ÖZEL HABER
Şeker pancarı, stratejik bir ürün olmasına rağmen bir sahibi yok. Şeker fabrikaları özelleştirmeden dolayı Maliye Bakanlığı'na, şeker kotaları sanayi ürünü olduğu için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili alanına giriyor ancak şeker pancarı hiçbir Bakanlığın ilgili alanına girmiyor. Şeker pancarı tarımsal bir ürün olduğu için doğrudan Tarım Bakanlığı'nın ilgili alanında olması gerekiyor fakat uygulamalardaki dağınıklıktan dolayı Tarım Bakanlığı'nın da doğrudan ilgi alanında bulunmuyor. İşte bu karışıklıktan dolayı şeker pancarı ile ilgili Meclis'e verilen soru önergeleri de muhatapsızlıktan dolayı cevaplandırılamıyor.
BELİRSİZLİKTEN DOLAYI TABAN FİYAT SORUSU CEVAPSIZ KALDI
Bunun son örneği, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2017 bütçesi görüşmesinde bir kez daha yaşandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şeker pancarı taban fiyatında yaşanan karışıklıkla ilgili bir soruyu bu belirsizlikten dolayı cevaplandıramadı.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, şeker pancarı taban fiyatında bu yıl yaşanan karışıklığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sordu. Bakan Çelik'e “Pancarda bu yılın alım fiyatı nedir?" diye bir soru yönelten Çakırözer, “Bu karışıklığı giderebilirseniz seviniriz. 210 TL olarak açıklanan bu yılın mı, gelecek yılın fiyatı mı?" dedi.
ŞEKER PANCARINI BİZİMLE KARIŞTIRIYORLAR!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şeker pancarının tarım ürünü olduğu için Bakanlıkla karıştırıldığını ifade ederek, “Ama bizimle ilgili değil. Sanayi ve Maliye Bakanları arasındaki bir konu" dedi. Şeker pancarının Tarım Bakanlığı'nın ilgili alanında olmadığı için bu ürünün taban fiyatında yaşanan sıkıntıyla ilgili de bir değerlendirmede bulunamayacaklarını kaydeden Çelik, şeker pancarında yaşanan bu belirsizlik konusunda da önemli bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Şeker pancarının Tarım Bakanlığında olmasını doğru bulduklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
BAKAN ÇELİK: BİZDE OLMASINI DOĞRU BULUYORUM
“Pancarın kotası ve ekiminin havza bazlı üretime geçtiğimiz için Tarım Bakanlığında olmasını doğru buluyoruz, bununla ilgili çalışmayı sürdürüyoruz. Sanayi boyutu ayrı bir şey ama şu anda, madem Türkiye 941 havzaya ayrıldı, nereye ne ekileceği noktası direkt Tarım Bakanlığıyla ilgili bir alandır."
CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer'e seslenen Çelik, "Böyle bir gelişme olursa o zaman pancar fiyatını biz size söyleriz efendim, gerekli açıklamayı yaparız" dedi.