Adana’da soğan ve patates üreticileriyle bir araya gelen Barut, "Yüksek üretim maliyetleri ve ürünün para etmemesi yetmezmiş gibi hasat zamanı yapılan ithalat, patates ve soğan üreticilerini iyice mağdur etti. Patates ve soğan üreticilerinin mağduriyetini önleyin" dedi.
"BASKIN HASSASİYETİNİ ÇÖZÜM İÇİN DE GÖSTERİN"
Çukurova Bölgesi'nde Türkiye'nin en erken patates ve soğanın yetiştirildiğini anımsatan Ayhan Barut, üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, "Bundan 1 yıl önce ulusal güvenlik meselesi haline gelmişti patates ve soğan konusu. Asli suçlu olarak soğan ve patates üreticilerini görüp depoları basanların bugün patates-soğan üreticilerinin sorunlarını görmeye çağırıyoruz. Depolara baskın yaparken gösterdiğiniz hassasiyeti, bugün çiftçiye destek vermek için de gösterin" diye konuştu.
"MERSİN LİMANI'NA GETİRİLEN ÜRÜNLER İÇ PİYASA SÜRÜLDÜ"
İthalat nedeniyle hasat döneminde patates ve soğan üreticileri yine mağdur edildiğini belirten Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Soğan ve patateste ihracat yasağının derhal kaldırılması gerekiyor. Üreticinin kazanması veya en azından maliyetini kurtarması için bu çağrıya kulak verilmeli. İki hafta önce Mersin Limanı'na ithal patates ve soğan getirildiğinde tepki göstermiştik. O gün, 'Bunlar ülkemize girmeyecek, Suriye-Irak için geldi, transit geçecek' diyenlere sesleniyoruz. O ürünler iç piyasaya girdi. Bu çiftçinin feryadını görün artık. Bu salgın döneminde tarım ve sağlığın önemi bir kez daha görüldü. Tarıma gereken destek verilmeli, kesintisiz üretim yapılmalı. Yerli ve milli olduklarını söyleyenler yerli çiftçimize destek olmalıdır. Çünkü salgın öncesinde Türkiye'nin günlük 4-5 bin ton soğan, 10 bin ton üzerinde patates tüketimi vardı. Salgın nedeniyle ekonomik hayat durdu, her yer kapandı. Konukevlerinden lokantalara ve turizm mekanlarına kadar hepsi kapandı. Günlük tüketim, yarı yarıya düştü. Üretici canı pahasına üretiyor. Bu nedenle çiftçinin ürününü satması, para kazanması gerekiyor."