Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Hayvancılık sektöründeki kaba yem açığının giderilmesinde büyük rol oynayan meraların vasfının iyileştirilerek, yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, meraların amenajman planlarına göre otlatılması, üreticilerin yeni bilgilere ulaşımını hızlandırarak hayvancılığın karlı bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla, il genelinde yürütülen mera ıslah ve amenajman projeleri tüm hızıyla devam ediyor. Kütahya merkeze bağlı Kızılcakaya köyünde, bulunan ülkemizin en büyük suni mera tesislerinden birisi olan 375 dekar zayıf vasıflı mera yürütülen ıslah ve amenajman projesi kapsamında toprak hazırlığı yapılarak, 4 ton taban (DAP) gübresiyle birlikte, 9 ton sertifikalı 'Tatlıcak 97' trtikale öncü bitki ekimi, İl Müdürlüğü teknik elemanları nezaretinde köylülerce yapıldı” denildi.
Mera ıslah ve amenajman projeleri kapsamında, mera alanlarında kullanılacak olan 3 adet sıvat, 12 adet kaşınma kazığı ile 3 adet tuzluk yapım işinin ise ihale işlemlerinin başlatıldığı belirtildi.
Hayvansal üretimde en önemli girdiyi oluşturan kaliteli kaba yemin en ucuz ve en kolay temin edildiği kaynakların çayır ve mera alanları olduğunu belirten Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, meraların daha verimli hale getirilerek, üreticilerin karlı bir hayvancılık yapabilmelerine olanak sağlamak için çalıştıklarını ifade etti.
İl genelinde 7 yerde mera ıslah çalışmalarının devam ettiğini söyleyen İl Müdürü Gümüş, Domaniç Çukurca, Dumlupınar Selkisaray, Tavşanlı Göbel ve Karaköy ile merkez Ağaçköy mera ıslah çalışmalarının 2017 yılında, Merkez Kızılcakaya ve Köprüören projelerinin ise 2019 yılında tamamlanacağını ifade etti. Uygulanan mera ıslah projelerinde çiftçilerin projeye sahip çıkmasıyla mevcut meraların otlatma kapasitelerinin artırılabileceğini söyledi.