MEDYADETAY'da yer alan habere göre, Adapazarı Şeker Fabrikası kapanıyor! Arazisine rezidans ve AVM yapılacak. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Adapazarı Şeker Fabrikasının arazisine rezidans ve AVM yapmak üzere kolları sıvadı. İnşaat 2017 yılında başlayacak.
ÜLKER, BANK ASYA'DAN SATIN ALMIŞTI
Adapazarı Şeker Fabrikası, 2013 yılında Ülker Grubu tarafından 182 milyon TL'ye satın alınmıştı. O tarihten bu yana sürekli gündeme gelen fabrikanın durumu ile ilgili belirsizlik netleşti.
AVM VE REZİDANSIN ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Zaman zaman fabrikanın Yıldız Holding tarafından değerlendirileceği yönündeki beklentiler boşa çıktı ve holdingin fabrika arazisine rezidans ve AVM yapmak için çalışma başlattığı öğrenildi.
MURAT ÜLKER TALİMAT VERDİ
Edinilen bilgilere göre, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bir süre önce helikopterle geldiği Adapazarı'nda, Şeker Fabrikasının arazisinde incelemelerde bulundu. Ülker, 2017 yılının başında başlanmak üzere araziye rezidans ve AVM yapılması yönünde talimat verdi.
İNŞAAT KANADALI FİRMAYA YAPTIRILACAK
Söz konusu projenin tamamlandığı öğrenilirken, çelik konstrüksiyon olacak inşaatı Kanadalı bir firmanın yapacağı belirtildi. İnşaatın kaba işleri ise JID-UZ isimli inşaat yatırım firması tarafından gerçekleştirilecek. Şeker Fabrikası arazisine inşaata başlanmasıyla birlikte ise Arşiv bölümünün Genel Müdürlüğe gönderileceği ve ardından da fabrikanın yıkılacağı kaydedildi.
ANONİM ŞİRKETİ OLARAK TÜRKİYE'NİN İLK FABRİKASIYDI
Adapazarı Şeker Fabrikası 1952 yılında kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası, Cumhuriyet döneminde kurulan dört şeker fabrikasından sonra (Uşak, Alpullu, Turhal, Eskişehir) kurulan beşinci fabrika olma özelliği taşıyor. Türkiye'de Anonim şirket statüsünde kurulan ilk şeker fabrikası olan Adapazarı Şeker Fabrikası, 1994 yılı başına kadar Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin iştiraki olarak faaliyetlerini sürdürdü.
2004'DE ÖZELLEŞTİRME İDARESİNE DEVREDİLMİŞTİ
Türkiye İş Bankasına ait hisselerinin Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından satın alınması nedeniyle, adı geçen şirketin bağlı ortaklığı olarak faaliyetini sürdüren fabrikada 1999 yılında deprem nedeniyle üretime ara verilirken, 2004'te Özelleştirme İdaresine devredildi.
HİSSELERİ 2012'DE BANK ASYA'YA DEVREDİLMİŞTİ
2005 yılında kamuya ait yüzde 94.09 hisse Özelleştirme İdaresinden 45 milyon 750 bin dolar bedel ile SS Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından satın alındı. APEK deprem nedeniyle büyük ölçüde hasar gören ve 7 yıl atıl kalan Adapazarı Şeker Fabrikasını tamir ederek yeniden üretime geçmesini sağladı.
PANCAR ÜRETİCİLERİ SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
24 Eylül 2012 itibarı ile şirketin APEK'e ait yüzde 98.8 hissesi Asya Katılım Bankası'na devredilmişti. Yıldız Holding'in Adapazarı Şeker Fabrikası'nı, gruba ait gıda sanayi şirketlerinin şeker ihtiyacını karşılamak için satın aldığı ileri sürülmüştü.
Bilindiği üzere Adapazarı Şeker Fabrikası'nın eski sahibi olan 55 bin kadar pancar üreticisi de geçtiğimiz ay FETÖ'nün kendilerini dolandırdığı gerekçesiyle savcılığa başvurmuştu. Savcılık başvurusunda, dev fabrikanın, hazırlanan bir kumpasla binlerce çiftçinin elinden alındığı belirtilerek dönemin Bank Asya ve Şeker Kurumu'nun yetkilileri hakkında dava açılması istenmişti.
MALİYE BAKANI'NIN HAKLILIĞI ORTAYA ÇIKTI
Şeker fabrikasının kapatılarak yerine Rezidans ve AVM yapılacak olması Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın kamu şeker fabrikaları ile ilgili olarak gündeme getirdiği özelleştirme modelinde ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı.
Ağbal, geçtiğimiz günlerde Çorum'da yaptığı konuşmada şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin Türk Telekom ve TÜPRAŞ'tan ayrı tutulması gerektiğini belirterek, fabrikaların özel sektöre değil 'çiftçi ve işçinin' içinde bulunduğu bir yapıda özelleştirilmesi gerektiğinin altını çizmişti.
AVRUPA'DA FABRİKALAR ÖZEL SEKTÖRE SATILMADI
Şeker pancarı üretiminde söz sahibi olan Almanya, Fransa, Hollanda ve Polonya'da şeker fabrikaları özel sektöre satılarak değil kooperatif modeli üzerinden özelleştirilerek üretimleri garanti altına alınmıştı. Türkiye'de de bu modelin uygulanması isteniyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın son yaptığı değerlendirmeleri de hükümetin bu yönde bir strateji değişikliğine gideceği şeklinde algılandı.
Özel sektör tarafından işletilen Adapazarı Şeker Fabrikası'nın geldiği nokta, bu modelin haklılığını gözler önüne serdi. Türk Şeker'in bünyesinde bulunan 25 şeker fabrikasının da özel sektöre satılması durumunda akıbetleri Adapazarı Şeker Fabrikası'ndan farklı olmayacak.