Gürer, Niğde ilinin patates üretiminde ülkemizde ilk sırada yer aldığını anımsatarak, “Niğde ve Nevşehir bölgesi kışlık patates için önemli illerimizdir. Sadece Niğde ilinde 800 bin ton patates rekoltesi beklenmektedir. Kayıt dışı ile bu rakam bir milyona ulaşmaktadır. Niğde ilinde kışlık patates hasadı başladı, ilk aşamada tüccarın, fiyatı 90-100 kuruş aralığında alım yaptığı patateste hasat artışı ile fiyat, 50-60 kuruşa kadar düştü. Üretici zorda, patatesi maliyet fiyatına tüccar alınca üretici depolamak zorunda kalıyor” dedi.
“ÜRÜN ÜRETİCİNİN ELİNDEYKEN İHRACAT TEŞVİK PRİMİ AÇIKLANMALI”
Şu anda tüccarın patatese maliyetinin altında fiyat verdiğini, tarımda plansız ve kontrolsüz üretimin her yıl yarattığı sorunların ne yaz ki bulamadığını ifade eden CHP’li Gürer, “Bankaya kredi borcu olan, elektrik, su faturasını ödeyemeyen üretici, para kazanmasa da elindeki ürünü tüccara vermek zorunda kalıyor. Birçok çiftçi hacizli, ipotekli, tek umutları patates hasadından sağlayacakları gelir. Geçtiğimiz yıl raf fiyatı 6 lirayı geçince AKP iktidarı patatesi de ithal ederek sorunu çözmeye çalıştı. Bu yıl ekim alanı arttı. Ürün daha üreticide iken yurt dışı satım teşviki açıklanmalıdır. Ürün üreticiden çıkıp tüccara geçince kazanan tüccar oluyor. Tüccar mevcut durumda fiyatı düşürüyor. Acilen yurt dışı teşvik açıklanmalı ve piyasanın doğru oluşması sağlanmalıdır” dedi.
“ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ MAĞDUR, PİYASAYI TÜCCAR BELİRLİYOR”
Gürer, yaklaşık 240 bin dekar alana patates ekimi yapılan Niğde’de geçen yıla göre patates ekim alanında yüzde 10 gibi bir artış olduğunu belirtti. Patates ile ilgili Niğde’de bir entegre tesisin bulunmamasının yanı sıra lisanslı depoculuk kapsamında destekte alamadığını belirten Gürer, “Niğde’de üretici tüccara mahkum edildi, üretici ürettiğini değerine satamıyor. Tüketici pahalı ürün almak zorunda kalıyor. Üretici ve tüketici mağdur, piyasayı tüccar belirliyor. İktidar nerede? Geçen yıl depolanan ürün için üretici terörist ilan edilip depolar basılmıştı. Oysa patates üretildiğinde ürün hasat döneminde satılır, geriye kalan ürün depolanarak bir sonraki yıl yeni ürün çıkıncaya kadar pazara ürün verilir. Şimdi patates üreticisinin ilaç, gübre, tohum, elektrik, mazot gibi giderleri katladı. Üretici tüccar eline kaldı, ama ortada üreticiye sahip çıkan iktidar yok. Tarım politikası ‘üretme, ekme, ithal et’ mantığına daha çok meyilli. Bu bağlamda yurt dışı teşvik hemen açıklanmazsa yine olan üreticiye olacak ”diye konuştu.
“ELEKTRİK FATURASINI GÖREN ÇİFTÇİ ‘YANDIM’ DİYOR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik fiyatına gelen artışların mazotunda önüne geçtiğini belirterek, “Niğde ve çoğu ilimizde elektrik, enerji ile yer altından sağlanır. Çiftçi elektrik paralarını ödeyemez duruma gelince, şirket elektriği kesmek durumunda kalıyor. Çoğu yerde ürün sınırlı sulanınca verim kaybı oluyor. Çiftçiler elektrik faturalarının, ürün hasadının önemli bölümünü ellerinden aldığını ifade ediyorlar. Mağdurlar ama seslerini duyan bir iktidar yok. Çiftçinin sulama suyu, elektrik bedelleri mutlaka indirime ve desteğe tabi olmalıdır. Mazot zamlarının yanında elektrik zamları çiftçiyi zor durumda bırakmaktadır” dedi.