Saadet Partisi (SP) Gölcük İlçe Başkanı Yaşar Yıldız, düzenlediği haftalık basın toplantısında, tarım ve hayvancılık konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yıldız, gıda fiyatlarının yükseldiğini, ithalat kapısının açıldığını belirterek, “Türkiye 3 yılda 22, 4 milyar dolarlık gıda satın aldı. Yıllardır tahıl ambarı olan ve kendi kendine yeten ülkemizde, kuru fasulye ve kırmızıbiberde gümrük vergisi sıfırlandı. Nohut ve kırmızı etten sonra şimdi kuru fasulyede gümrük fiyatları kaldırıldı. Yeşilbiberin fiyatı almış başını giderken, pazar fiyatı 13 TL'ye ulaşan kırmızıbiberde de ithalat yolu açıldı. Bugüne kadar neredeyse hiç ithalatı yapılmayan biber dahi artık ithal edilir hale geldi" diye konuştu.
Kuru fasulyede market ile pazar arasındaki satış farkının yüzde yüze ulaştığını söyleyen Yıldız, “Geçen yıl 22,8 milyon dolarlık kuru fasulye ithalatının 7 milyon doları Kırgızistan'dan, 6 milyon dolar ithalat ise Arjantin'den yapıldı. Bu yıl yine ithalatın kapısı Kırgızistan'dan olacak gibi görünüyor. Ceviz içi ABD'den ithal edilirken, badem ithalatını İspanya'dan ve Kırgızistan'dan yapıyoruz" ifadesini kullandı.
İsrail Tohum Verimsiz Hale Getiriyor!
Son 27 yılda 4 milyon hektarlık tarım alanın yok olduğunu ifade eden Yıldız, “Öte yandan, Türkiye'de çalışan bir İsrail tohum şirketi de, bir süre sonra Fransız şirketi tarafından satın alınarak ülkemizdeki tarımsal alan ve tohum sektörüne tamamen hâkim olmak istiyor.İsrail'den ithal edilen tohumlar üç kere ekildikten sonra toprağı verimsiz hale getiriyor. Buradaki amaç, İsrail'in ülkemizdeki tarımı yok etme çalışmasıdır. Türkiye, sahip olduğu toprak, su kaynakları ve iklim şartlarından dolayı tarım potansiyeli yüksek bir ülke olmasına rağmen hükümetten peş peşe hububatlara müdahale geliyor. Geçtiğimiz aylarda Avrupa ülkelerinden buğday ithalatına çıkan hükümet, şimdilerde kuru fasulyede ithalatı teşvik etmek için adımlar attı. Bir zamanlar tahıl ambarı olan Türkiye, şimdilerde ise hububata muhtaç hale getirilerek, Avrupa menşeli hububatlara ve tahıllara bağımlı hale geliyor. Öte yandan enflasyonun yüksek olmasını gerekçe gösteren hükümet, kuru fasulye, mercimek, nohut ve hububat çeşitlerinde ithalat esnasında gümrüklerde alınan fiyatı kaldırmak için düğmeye bastı" şeklinde konuştu.
Başkan Yıldız, şunları kaydetti:
“Hükümet çift haneyi gören enflasyonu düzenlemek için peş peşe müdahaleler yapmaya çalışıyor. Nohut ve kırmızı etten sonra şimdi kuru fasulyede gümrük fiyatları kaldırıldı. Yeşilbiberin fiyatı almış başını giderken, Pazar fiyatı 13TL'ye ulaşan kırmızıbiberde ithalat yolu açıldı. Bu güne kadar neredeyse hiç ithalatı yapılmayan biber de artık ithal edilecek. Kuru fasulyede marketle pazar arasındaki satış farkı neredeyse yüzde yüze ulaştı. Geçen yıl 22,8 milyon dolarlık kuru fasulye ithalatının 7 milyon doları Kırgızistan'dan, 6 milyon dolar ithalat ise Arjantin'den yapıldı. Bu yıl yine ithalatın kapısı Kırgızistan'dan olacak gibi görünüyor. Ceviz içi ABD'den ithal edilirken, badem ithalatını İspanya'dan ve Kırgızistan'dan yapıyoruz.
Sorun Tarım Politikası!
İlk önce kırmızı eti ithal etmeye başladık. Ardından patates, nohut ve şimdi de kuru fasulyeyi enflasyonun suçlusu haline getirdiler. Sorun ne kırmızı ette, ne de baklagillerdedir. Sorun tarım politikasının yanlış yönetilmesiyle alakalıdır. İthalatın çözüm getirmeyeceğini kırmızı ette görmüştük. Şuan kuru fasulyenin ithalatında verginin kaldırılması da yanlış giden tarım politikasından dolayıdır. Yeterince tarım ve çiftçinin desteklenmemesinden dolayı TÜİK verilerine göre son 15 yılda Belçika büyüklüğündeki tarım arazimizi küçültmüş durumdayız."
Kaynak: Gölcük Haber