Turpgiller familyasının üyeleri arasında yer alan lahana, geniş yapraklı bir sebzedir. Hem çiğ hem de pişmiş bir şekilde tüketilebilen bu sebze, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından son derece zengindir.

Lahana mutfak alanında birçok farklı şekillerde kullanılabilir. Yanı sıra bu sebzenin alternatif tıpta harici olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Yaraların iyileşmesinde, emziren annelerde görülen mastit durumlarında lahana yapraklarının etkili olduğu gözlenmiştir.

İnsan sağlığını birçok açıdan desteklediği için tüketimi hekimler tarafından da tavsiye edilen lahana ayrıca yetiştiricilik alanında büyük bir talep ile karşı karşıyadır. Lahana yetiştirerek gelir elde etmek isteyen girişimcilerin yanı sıra kendi lahanasını kendi yetiştirmek isteyen tüketiciler de arama motorları üzerinden konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır. Peki, lahana nasıl ekilir? Lahana ekiminde nelere dikkat edilmelidir? İşte lahana yetiştiriciliğine dair merak edilenler…

LAHANA TOHUMU NEDİR, NASIL OLUR?

Lahana tohumları, sebzenin orta kısmından yer alan küçük tomurcuklardır. Olgunlaşmamış lahanaların çiçeklerinden elde edilen tohumlar, kolay bir şekilde ekilebilir.

Lahana tohumu siyah renkte ve elips şeklindedir. Tohum, yapı gereği nemlidir.

LAHANA TOHUMU NEREDE BULUNUR?

Lahana yetiştirmek isteyen pek çok kişi bu sebzenin tohumlarının nereden temin edilebileceğini merak eder.

Lahana tohumu henüz 1 yılını doldurmamış ve dolayısı ile de tam olarak olgunlaşmamış sebzelerden elde edilir. Bu, ev ortamında dahi yönetilebilen zahmetsiz bir süreçtir. Yanı sıra online alışveriş platformlarından, tarım ürünleri satan mağazalardan da lahana tohumu satın almak mümkündür.

LAHANA TOHUMU NASIL EKİLİR?

Lahana yetiştiriciliğinin ekonomik açıdan yüksek bir maliyeti bulunmamaktadır. Ancak bu sebzenin satışından ciddi karlar elde edilebilir. Bu neden ile birçok kişi lahana tohumu ile nasıl sebze yetiştirilebileceğini merak eder.

Lahana tohumları genel olarak seralarda ekilir. Tohum ekilmeden önce toprak artıklardan ve yabani otlardan temizlenmelidir. Ardından ise toprak 0,5 ila 1 cm derinliğinde kazılmalıdır. Dikim sırası 20- 30 cm olarak ayarlanmalı ve aralıklar mutlaka dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Dikim aralığına dikkat edilmesi, köklerin birbirlerine karışmaması açısından önemlidir.

Lahana yetiştiriciliğinde toprağın temiz ve yumuşak olması gerekir. Yanı sıra toprağın nemli olması da önemlidir. Ekimden en az 1 hafta önce toprağın gübre ile desteklenmesi gerekir. Sonrasında ise ekim dönemine kadar toprak düzenli olarak sulanmalıdır.

LAHANA TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Lahana, tohum ya da fide olarak yetiştirilebilir. Her iki yetiştirme yönteminde de mutlaka sıcak havaların etkili olduğu dönemlerin seçilmesi gerekir. Mayıs- haziran ayları ile eylül- ekim ayları lahana tohumlarının ekimi için uygun dönemlerdir.

LAHANA TOHUMU KAÇ GÜNDE ÇİMLENİR?

Lahana tohumu ekildikten sonra yaklaşık olarak 8- 10 gün içerisinde çimlenir. Ancak bu süre boyunca toprağın nemli tutulması önemlidir. Tohumlar, nemli ortamda çok daha hızlı bir şekilde gelişim gösterebilirler.

LAHANA TOHUMU KAÖ GÜNDE BİR SULANIR?

22 Temmuz 2024 hububat fiyatları: Arpa, buğday, mısır... 22 Temmuz 2024 hububat fiyatları: Arpa, buğday, mısır...

Lahana tohumunun sağlıklı bir gelişim içerisinde olabilmesi için sulama rutinine dikkat edilmesi gerekir. Tohumlar, sabahları veyahut da güneş ışınlarının dik geldikleri öğle saatlerinde sulanmalıdır.

LAHANA TOHUMU NASIL SAKLANIR?

Lahana tohumu hemen ekilmeyecek ise mutlaka doğru koşullarda saklanmalıdır. Aksi takdirde söz konusu tohumun yetiştiricilikte kullanılması mümkün değildir.

Lahana tohumları kapalı alanlarda saklanmalıdır. Küçük böceklerin ve diğer haşerelerin tohumlara ulaşmamaları önemlidir. Bu neden ile tohumların mümkünse ilaçlı ortamlarda, poşet ya da kap içerisinde saklanması gerekir.