Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlen çiğ süt fiyatlarına yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Keskin, açıklamasıda şunları kaydetti: "Önceki gün Ulusal Süt Konseyince Gıda Komitesinin de tavsiyesi ile çiğ süt tavsiye satış fiyatı 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerinde kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 3,20 lira olarak belirlemiştir.
FİYAT MAALESEF ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMAMIŞTIR
Bu fiyat maalesef üreticilerimizin beklentilerini karşılayamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yem fiyatlarına ilişkin çalışmasıyla piyasada yem fiyatlarının düşmesini bekliyoruz. TMO'nun müdahalesiyle fiyatlar düşmezse açıklanan çiğ süt tavsiye satış fiyatı üreticilerimizi zarar ettirir. İneklerimiz kesime gider, üretici üretimden çıkar, ülke ekonomisi zarar görür, zaten azalan üretici sayısı iğce düşer. Yeniden ithalat başlar.
Üreticilerimizin girdi maliyetleri her geçen gün artmıştır. Bu zamlar üreticilerimizi olumsuz etkilemektedir.
SÜT PRİM DESTEKLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNİN ÜRETİCİYE VE DEVLETE BÜYÜK ZARARI OLACAK
Bizim çiğ süt fiyat önerimiz litre başına 3,20 liradan daha yüksek yani en az 1.3 süt yem paritesiydi, fakat çıkan rakam 3.20 TL oldu. Ayrıca Bakanlığımızca ödenen Çiğ süt litre başına verilen destek pirimler de düşürüldü. 30 kuruş olan çiğ süt litre başına verilen destek 20 kuruşa düşürülmüştür. Bu durumda üreticilerimizi olumsuz etkileyecektir.
SÜT PRİM DESTEĞİ ACİLEN 40 KURUŞA ÇIKARILMALI
Bakanlıktan talebimiz, hayvanlarımızın kesilmemesi, üreticilerimizin üretimde kalması, zarar etmemesi ve kayıt dışı üretimi önlemek için süt desteği 20 kuruştan 40 kuruşa çıkarılmalıdır. Bu 20 kuruş destek hem üreticiyi hem devletimizi zarara sokacaktır. Kayıt dışılığı arttıracak, devlet vergi kaybına uğrayacak, merdiven altı diye tabir ettiğimiz üretim çoğalacaktır. Burdan Gıda Komitesine ve Bakanlığımıza bu desteklemelerin tekrar gözden geçirilmesini üreticilerim adına talep ediyorum.
ÇİĞ SÜTTE BUNDAN SONRA DAHA HIZLI KARAR ALINACAK
Daha önce toplantılarda aldığımız çiğ süt fiyatı kararlarının Gıda Komitesi tarafından onaylanmasını bekliyorduk. Bu bize zaman kaybettiriyordu artık Çiğ süt fiyatları belirlenirken daha hızlı karar alınacak. Çiğ süt tavsiye satış fiyatının bundan sonra Ulusal Süt Konseyi'nde üretici ve sanayiciler bir araya gelerek daha hızlı karar alınması sağlanacaktır. Anlaşmazlık halinde ise T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız yetkilileri hakemlik yapacaktır.
KALİTELİ SÜT İÇİN DAHA YÜKSEK SATIŞ FİYATI OLACAK
Öte yandan, sütte yağ ve protein oranlarına göre satış fiyatının farklı olacağını da belirtmek isterim. Çok kaliteli süt üreten üreticilerimiz var. Eskiden her süt için aynı tavsiye fiyatı baz alınıyordu. Şimdi kaliteli süt için daha yüksek satış fiyatı olacak. Bu durum üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanacak.