Kütahya Belediyesi Fuar Alanında düzenlenen Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı 5 gün sürecek. Fuara 220 firma stant açtı. Tarım makineleri ve ekipmanları, organik gübre, tohum, yem gibi ürünlerin tanıtılacağı tarım fuarını 100 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
9. Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'nın açılış kurdelesi Vali Ahmet Hamdi Nayir ile protokol üyeleri tarafından kesildi. Daha sonra Vali Ahmet Hamdi Nayir beraberindeki protokol mensupları ile fuarı gezerek firmaların yetkililerinden ürünleri hakkında bilgi aldı.
Tarım fuarlarının önemine değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir, "Tarım insanoğlunun en eski uğraşlarından biri. Her ferdin ihtiyaçlarını karşılayan, bir yönüyle geçim kaynağı, bir yönüyle de ihtiyaçlarımızın giderilmesinde en önemli faaliyetlerden biri. Her ülke kendi tarımını geliştirmek için eylem planları ve stratejilerle başkasına muhtaç olmadan, kendisine yetebilmenin yollarını arıyor. Bizler de yapmış olduğumuz çalışmalarda tarımı önemli bir uğraş olarak görüyoruz.
Gerek merkezi, gerekse yerel yönetimler olarak, tarımı kendi alanımız içerisinde farklı bir yere koyup, hem geçim sağlayanların imkanlarını daha da artırmayı hem de yabancıya muhtaç olmayacak şartları geliştirmeyi çalışıyoruz. Fuarların da bu açıdan, yeni teknolojilerin bilinmesi, kurulduğu illerin tarımının tanıtımı için önemli bir yer tuttuğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
"İLK ÜÇ AYDA 23 MİLYON 220 BİN TL DESTEK"
Tarım faaliyetleri ve destekleri hakkında katılımcılara bilgiler veren Vali Nayir, “2016 yılı içerisinde 1 milyon 100 bin liralık, özel idare kaynağıyla yem bitkisi tohumu dağıtarak, geliri ve verimi artırıcı gayret içerisine girdik. Meyveciliği geliştirme projesi kapsamında 399 çiftçimize bin 446 dekar alanda, fide ve fidan yardımı yaptık. Sebzeciliği geliştirme kapsamında, yüz çiftçimize 748 dekar alanda sebze tohumu, hayvancılığı geliştirme projesi kapsamında, 15 çiftçimize teke teslimi yaparak, yine tarım ve hayvancılık konusunda gayretimizi artırmaya yönelik çalışmalar yaptık.
2017 yılında da ön gördüğümüz 557 bin liralık bir tutarla, özel idaremizle birlikte tarım ve hayvancılık konusunda projelerimizi uygulamaya çalışacağız. Yürüttüğümüz çalışmalardan bir tanesi de, 'Tarımsal işletme danışmalığı.' Bu da önemli bir çalışma. 2016 yılının son 3 ayında devreye giren ve mühendislerimizle, veterinerlerimizle yapmış olduğumuz çalışmalardan biri. İl genelinde bu çalışmalar kapsamında kurslar açılıyor, çiftçiye eğitimler düzenleniyor. Bitkisel üretimi geliştirme kapsamında, destek başvurularını alıp değerlendirdik. 2016 yılı içerisinde, 24 milyon liralık destek verdik. 2017'nin ilk üç ayında, 23 milyon 220 bin liralık destekleme ödemesi yapıldı. Bunlar tek seferde yapılması düşünülen en yüksek miktarlar olarak kayıtlara geçti. Bölgemizin önemli getirilerinden olan, tıbbi aromatik bitkilere desteği de unutulmadı.
Bunlarda da özellikle adaçayı üretiminde birinci, kekik üretiminde ikinci, çörekotu üretiminde de dördüncü olmayı sağlayacak başarılar elde edildi. Hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği kapsamında da, arkadaşlarımız üzerlerine düşen görevleri yaptılar. Halk sağlığı açısından, gıda alanındaki denetimlerimizi de sürdürdük. Yapılan çalışmalar ve üretimlerle, halkımızın en iyi şekilde denetimi yapılmış gıdaya ulaşması için 7 gün 24 saat çalışmalar devam ettirildi. Biz denetim çalışmalarımız neticesinde de Türkiye'de önemli bir yere sahip olduk. İşletme bazında, yüzde 81'lik denetimi gerçekleştirerek tüm illeri geride bırakmış olduk.
Denetçi başına düşen 71 işletme sayısıyla da Türkiye'de ikinciliği elde etmiş olduk. Dolayısıyla bizim bu yönde yaptığımız çalışmalar bir yandan üretimi artırmaya, diğer yandan da halk için en sağlıklı üretimi gerçekleştirme yönünde bir gayretimiz vardı. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi alanında 3 milyon 100 bin liralık çalışma yapıldı. Sulama yatırımları kapsamında 81 bin liralık, genç çiftçi projesi kapsamında 6 milyon 300 bin liralık, toplamda 9 milyon 700 bin liralık ödeme gerçekleştirmiş olduk. 2006 ile 2016 yılları arasındaki toplam rakama bakacak olursak, 46 milyon 200 bin liralık hibe yardımıyla tarımı desteklemeye çalıştık" dedi.
"2 YILDA YÜZDE 54 GELİR ARTIŞI SAĞLANDI"
Tarım ve hayvancılıkta 2013 ile 2016 yıllarını kıyaslayan Nayir, yüzde 54 oranında gelir artışı sağlandığını kaydetti. Kırsal alanda nüfusu tutmayı amaçladıklarını aktaran Vali Nayir, "2013 yılında 2, 4 milyon liralık gelir elde edilmişken, 2016 yılında 3, 9 milyon liralık gelir elde edilmiş oldu. Bunun manası, iki yıl arasında karşılaştırma yaparsak, yüzde 54 oranında bir gelir artışı sağlanmış oldu. Verilen destekler ve yardımlar yerini buluyor.
Üretimi artırarak, çiftçimizin cebine giren para artmış oluyor. Bizim gayelerimizden bir tanesi de kırsal alanda nüfusu tutabilmek. Şehirlerin varoşlarını, gecekondularını azaltmanın yolu, kırsal alanda gelir getirici faaliyetleri artırarak, onların kaldıkları yerde hayatlarını devam ettirmesini sağlamak. Bütün çalışmalardaki amacımız hem üretimi sağlamayı, hem de şehir nüfusundaki gereksiz artışları önlemeye çalışmak.
Şehirde ne varsa köye de onu götürüp, elektriğiyle, yoluyla, suyuyla, her yönüyle şehri köye, köyü şehri yaklaştırmak. Bu alandaki alt yapı çalışmalarıyla, aynı zamanda köylümüzün cebine girecek parayı da teşvik ve yeni yöntemlerle artırmak. Fuarlarında bu anlamda katkı sağlamasını bekliyoruz. Yeni üretim araçlarının tanıtıldıkları yerler olmasını bekliyoruz. İlimiz açısından, bir kültür, tarih ve sanat şehri olan, aynı zamanda sanayi ve tarım şehri olan ilimizde bu bahar günün de yeni bir atılımla, bu fuarında ilimiz tarımı ve hayvancılığına olumlu tesir etmesini diliyorum" diye konuştu.
Geleneksel hale gelen Tarım Fuarı'nın Kütahya için önemine dikkat çeken Belediye Başkan Vekili Galip Gültekin, "Kütahya Ege bölgesinde tarım arazileri noktasında önemli bir konuma sahip. Altıntaş 250 bin dönüm Tavşanlı 49-50 bin dönüm, Çavdarhisar 60 bin dönüm, Simav, Gediz ve diğer ilçelerimiz tarım arazileri ile ilgili önemli bir zenginliğe sahip. Toprak kalitesi yönünden zengin sulanabilir arazi epeyce yoğun, DSİ yatırımları da oldukça fazla. Dolayısıyla Tarım Fuarı bizim için gerçekten önemli. Çiftçilerimizin teknolojiyi en iyi şekilde kullanması verimi yükseltmesi önemli çünkü memleketimizin en önemli girdisi gıda onun için çiftçilerimize büyük görevler düşüyor bu noktada destekler devam ediyor zaten" şeklinde konuştu.
Kaynak: Kütahya Tarım İl Müdürlüğü