Ağustos ayında küçükbaş hayvan üreticisi, Gaziantep Nizip karayolunu kapatarak eylem yaparken, üreticinin yaptığı eylemin faturası Birlik Başkanı Osman Türkman'a kesilmişti. Bu eylemin hemen ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinde inceleme başlatırken, daha sonra sudan sebep bahanelerle Birlik Başkanı Osman Türkman ve yönetim kurulu üyeleri görevden alınmıştı.
Türkman, domates ihracatının yasaklanmasıyla birlikte Antalya'da üreticilerin yaptığı eylemle küçükbaş hayvan üreticilerinin yaptıkları eylem sonrasında yaşananları karşılaştırarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle...
KAYMAKAM VE BELEDİYE BAŞKANI DOMATES ÜRETİCİSİNİN YANINDA OLDU
Türkiye’de domates fiyatları artmaya başlayınca 2 mart 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 14 Nisan 2023 tarihine kadar domatese ihracat yasağı getirdiğini duyurdu. Bu karar ‘Bin bir emek ve risk ile domates üreten üreticiler için zarar etmek’ demekti. Domates üreticileri seslerini duyurmak üzere 5 mart 2023 tarihinde Antalya – Kaş – Fethiye yolunu trafiğe kapattı. Kaymakam ve Belediye Başkanı yolu kapatan üreticilerin yanına gelerek; "yolu açın, ihracat yasağı kalkacak, kalkmazsa bizde geleceğiz size destek verip, beraber eylem yapacağız" dediler.
ANTALYA'DA ÜRETİCİ, STK, SİYASETÇİ VE BÜROKRASİ TEK YÜREK OLDU
Aldıkları söz üzerine üreticiler yolu trafiğe açtılar. Antalya ve bölge üreticileri, STK'ları, siyasetçileri, bürokrasisi bir oldu, tek ses, tek yürek oldular konu bir gün sonra yani 6 Mart 2023 tarihinde bakanlar kurulunda görüşüldü ve domates ihracatı yasağı 7 Mart 2023 tarihinde kaldırıldı.
8 Mart 2023 tarihinde ihracat yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığından alınarak Ticaret Bakanlığına verildi. Antalyalı ve bölge domates üreticilerinin hak arama cesaretlerini alkışlamak, önlerinde saygıyla eğilmek ve onları destekleyen STK’lar başta olmak üzere, bürokrasiyi, siyasetçileri tebrik etmek gerekiyor.
ÜRETİCİ ZARAR EDERKEN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN İHRACATI YASAKLANDI!
Küçükbaş hayvan, yem başta olmak üzere artan maliyetlerden dolayı hayvancılık yapan işletmeler özellikle 2021 ve 2022 yıllarında zarar etti ve etmeye devam ediyorlar, süt inekleri kesime gitti, damızlık koyun ve keçiler kesime gitti. Hayvancılık işletmeleri zarar ederken hayvanını değerinden satamazken Tarım ve Orman Bakanlığı 16.03.2022 tarihi itibarıyla küçükbaş erkek hayvana ihracat yasağı getirdi.
KÜÇÜKBAŞ ÜRETİCİSİNİN TEPKİSİNİ DUYAN OLMADI!
Zarar eden üreticinin umudu olan ihracatın da kapatılması kararı ‘düşene bir tekme de sen vur’ misali gibi üreticiyi düştüğü yerden kalkamaz hale getirdi. Üretici ‘feryat etti, batıyoruz, damızlık hayvanları kestiriyoruz, üretimi bırakıyoruz’ dedi ancak duyan olmadı.
ÇÖZÜM ÜRETMESİ GEREKENLER ÇÖZÜMSÜZLÜK ÜRETTİ
Çözüm üretmesi gerekenler, çözümsüzlük üretince; Türkiye’den yurt dışına yapılan küçükbaş hayvan ihracatının merkezi olan ve Türkiye küçükbaş hayvan piyasasında söz sahibi olan Gaziantepli üreticiler 06 Ağustos 2022 tarihinde Gaziantep Nizip karayolunu trafiğe kapatarak seslerini duyurmaya çalıştılar.
SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞMASI GEREKEN GAZİANTEP VALİSİ ÜRETİCİYİ MAKAMINA ÇAĞIRARAK TÜRKMAN'I GÖREVDEN ALDIRACAĞINI SÖYLEDİ!
Sorunun çözümü için çalışması gereken Gaziantep Valisi üreticiyi makamına çağırıp hesap soracağını ve Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman’a Vali olarak yetkisi olmamasına rağmen görevden aldıracağını söyledi.
TARIM BAKANI HAKKINI ARAYAN ÜRETİCİYİ SUÇLADI!
Aynı gün 36 üretici karakola çağrılıp ifadeleri alınarak, bazılarına para cezaları kesildi. Tarım ve Orman Bakanı 7 Ağustos 2022’de Aksaray’da sektör toplantısında üreticiyi spekülatörlük yapmakla, hayvancılık sektöründe stok yapılamayacak olmasına rağmen üreticiyi stokçuluk yapmakla suçlayıp gereğinin yapılacağını belirtti.
GAZİANTEPLİ SİYASETÇİLER 3 MAYMUNU OYNADI!
Bakanlık bürokrasisi ilgili yerlere yanlış bilgiler verdi. Sözde küçükbaş hayvancılık sektör temsilcileri Gaziantepli üreticileri, ihracatçıları baronlar diye suçladı, üreticiye zarar veren ESK’nın ette %25 indirim yapması kararından dolayı ESK'ya teşekkür etti. Gaziantep siyasetçileri ise görmedim, duymadım, bilmiyorum pozisyonu aldılar.
BAKANLIK VERİLERİNE GÖRE 2022’DE 60 BİN DAMIZLIK KOYUN KEÇİ KESİME GİTTİ
Bakanlık rakamlarına göre Gaziantep’te 2022 yılında 60.000 adet damızlık koyun keçi kesime gitti, bu rakam Gaziantep’teki damızlık hayvan sayısının yaklaşık %18’ini oluşturmaktaydı. Zarar eden, batan üretici kaderine terk edildi ve sektörden çıktı, üretim azaldı, azalan üretim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
HIZINI ALAMAYAN BAKAN BİRLİĞE KAYYIM ATADI!
Hızını alamayan yetkililer üretici batıyor diyen, üreticinin hakkını savunmaya çalışan, üreticiler tarafından kapatılan Gaziantep – Nizip karayolunun oraya giderek açılmasını sağlayan Gaziantep Koyun Keçi Yet. Birliği Başkanı Osman Türkman’ı ve yönetim kurulunu uyduruktan bahaneler ile Tarım ve Orman Bakanı, Bakan Yardımcısı ve Tarım Reformu Genel Müdürü imzasıyla Ocak 2023 tarihinde görevden alarak Birliğe kayyım atadılar.
YANLIŞ POLİTİKALARIN SONUCU TÜRKİYE ET İTHALATINA MECBUR BIKARILDI!
Geldiğimiz an itibariyle azalan üretimden dolayı Tarım Bakanlığı et açığını kapatmak için yurt dışından hayvan ve et arıyor ancak bulamıyor. Peki suçlu üretici miydi, yoksa üreticiye had bildirmeye çalışan bürokrasi miydi, yoksa görmezden gelen siyasetçiler miydi? Peki kim kaybetti. Zarar eden üretici kaybetti, eti, sütü pahalı almak zorunda kalan tüketici kaybetti, Türkiye kaybetti. Oysa kaybetmesi gereken bu kadar yanlış kararı veren karar vericiler kaybetmedi.
DOMATES ÜRETİCİSİNİN TALEPLERİ NORMAL KARŞILANIP 1 GÜNDE ÇÖZÜLÜRKEN GAZİANTEP'TE HAKKINI ARAYAN ÇOBANLAR NEDEN SUÇLU BULUNDU?
Hak arama taleplerinden dolayı önlerinde saygıyla eğildiğim Antalya ve bölgesindeki domates üreticilerinin talepleri normal karşılanıp 1 günde çözümlenirken, Gaziantepli üreticiler, çobanlar neden suçlu bulunmuştu. Yoksa İbni Haldun’un dediği gibi ‘COĞRAFYA KADERDİR’ deyip küçükbaş hayvan üreticileri olarak kaderimize razı mı olmalıydık?