Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, yaptığı açıklamada, Burdur'un pancar üretiminde Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu hatırlattı. Burdur Şeker Fabrikası'nın bu yıl üreticiden yaklaşık 500 bin ton şeker pancarı alımı yapmasının beklendiğini belirten Demir, bu ürünün büyük bölümünün parasının şimdiden üreticiye ödendiğini kaydetti. Demir, Burdur'da 71 bin dekarlık alanda pancar üretimi yapıldığını, Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde 18 bin dekarlık alanda üretilen pancarın da Burdur Şeker Fabrikası tarafından alındığını ifade etti.
Bu yıl Burdur'da üreticinin yaprak lekesi hastalığı nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Demir, "Havanın çok yağışlı olması nedeniyle şeker pancarında hastalık görülmüştür. Adapazarı bölgesinde görülen bu hastalık, Burdur'da ilk kez ortaya çıkmıştır" dedi. Demir, bu hastalığın şeker pancarında hem verim hem de kalite anlamında büyük kayba yol açtığını bildirdi.
100 bin ton kayıp var
Çiftçinin bu zor şartlara rağmen üretimini sürdürdüğünü dile getiren Demir, şöyle konuştu: "Hastalığı zamanında fark ederek ilaçlama yapan üretici yüzde 20, farkına varmayan üretici ise yüzde 50 verim ve kalite kaybına uğramıştır. Tarlada beklenen verim alınamamıştır. Bu hastalık olmasaydı Burdur Şeker Fabrikası'na 600 bin ton civarında şeker pancarı tesellümü yapılacaktı. Hastalıktan dolayı çiftçiden 500 bin ton civarında şeker pancarı tesellümü yapılacağı öngörülüyor."
Demir, bu hastalığın yaprakta çimlenerek geliştiğini, bunun sonucunda hasta olan yaprakların fotosentez yapamadığını anlattı. Şeker pancarında kota sorunu olduğuna da dikkati çeken Demir, "Bazı köylerde ve merkezde çiftçilerimiz pancar üretiminde vazgeçmiştir. Burdur merkezde 5 bin dekar alanda pancar üretimi yapılırken bu yıl 100 dekarlık alanda üretim yapılmıştır" ifadelerini kullandı. Pancar üreticisi Şakir Can da bu yıl 30 dekarlık alanda pancar üretimi yaptığını, hastalık nedeniyle yüzde 20 verim kaybına uğradığını dile getirdi.
Zeytinde de tehlike var
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yağışlı hava nedeniyle zeytin ağaçlarında görülebilecek hastalıklara karşı ilaçlama yapılması konusunda uyarıda bulundu. Yağışlı havanın ardından rutubetli bir ortam oluşacağı için zeytin ağaçlarında halkalı leke veya mantar hastalıklarının görülebileceğini vurgulayan Asa, ürün kaybı olmaması için üreticilerin mutlaka ilaçlamaya başlaması gerektiğini bildirdi. Başkan Asa, son yıllarda halkalı leke hastalığının değişen iklim koşulları nedeniyle yaygınlaştığına işaret ederek, ortak üreticilerin ürün kaybı yaşamasının en büyük sebeplerinden birinin hastalıktaki artış olduğunu söyledi.
Rekolte tahmini 100 bin ton
Zeytin hasat döneminin yaklaştığını anımsatan Asa, Marmarabirlik teknik ekiplerinin kooperatif bölgelerinde yaptığı incelemelerde rekoltede bir önceki yıla göre artış görüldüğünü, yaklaşık 100 bin tonluk rekolte tahmini yapıldığını kaydetti. Ancak yoğun yağışlı havanın etkisiyle zeytin ağaçlarında oluşabilecek halkalı leke veya mantar hastalığının önümüzdeki yılın rekoltesine olumsuz etki edeceğini ifade eden Asa, “Üreticilerimizin mağdur olmaması için halkalı leke ve mantar hastalığına karşı göztaşı gibi bakır içeren preparatlarla mücadele yapılması gerekmektedir" dedi. Başkan Asa, ortakların Marmarabirlik'e bağlı 8 kooperatiften gerekli zirai ilaçları temin edebileceklerini de dile getirdi. Hidamet Asa, “Önümüzdeki dönemde ortaklarımızın zirai ilaç kredi limitlerini daha da artırmayı hedeflemekteyiz" diye konuştu.