SADETTİN İNAN / Halka açık Gübretaş’ın İstanbul’da boğaza nazır eski genel müdürlük binasının piyasa değerinin altında bir fiyata sessiz sedasız satıldığına yönelik iddialar ve bu satış işleminin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP)’a bildirilmemesinin yankıları devam ediyor. Gübretaş yönetimi Tarımdan Haber’in konuyla ilgili haberi üzerine derin bir sessizliğe bürünürken, gözler Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’ya çevrilmiş durumda.

Çiftçi kurulu Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Gübretaş’ın İstanbul’da boğaza nazır eski genel müdürlük binasının değerin altında bir fiyata satıldığına yönelik iddialar yalanlanmazken, Genel Müdür Hüseyin Aydın’a yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, gizli bina satışında asıl hedefin Gübretaş’ın İran’daki yatırımı olan Razi’yi satmak olduğu kaydediliyor.

RAZİ’NİN SATILMASI GÜBRETAŞ’IN İÇİNİN BOŞALTILMASI ANLAMINA GELİYOR!

Gübretaş’ın 130 milyon liralık eski genel müdürlük binasının satışıyla ilgili KAP’a hiçbir açıklama yapılmaması, finansçı genel müdür Hüseyin Aydın’ın SPK’yı bile artık takmadığını gösterirken, Aydın’a yakın kaynakların gündeme getirdiği ‘Razi’yi satmak için masa kuruluyor’ iddiaları ise Gübretaş üzerinde planlanan niyeti de gözler önüne serdi.

Gübretaş, Türkiye’de çiftçinin gübre girdi maliyetlerini düşürmek için 2008 yılında İran’daki RAZİ’yi bir konsorsiyum eşliğinde özelleştirme ihalesinden satın almıştı. Gelinen noktada Razi’nin satışına yönelik planların yapıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Razi’nin satılması demek, Gübretaş’ın içinin tamamen boşaltılması anlamına geliyor.

GÜBRETAŞ 3 KATI 150 MİLYON LİRAYA SATILAN BİNANIN 5 KATINI 130 MİLYON LİRAYA SATTI!

Diğer yandan Gübretaş’ın İstanbul’da boğaza nazır 8 katlı eski genel müdürlük binasının satışla ilgili daha kapsamlı bilgilere ulaşıldı. Ortaya çıkan yeni bilgiler finansçı genel müdür Hüseyin Aydın’ın bina satışı ile alıcı firmaya nasıl bir kıyak geçtiğini ortaya koyuyor. 

Gelincik Bitkisi Faydaları Nelerdir? Gelincik Bitkisi Faydaları Nelerdir?

8 katlı binanın 5 katı Gübretaş’a 3 katı ise başka bir firmaya ait. Binanın 3 katına sahip olan diğer firma kendi alanını 150 milyon liraya satarken, Gübretaş 5 katını 130 milyon liraya satıyor.

BİNAYI AZERİ DEĞİL MARDİNLİ BİR İŞADAMI ALDI!

Söz konusu binayı Azeri bir işadamının değil Mardinli bir işadamının aldığı kaydedilirken, Mardinli işadamının da İranlı bir ortağı bulunduğu belirtiliyor.

İSTANBUL BOĞAZINA NAZIR ESKİ GENEL MÜDÜRLÜK BİNASININ YERİNE OTEL YAPILACAK!

Hüseyin Aydın ve çevresinin bu binanın yerine otel yapılması niyetiyle sattıkları ve alan Mardinli işadamının da buraya otel yapacağı kaydediliyor. Hüseyin Aydın’a yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre bina söküm çalışmalarına da başladığı ifade ediliyor.

RAZİ’NİN SATIŞI İÇİN MASA KURULUYOR!

İranlı işadamının, Mardinli işadamı üzerinden bu binayla ilgili iş yapmasının arkasında Razi’nin satışına yönelik plan olduğu vurgulanırken, Genel Müdüre yakın kaynaklar büyük rantın Gübretaş’ın İran’daki kurulu Razi tesislerinin satışı üzerine olduğuna vurgu yapıyor.

130 MİLYON LİRALIK BİNA SATIŞI GÜBRETAŞ YATIRIMCISINDAN NEDEN SAKLANDI?

Diğer yandan halka açık şirketlerin, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), Kamuyu Aydınlatma Platformu Tebliği kapsamında kamuya açıklanacak her türlü bilgi ve belgenin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilmesi gerekiyor. Gübretaş’ın 130 milyon liralık bina satışı ile ilgili KAP’a hiçbir açıklama yapmaması manidar bulunurken, hisseleri olumlu etkileyecek satış işleminin yatırımcıdan gizlenmesine karşılık SPK’nın Gübretaş’a nasıl bir yaptırım uygulayacağı merak ediliyor.