanda kuru soğan üretimi yapılıyor" diyen Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, hasadın hala devam ettiğini belirterek, “Kuru soğanın sezon başında tarlada 50 kuruştan alıcı buluyor. Bugünlerde ise fiyatı 40 kuruşa kadar geriledi. Soğan fiyatlarında düşüş var. Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ihracatın daralmasının etkili oldu. Bir an önce dış bağlantıların kurularak soğanın ihraç edilmesi gerekiyor." dedi.
Oluzlu Tarım İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çelik ,"Rekoltemiz geçen yılla hemen hemen aynı. Bizden sonra en büyük soğan üreticisi olan Polatlı yöresinde ise rekolte geçen yıldan düşük. Bu yıl fiyatlarımız 40 kuruşa kadar geriledi, böyle giderse daha da gerileyeceğini düşünüyoruz. Geçen yıl Rusya ile yaşanan sıkıntılardan dolayı ihracat olmadı. Bu da fiyatların düşmesinin nedenlerinden biridir. Önceki yıllara göre soğanımız daha kaliteli ve ihracata elverişli. Kaliteli ürünler üreteceğiz, Hükümetimizin desteğiyle ihracat yapacağız ve emeğimizin karşılığını alacağız, buna inanıyorum. En büyük pazarımız Rusya. Rusya ile düzelen ilişkiler bizi umutlandırıyor" diye konuştu.
Çelik, "Kuru soğanın bize maliyeti, işçi masraflarıyla 35 kuruş. Fiyatlar biraz daha gerilerse zarar ederek satmış olacağız. Binlerce tarım işçisini istihdam ediyoruz. Zarar edersek bu kadar istihdam sağlayamayız. Biz afaki paralar kazanmak istemiyoruz, ancak emeğimizin karşılığını istiyoruz. Eğer 35 kuruşa mal ettiğimiz soğanı daha düşük fiyatlara satmak zorunda kalırsak ürünü tarladan çıkaramayız. Fiyatların biraz yükselmesi halinde zarar etmeyeceğiz. Hükümetimizin desteğiyle ihracat olursa soğan fiyatlarının çok iyi seviyelere geleceğini düşünüyorum. İhracat yapılması halinde ürünümüz değerlenmiş olacaktır. Devletimize, hükümetimize güveniyoruz, ihracat olacak, fiyatlar hak ettiği seviyeye gelecektir" ifadelerini kullandı.