Gıdanı Koru Kampanyası kapsamında Türkiye Belediyeler Birliği düzenlediği toplantıda konuşan Pakdemirli, son 18 yılda AK Parti iktidarları döneminde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı yatırımlar ve verdiği destekler ile ülkenin güçlü bir tarım ve orman altyapısına sahip olduğunu belirtti. Bakan Pakdemirli;  ''Tarımsal hasılamızı 7,5 kat artırarak 275 Milyar liraya çıkardık. 310 Milyar Lira tarımsal destek verdik. 585 baraj inşa ettik, 6,6 milyon hektar araziyi sulamaya açtık. 4,7 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Tohumluk üretimimizi 8 kat, Tohumluk ihracatımızı 10 kat artırdık. Ayrıca 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatımız ve 5,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlamız ile tarımda net ihracatçı konuma geldik'' dedi.

TÜRKİYE 48 MİLYAR DOLARLIK TARIMSAL GSYH İLE AVRUPA'DA LİDER

Son iki yılda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte verilen tarımsal desteklerle tarımsal üretimde önemli bir artış yaşandığını da belirten Bakan Pakdemirli, böylece ülkemizin tarımsal gayri safi milli hasılası açısından Hollanda, İspanya, Fransa gibi tüm Avrupa ülkelerini geride bırakarak, 48 milyar dolarlık tarımsal GSYH ile Avrupa'da lider olduğunu da ifade etti.

Bakan Pakdemirli, ''2018 yılında çiftçimize; 14,5 milyar lira tarımsal destek ayırırken, 2019'da bu rakamı 16,1 milyar liraya, 2020 yılında toplamda yüzde 52 artışla, 22 milyar liraya çıkardık. Bütçemizin de yüzde 55'ini çiftçimize, yani tarımsal desteklere ayırdık. 2020 yılı tarımsal destekleme bütçemizin yarıdan fazlası olan toplam 22 milyar liranın 15,3 milyar liralık (%70) destekleme ödemesini de bu yılın ilk çeyreğinde yaptık. 2017 yılında tarımsal hasılamız 189 milyar lira, 2018 yılında bu rakamı 217 milyar liraya, 2019 yılında yüzde 26'lık artış olmak üzere, 2 yılda toplam yüzde 45'lik artış ile 275 milyar liraya çıkardık'' dedi.

Tarımsal alan bakımından dünyada 17. Sırada olan Türkiye'nin, tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk on arasında olduğunu da ifade eden Pakdemirli, “Bununla beraber küçükbaşta Avrupa'da yaklaşık 50 milyonla 1. sırada, büyükbaşta 18 milyonla 2. sırada, süt üretiminde 3. sırada yer aldığımızı ve fındık, kuru incir, Kuru üzüm, ayva, kiraz, kayısı gibi birçok ürünün üretiminde de ilk sırada yer alıyoruz” diye konuştu.

İSRAF EDİLEN GIDAYI ÜRETMEK İÇİN GEREKEN ALAN ÇİN'İN YÜZÖLÇÜMÜ KADAR

2050'de dünya nüfusunun 10 milyar, ülkemiz nüfusunun ise 100 milyonu geçeceğinin tahmin edildiğini belirten Bakan Pakdemirli, 2050'de oluşacak talebi karşılamak için bugüne göre %60'lık bir üretim artışı gerektiğini ifade etti.

Dünyada her 9 insandan 1'inin açlıkla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Bakan Pakdemirli; ''821 milyon insan açlıkla karşı karşıya! 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamakta! Üretilen gıdanın, her yıl üçte biri, yani 1,3 milyar ton gıda kayıp ve israfa gidiyor! Bir yanda gıdalar çöpe atılırken, diğer yanda ise insanların açlık nedeniyle hayatını kaybetme riski var. Sağlıksız yeme alışkanlıkları sebepli sağlığa ayrılan bütçe dünyada: Yılda 2 trilyon dolar! Gelişmekte olan ülkelerde 310 Milyar Dolar, gelişmiş ülkelerde ise 680 Milyar Dolar değerinde yük karşımıza çıkıyor. İsraf edilen gıdayı üretmek için gerekli ekili alan Çin'in yüzölçümü kadar yani, 9,6 Milyon km.''

GIDA KAYIP VE İSRAFI EN ÇOK YAŞ MEYVE VE SEBZEDE

Bakan Pakdemirli, israfın en çok yaş meyve ve sebzede olduğunu belirtti; ''En fazla yaş meyve ve sebzede ardından hazır yemek ve ekmekte. Meyve ve sebzelerde en fazla kayıp; hasat, depolama, işleme, nakliye ve satışta! Hazır yemek sektöründe; hastaneler, okul yemekhaneleri, oteller, lokantalar, kamu kurum yemekhaneleri gibi toplu tüketim yerlerinde! Ekmek ise özellikle satış aşamasında israf ediliyor!''

Bakan Pakdemirli, ülkemizde yaşanan gıda kayıp ve israfına ilişkin rakamları da paylaştı; ''Günlük olarak 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. Üretilen sebze ve meyvelerin %50'sinde kayıp var! Hizmet sektöründe; işletme başı yılda 4,2 ton gıda, 2.000 litre içecek israfı yaşanıyor! Her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk

İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN TÜRKİYE'DE İLK KEZ EYLEM PLANI BELİRLENDİ

Türkiye'de ilk kez gıda kayıpları ve israfının önlenmesi, azaltılması ve yönetimine ilişkin bir Ulusal Strateji Belgesi ve bu stratejiyi hayata geçirecek Eylem Planı belirlendiğini belirten Bakan Pakdemirli, bu planın amaçlarını da sıraladı. ''İlk amaç gıdada kayıp ve israfı önlemek! İkinci amacımız, mümkünse gıdayı kurtarmak ve yeniden dağıtmak! Üçüncü amacımız; insani tüketimi mümkün değilse, hayvan yemi olarak kullanmak! Ve son olarak da atık gıdanın geri dönüşümünün sağlanması!

''Gıdanı Koru – Sofrana Sahip Çık!'' kampanyasını bir kez daha hatırlatan Bakan Pakdemirli, bu kampanya ile verilmek istenen ana mesajın; "İhtiyacın Kadar Al" "Geleceğini Çöpe Atma" olduğunu belirtti. Kampanyanın kayıp ve israf farkındalığına yönelik (www.gidanikoru.com)bir web sitesi ve sosyal medya hesapları olduğuna da değinen Bakan Pakdemirli, bu hesaplarda 'Planlı alışveriş, Bilinçli tüketim! STT ve TETT farkı! Gıda kaybı ve israfına dair çarpıcı güncel bilgiler! Rakamlar/grafikler! Kampanya faaliyetleri! Alışveriş yönetimi, Erzak yönetimi, Saklama yöntemleri, Yaratıcı tarifler, Örnek uygulamalar' gibi pek çok içeriğin mevcut olduğunu da söyledi.

Bakan Pakdemirli, gıda kaybı ve İsrafının önlenmesi amacı ile belirlenen strateji belgesindeki eylemlerden 6'sının doğrudan, 27'sinin ise dolaylı olarak Türkiye Belediyeler Birliği'nin işbirliğine dayandığını söyledi. Bu kapsamda belediyelerin mevcut çalışmaları olduğunu; ancak bu çalışmaların yaygınlaşması, iyi örneklerin yayılması ve yetersizliklerin çözülmesi için de birliktelik içinde çalışılabileceğini ifade etti.

İSRAFI SADECE YÜZDE 5 ÖNLEMEK; 25 MİLYAR TL, YANİ 900 BİN AİLENİN 1 YILLIK GEÇİM RAKAMI DEMEK!

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, israfı önleyerek alınabilecek sonuçlara da rakamlarla dikkati çekti; ''%2 civarında gıdayı çöpe göndermekten vazgeçersek, bunun anlamı 10 milyar lira demek, yani 360 bin ailenin 1 yıllık asgari geçim rakamı. Bu oranı %5 yapmayı başarırsak 25 milyar lira demek. Bu da yine 900 bin ailenin 1 yıllık asgari geçim rakamı. Milletçe ikramda, sofrada bolluk alışkanlığımızı değil; yemeğin, gıdanın, nimetin atılmaması alışkanlığımızı öne çıkarmamız gereken topluma yayılması gereken bir bilinç dönemi'' dedi.