Akdeniz’in en gözde bitkileri arasında yer alan lavanta, mor rengi ve muhteşem kokusu ile pek çok kişinin de en sevdiği bitkilerden biridir. Kozmetik alanında sıklık ile kullanılan yanı sıra çamaşır deterjanlarında ve oda kokularında da bulunan lavanta, ayrıca geleneksel tıpta da geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde yetiştirilmeye elverişli olan lavanta, arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Lavanta yetiştirmek isteyen pek çok kişi arama motorları aracılığı ile lavanta yetiştiriciliğine yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır. Peki, lavanta nasıl yetiştirilir? Lavanta tohumunun ekimi nasıl yapılır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

LAVANTA TOHUMU NASIL ÇİMLENDİRİLİR?

Kozmetik dünyasının en gözde bitkilerin olan lavanta, parfüm, krem, deodorant gibi pek çok ürünün içerisinde bulunur. Ülkemizde Mersin, Muğla ve Antalya gibi yörelerde yetiştiriciliği yapılan bu bitki, evlerde de rahatlık ile yetiştirilebilir.

Lavanta yetiştiriciliğinde en önemli noktalardan biri lavanta tohumunun çimlendirilmesidir. Çimlendirme doğru yapılırsa bitkinin gelişimi de hızlandırılmış olur.

Lavanta tohumunun çimlenebilmesi için öncelikle tohumların bir havlu kağıdın arasına alınması ve tohumun üzerine de bir sprey şişesi aracılığı ile su püskürtülmesi gerekir. Bu aşamada tohumun herhangi bir noktasının kuru kalmaması son derece önemlidir.

Islatılan tohumlar bir naylon poşete alındıktan sonra poşetin ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Buzdolabında saklanması gereken tohumlar, 30 gün kadar bu şekilde bekletilmelidir. 30 günlük sürenin ardından çimlenme aşaması tamamlamış olacaktır.

LAVANTA TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Güneşi seven bir bitki olduğu bilinen lavanta, mayıs ayında ve kasım ayında ekilebilir. Bu iki ayda da aynı verim ile gelişebilen lavanta tohumu, evde de yetiştirilebilir.

Mısır ekimini azaltmak için çiftçiye yüzde 100 hibeli kuraklığa dayanıklı yem bitkisi tohumu dağıtıldı! Mısır ekimini azaltmak için çiftçiye yüzde 100 hibeli kuraklığa dayanıklı yem bitkisi tohumu dağıtıldı!

Lavanta tohumunun mayıs ayında ekilmesi halinde yaz mevsiminde arzu edilen lavanta şekline kavuşulabilir. Kasım ayında ekilen lavanta ise kış ayları boyunca etrafın mis gibi kokmasına yardımcı olacaktır.

LAVANTA TOHUMU NASIL EKİLİR?

Lavanta tohumu ekmek isteyen kişiler tohumları hazır satın alabilecekleri gibi mevcut bitkilerinden de elde edebilirler. Alınan veyahut da elde edilen tohumlar mutlaka çimlendirilmeli ve çimlenme aşaması tamamlandıktan sonra ekim aşamasına geçilmelidir.

Lavanta, pH seviyesi 6 ila 8 aralığında olan topraklara ekilmelidir. Lavanta tohumu için toprağın nem oranı ve asit seviyesi son derece önemlidir.

Lavanta tohumları toprağa aralıklı olarak ekilmelilerdir. Tohumlar ekilirken köklere asla zarar verilmemelidir.

Toprağa bırakılan lavanta tohumlarının üzerleri bir parmak kalınlığında olacak şekilde toprak ile örtülmeli ardından da bitkiye can suyunun verilmesi gerekir. Tohumun ekildiği alanın gün içerisinde en az 4 -5 saat kadar güneş ışığından faylanıyor olması gerekir.

LAVANTA TOHUMU KAÇ GÜNDE ÇİMLENİR?

Lavanta tohumunun uygun ortamda ekilmesinin ardından tohumlar 3 gün içerisinde toprağa tutunmaya ve çimlenmeye başlarlar. Bu süre elbette ki ortamın sıcaklığına, güneş ışınlarından hangi oranda faydalandığına ve toprağın cinsine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

LAVANTA TOHUMU EKİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Lavanta tohumu eğer hemen ekilmeyecekse mutlaka serin ve ışık görmeyen bir yerde saklanmalıdır. Tohum için en uygun saklama alanı buzdolabıdır. Tohumu çimlendirme aşaması da buzdolabında tamamlanmalıdır.

Lavanta güneş ışığından hoşlanan bir Akdeniz bitkisidir. Bu neden ile tohum ekimi gerçekleştirilmeden önce ilgili alanın gün içerisinde en az 5 saat kadar güneş ışığı aldığından emin olunması gerekilir. Son olarak lavanta nemi seven bir bitkidir. Bu neden ile tohum aşamasından gelişme aşamasına kadar bitkinin susuz bırakılmaması önemlidir.