ÖZEL HABER
Toprak analizi için sayılı günler kalırken, Sayıştay denetçileri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2014 yılı denetim raporunda, toprak analizi destek ödemeleriyle ilgili olarak çarpıcı bir tespitte bulundu.
TOPRAK ANALİZLERİ HASATTAN SONRA YAPILIYOR!
Toprak analizlerinden istenilen verimin alınabilmesi için analizlerin ürünün ekimi yapılmadan önce veya ürünün arazideki gelişim döneminde topraktan alınacak numuneler üzerinden yapılması gerekirken bu hassasiyete dikkat edilmediğini tespit eden Sayıştay denetçileri, bu konuda Bakanlığı uyardı.
ÜRÜNÜN VERİMİNE ETKİSİ DİKKATE ALINMIYOR!
“2013/4463 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, hem de Tebliğ, toprak analizine konu toprak numunesinin ekim öncesi veya ürün gelişimini sağlayacak dönemde alınması konusunda bir zorunluluk getirmemiş, 01.01.2013-31.12.2013 tarihleri arasında analizin yapılması yeterli görülmüştür" denilen Sayıştay raporunda, şunlar kaydedildi:
ÜRÜNÜN EKİMİ YAPILMADAN ÖNCE VEYA ARAZİDEKİ GELİŞİMİ DÖNEMİNDE YAPILMALI
“Açıktır ki analiz desteğinin anılan Kararın 1'inci maddesinde belirtilen ürün verimi ve kalitesini yükseltmesi; ürün ekimi yapılmadan önce veya ürünün arazideki gelişim döneminde topraktan alınacak numuneler üzerinde analiz yapılması halinde mümkün olacaktır. Bu nedenle hasat sonrası araziden alınan numunelerle yapılacak gübre kullanımlarının 2013 yılı ürün kalite ve verimine katkısı mümkün olmayacaktır. Gübre analiz desteklerinin ürün kalite ve veriminde artış sağlayacak şekilde uygulanması gerektiği bunun temini için de bakanlığın taşra teşkilatının bizatihi gözetimi ve kontrolünün sağlanması hususuna ikincil mevzuatta yer verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir."
BAKANLIK KENDİSİNİ BÖYLE SAVUNDU
Kamu idaresinin cevabına da yer verilen raporda, Bakanlık; “Ülkemiz genelinde tarımsal faaliyetler geniş bir alanda ve birinci, ikinci ve üçüncü üretim şeklinde 12 ay devam etmektedir. Bu nedenle toprak analizi yaptırma süresi belirlenirken bütün üretim şekilleri göz önünde bulundurulmaktadır." şeklinde bir savunmada bulundu.
SAYIŞTAY SAVUNMAYI YETERLİ BULMADI
Bu savunmayı da haklı görmeyen Sayıştay denetçileri, şunları kaydetti: “Sonuç olar; toprak analizi giderleri ile analize dayalı gübre desteğinin ödenmesinde, ürün kalite ve veriminde artışa katkı sağlayacak şekilde, ürün ekiminden önce ve ürün gelişim devresinde araziden alınmış toprak numuneleri üzerinde yapılması sağlanarak, desteklemenin mahiyetinin amacına uygun olarak geliştirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir"