Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (ŞEKER-İŞ) Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye'nin ihtiyacı olmamasına rağmen AB ülkeleri ve İtalya'da üretilen nişasta bazlı şekerlerin, Bosna Hersek'e getirilerek, sanki bu ülkede üretilmiş gibi Türkiye'ye sıfır gümrükle ithal edilmesinin Türkiye'nin şeker sektörünün kalbine saplanan bir hançer olduğunu söyledi.
Gök, Türkiye'de NBŞ kotası yetmiyormuş gibi zaten AB ortalamasının çok üzerinde bir üretim söz konusu iken bir de Bosna Hersek'ten ithalat yapılmasının bu ürünlerin ülkeye girişi konusunda kafalarda soru işareti bıraktığını kaydetti.
Bosna Hersek üzerinden 'Nişasta Bazlı Şeker' vurgunu! Haberi için tıklayın...
Gök, “Türkiye'nin yeterli miktarda pancar üretimi ve şeker stoğu var iken şeker açığı var diyerek NBŞ kotalarının yüzde 50 oranında artırılmasını talep eden gözünü kar hırsı bürümüş bir takım çevreler yetkilileri yanlış yönlendirmek suretiyle Üretim Paketi Kanun Tasarısı'nda tüm glikoz şuruplarının kapsam dışına çıkartılması için düzenleme yaptırmış, ancak tasarı rafa kaldırılmıştı. Tasarı rafa kalksa da dur durak bilmeyen NBŞ üreticileri bu sefer Bosna Hersek üzerinden ithalat yoluna giderek iptal edilen tasarıya bir nevi resmiyet kazandırmaya çalışarak yasaları çiğnemiştir" dedi.
ŞEKER KURUMU BAŞIBOŞ DURUMDA
Görüş bildirme konusunda Şeker Kurumuna atama yapılmaması nedeniyle kurumun başıboş olduğuna değinen Gök,"İçi boş olan bir kurumda kimden görüş alınmış? Gümrük Bakanlığı konuya müdahil olmasa sektörü ve halkımızı etkileyen bu konu gün yüzüne çıkamayacaktı. Şeker Kuruluna biran evvel atamalar yapılmalı daha sonra da NBŞ ithalatının önüne geçilmesi ve şeker sektörü açısından ciddi tehdit oluşturacağı yönünde görüş bildirerek, gereken tedbirlerin alınması için girişimde bulunmalıdır.
Şeker Kurumu'nun öncelikle şu soruların cevabını alması gerekmektedir. Bu ithalatı yapan şirketler kim? İthal edilen Nişasta Bazlı Şekerlerde GDO kullanılmış mıdır? Bu ürünler tüketim amaçlı mı yoksa ihraç kayıtlı olarak mı kullanılmıştır? Şeker Kurumu bundan sonra yapısını Türk Şeker sanayisinin güçlü bir dinamizm ve verimlilik anlayışı üzerine inşa etmelidir" diye konuştu.
KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE