1 yıl önce Tarım

Türkiye’den Özbekistan’a ilk kez bir tarım müşaviri ataması yapıldı. Tarım Bakanlığının yurt dışı tarım müşavirliklerinden Özbekistan’a bugüne kadar bir atama yapılmamıştı. Özbekistan’a atanan ilk tarım müşaviri ise Bakanlığın tecrübeli isimlerinden Tarım Reformu eski Genel Müdürü Burhan Demirok oldu.

1 yıl önce Desteklemeler

Hububat üreticilerinin kışlık ekimleri için hazırlık dönemi başında ihtiyaç duyduğu mazot ve gübre desteği, bugün itibariyle Ziraat Bankası kartlarına tanımlandı. Mazot gübre desteğinde erken ödeme sadece 6 üründe (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik) yapılacak. Diğer ürünlerde mazot gübre desteği 2024 yılı Mart ayında ödenecek. Çiftçi desteği sadece mazot gübre alımında kullanabilecek

1 yıl önce Tarım

Tarımsal üretimde Türkiye’nin kurtuluşu olarak ortaya konulan tarımsal üretimin planlanması yönetmeliğinde aslında her şey göründüğü gibi olmadığı ortaya çıktı. Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem’in, Mehmet Hasdemir döneminde alt yapı çalışması yapılan yönetmelikle ilgili olarak ‘kucağımızda bulduk’ diyerek dert yandığı kaydediliyor. 

1 yıl önce Tarım

Hububat fiyatlarında sakin seyir devam ederken, Cuma günü makarnalık buğday fiyatının tonda 750 lira birden düşmesi dikkat çekti. Haftalık ortalama fiyatta ise makarnalık buğday 9061 liradan 8914 liraya düştü.

1 yıl önce Tarım

Yurdun dört bir tarafında olduğu gibi Konya'da da pancar söküm telaşı devam ediyor. 30 Eylül'de başlayan ara ara devam eden sağanak yağış çiftçilere kontak kapatmak zorunda bıraktı. Konya'nın her ilçesinde 4 Ekime kadar devam edeceği düşünülen yağmur pancar sökümüne ara verdirtti. Tarlaların çamur olması şeker pancarı söken çiftçileri olumsuz etkiledi.

1 yıl önce Hayvancılık

Dana besi maliyeti açıklandı. UKON tarafından açıklanan Ağustos ayı dana besi maliyetine göre, hayvan ithal ederek besicilik yapan üretici para kazanırken, ithal etmeyip yerli hayvan üzerinden besicilik yapan üretici ise zarar ediyor. İşte et fiyatlarını yakından ilgilendiren ithal ve yerli besi maliyetleri...

1 yıl önce Tarım

Ziraat Mühendisi Ergin Kahveci, pamukta ÇUKOBİRLİK’in dışında düzenleyici bir kurum bulunmadığını belirterek, açıklanan pamuk alım fiyatı ile Türkiye’nin pamukta istikrarsızlığa ve ithalata devam edeceğini kaydetti. 

1 yıl önce Tarım

ÇUKOBİRLİK tarafından açıklanan pamuk alım fiyatları çiftçi tarafından büyük tepki çekerken, en anlamlı tepkilerden birisi de Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’dan geldi. Mutlu Doğru, “Seneye pamuk tarlasını görmek isteyen Pakistan’a, Yunanistan’a gider” dedi. 

1 yıl önce Tarım

Buğday, arpa, mısır derken pamuk üreticisi de hüsrana uğradı. Geçen yıl yüzde 42 randıman pamuğa 21 TL fiyat açıklayan Çukobirlik, bu yıl aynı pamuk için 18.50 TL fiyat açıkladı. Yüksek enflasyondan dolayı ülkede iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken, çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatlarının düşmesi açıklanan ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla çelişiyor.

1 yıl önce Düzce

Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, ülkemizde görülen Sığır Tüberkülozu ve Sığır Brusella hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla hastalıktan ari işletme sağlık sertifikası almış işletmelerin desteklenmesi için, tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı gereğince hayvan başına 1.200 TL destekleme ödemesi yapıldığını belirtti.