1 yıl önce Eskişehir

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği kapsamında 15 Eylül itibariyle Eskişehirli çiftçilere 26 Milyon 823 Bin 914 TL destek ödemesi yapmaya başladı.

1 yıl önce Desteklemeler

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 2023 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler kapsamında küçükbaş hayvancılık desteklerinin artırılmasının sektörün sürdürülebilirliği açısından memnuniyet verici olduğunu belirterek yüzde 100 oranlarında artırılan desteklerin sektöre olumlu yansıyacağını ifade etti.

1 yıl önce Tarım

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (11-15 Eylül) haftalık tarım ürünleri piyasası bültenini yayınladı. Bültende tarımsal ürün endeksindeki son bir yıllık fiyat değişimleri dikkat çekti. Arpa ve mısır endeksi düşerken en yüksek artış yüzde 16 ile makarnalık buğday endeksinde yaşandı. Endeks verilerine göre son bir yıl içinde çiftçinin tarımsal üretimde kullandığı bütün girdi maliyetleri artarken, mısır ve arpa fiyatlarının geçen yılın bile gerisinde kaldığını gösteriyor. 

1 yıl önce Tarım

Mor Aronya, “mucize meyve” aronyanın hasadını gerçekleştiriyor. Kırklareli ve Yalova’da 220 dönüm ekili arazide 100 bin fidan ile kendi aronyalarını yetiştiren Mor Aronya, bu yıl 60 ton meyve işlemeyi hedefliyor.

1 yıl önce Tarım

Ticaret Borsalarında geçtiğimiz hafta buğday, arpa ve mısır fiyatları sakin bir seyir izledi. Haftanın son günü makarnalık buğday fiyatı 9400 liradan, ekmeklik buğday fiyatı 7 bin liradan, arpa 5 bin 800 liradan ve mısır fiyatı ise 5 bin 600 liradan haftayı kapattı. Piyasa fiyatlarında bu hafta da belirgin bir hareketlilik beklenmiyor. 

1 yıl önce Hayvancılık

Et ve Süt Kurumu, Ticaret Bakanlığından alınan 2023 yılı sonuna kadar 5 bin ton kuzu karkas eti ihracat yetkisinin kullanılmayacağını duyurdu. ESK; ihracat yetkisinin kullanılmamasına gerekçe olarak piyasa fiyatlarını gösterdi. İhracat kararı ile birlikte son iki haftada kuzu kesim fiyatları 10 liranın üstünde artmıştı.

1 yıl önce Tarım

Trakya Birlik ayçiçeği avans fiyatını 15 lira olarak açıkladı. Birlik piyasa şartlarına göre ön alım fiyatını daha sonra belirleneceğini duyurdu. Trakya Birlik, dünyada düşen ayçiçek fiyatlarına karşı yerli çiftçinin mutlaka korunmasını isteyerek, aksi taktirde Türkiye'nin ayçiçeğinde yeterlilik oranının yüzde 50'nin altına düşeceği uyarısında bulundu.

1 yıl önce Desteklemeler

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere 2024 yılında ödenecek, 2023 yılı destekleri belli olurken, yağlık ayçiçeği de ilk defa sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamına alındı. Buna göre yağlık ayçiçeğine dekara 135 lira sertifikalı tohum kullanım desteği verilecek.

1 yıl önce Zonguldak

Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, şap aşılama kampanyası ile ilgili bir açıklama yaparak, il genelinde 1 Eylül’de başlayan kampanyanın 17 Kasım’da sona ereceği kaydedildi.

1 yıl önce Uşak

Hububatta mazot gübre desteği ödemeleri 5 ay erkene alınırken, destek ödemelerine yönelik icmallerde yayınlanmaya başlandı. Normalde 2024 Mart ayında ödemesi yapılacak buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltik üreticilerinin mazot gübre desteği ödemeleri Ekim ayına çekildi. Tarım İl Müdürlükleri de bu ürünlere ait mazot gübre desteği icmallerini yayınlamaya başladı.