Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk; "Biyoteknik Mücadele uygulayan üreticilerin arazi tespiti ve fatura kontrolleri gibi işlemlerinin tamamlanmasının ardından hazırlanan ödeme icmalleri doğrultusunda,2016 yılı ödemeleri üreticilerin hesaplarına yatırılmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca Biyoteknik Mücadele uygulayan üreticilere dekar başına 35 TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.
Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla, kimyasal ilaç kullanılmasının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması, tarım ilacı kalıntısı olmayan güvenli gıda elde edilmesi için biyolojik ve biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapıldığına vurgu yapan Metin Öztürk; "Bu destekten Manisalı tüm bağcıların yararlanmasını istiyoruz ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Manisa şu anda Türkiye'de Biyoteknik Mücadele uygulayan İller arasında 1. sırada bulunmaktadır. Ancak bunu yeterli görmüyoruz. Önümüzdeki yıllarda Biyoteknik Mücadele yapılan alan ve kişi sayısının arttırılması öncelikli hedefimizdir" ifadelerini kullandı.
Bitkisel üretimi olumsuz etkileyen zararlı organizmalarla mücadelede, kimyasal ilaç kullanımına alternatif bir seçenek olarak insan sağlığına ve çevreye dost yöntemlerden biri olan Biyoteknik Mücadele hakkında bilgi veren İl Müdür Vekili Öztürk, şunları kaydetti:
“Bu kapsamda bağın en önemli zararlısı salkım güvesine karşı üreticilerimiz tarafından tel olarak adlandırılan feromonların bağlara asılmasıyla kimyasal ilaç kullanmadan mücadele yapılmış olmaktadır.Bu feromonlarda dişi kelebeğin kokusu bulunmaktadır. Bir dekar bağa yaklaşık olarak 45 adet feromon asılarak ortama dişi kelebek kokusu yayılmakta ve bu sayede dişi ve erkek kelebeklerin birbirlerini bulmaları engellenmektedir. Böylece zararlının çiftleşmesi engellenerek üzümde zarar yapması önlenmektedir. Bu nedenle bu tekniğe 'Salkım Güvesi Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği' de denilmektedir.
Feromonlar, nisan ayı başlarında bağlara asılmakta ve beş altı ay boyunca bağda salkım güvesine karşı koruma sağlanmaktadır. Böylece kimyasal ilaçların yanlış kullanımından kaynaklanan olumsuz sonuçlar ortadan kaldırılmaktadır. Biyoteknik mücadele uygulamasıyla daha az ilaç kullanıldığı gibi salkım güvesiyle bağda daha etkin bir mücadele yürütülmektedir. Böylece üzüm hasadına yakın dönemde, aşırı ilaç kullanımının önüne geçildiğinden ilaç kalıntısı önlenmekte, hem üreticiler hem tüketiciler hem de çevre açısından önemli kazanımlar elde edilmektedir."
Kaynak: Manisa Tarım İl Müdürlüğü