SADETTİN İNAN / Bilindiği üzere Pankobirlik’in Türkşeker adına yaptığı gübre ihalesinde iki firmadan (Alp Ateş ve Ankafert) tedarik edilen gübrelerin içeriklerinde ciddi sorunlar çıkmıştı. Çiftçiye adeta gübre diye, taş, toprak satılarak büyük bir vurgun yapılırken, yapılan analizlerde de değerler çok düşük çıkmıştı. Çiftçiler hakkını aramak için yaptıkları girişimlerden de bir sonuç alamayınca bazı bölgelerde ziraat oda başkanları konuyu mahkemeye taşımıştı.
PANKOBİRLİK AYLAR SONRA GÖSTERMELİK BİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI!
Çiftçiden gelen tepkiler üzerine yaşanan skandalla ilgili olarak kamuoyu açıklaması yapmak zorunda kalan Pankobirlik, gübrelerin her türlü uygunsuzlukla ilgili kontrol, denetim ve takip sürecinin koordinasyonunun titizlikle sürdürüldüğü belirtilmişti. Ancak bu açıklamadan sonra çiftçinin mağduriyeti ile ilgili somut hiçbir adımın atılmaması dikkat çekmişti.
150 MİLYON LİRALIK GÜBRE İHALESİNDE SAHTE EVRAK!
Gelinen noktada Tarımdan Haber, Pankobirlik’in geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı ihaleyle ilgili yeni bir skandal bilgiye ulaştı. Yaklaşık 150 milyon liralık gübre ihalesini kazanan Ankafert firması, bankalardan teminat mektubu veremezken, MAPFRE Sigorta’dan aldığı kefalet senedini verdi. Gübre içerikleri ile ilgili skandalın patlak vermesi üzerine Pankobirlik, 12,5 milyon liralık kefalet senedini tahsil etmek istedi ancak Ankafert gübre firmasının MAPFRE Sigorta’dan verdiği kefalet senedi sahte çıktı. MAPFRE Sigorta, Pankobirlik’e cevabi bir yazı yazarak; ‘Böyle bir acentemiz yoktur ve böyle bir kefalet senedi şirketimizce verilmemiştir’ denildi.
GÜBRE VURGUNU YENİ BİR BOYUT KAZANDI!
Firmalar, çiftçiye gübre yerine taş, toprak satarak büyük bir vurgun gerçekleştirirken, Pankobirlik gibi çiftçi kuruluşunun böylesine önemli bir ihalede firma tarafından verilen kefalet senedini bile teyit etmeden işleme koyması, yapılan ihaleyi tamamen şaibeli hale getirdi.
ANKAFERT FİRMASI 150 MİLYON LİRAYI TAHSİL ETTİ ARDINDAN HEMEN KONKORDATO BAŞVURUSUNDA BULUNDU!
Pankobirlik’ten 150 milyon liralık gübre ihalesi kazanan Ankafert firması bir taraftan sahte kefalet senedi verirken, diğer taraftan yaklaşık 150 milyon lirayı Pankobirlik’ten tahsil etmesinin hemen ardından konkordato başvurusunda bulunması ardından Mersin 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin firmayla ilgili iflas kararı vermesi, Pankobirlik üzerinden gübre vurgununun nasıl tezgahlandığını gözler önüne seriyor.
SAHTE KEFALET SENEDİ PANKOBİRLİK YÖNETİMİNDEN DE SAKLANDI!
Pancar çiftçisine, içeriği uygun olmayan gübreleri satarak, çiftçinin milyonlarca lira zarar etmesine neden olan gübre ihalesinde ortaya çıkan sahte kefalet senedi skandalının Pankobirlik Yönetim Kurulundan saklandığı öğrenilirken, Pankobirlik Başkanı Ramazan Erkoyuncu’nun büyük vurgunla ilgili olarak çiftçi kuruluşunda sorumlular hakkında bir soruşturma ve inceleme başlatmaması da dikkat çekiyor.
PANKOBİRLİK AVUKATLARINA BASKI MI YAPILIYOR?
Kurum avukatlarının Alp Ateş ve Ankafert firması ile ilgili hukuki süreç başlatmamaları da 'baskı mı yapılıyor' sorusunu gündeme getirirken, Tarım ve Orman Bakanlığının da yaşanan skandalı sadece seyretmekle yetinmesi çiftçi üzerinden yapılan milyonluk vurguna nasıl göz yumulduğunu ortaya koyuyor.
PANKOBİRLİK BAŞKANI GÜBRE VURGUNUNA YÖNELİK HABERLERİ KALLEŞCE YÖNTEMLERLE SALDIRI OLARAK DEĞERLENDİRMİŞTİ!
Pankobirlik Başkanı ve Konya Şeker Başkanı Ramazan Erkoyuncu, gübre vurgununda çiftçinin yaşadığı mağduriyetlerle ilgili yapılan haberlere yönelik yaptığı açıklamada; “Çiftçimizin ve üreticimizin zihnini bulandırmak için korsan mecralardan koskoca bir kuruma ve üreticinin büyük bir teveccühle yeniden seçtiği yöneticilerine karşı ahlaksızca ve kalleşçe yöntemlerle saldıranlara karşı her türlü hukuki yola başvuruyoruz” demişti.